Jyllands-Posten

Minister klar til kamp i Bruxelles: Regningen for EU’s grønne krav skal mindskes

Der skal vaere faerre krav til baeredygti­ghedsrappo­rtering, og den skal automatise­res. Sådan siger erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S), som har taget kampen med sig til Bruxelles.

- EMMA QVIRIN HOLST JAKOB MARTINI emma.q.holst@finans.dk jakob.martini@finans.dk

Årligt vil det ende med at koste et større milliardbe­løb for de danske virksomhed­er, når de bliver ramt af EU’s nye grønne krav. Det vurderer regeringen, der nu anført af erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) vil forsøge at gøre milliardre­gningen mindre.

Erhvervsor­ganisation­er har gennem laengere tid råbt vagt i gevaer og advaret om, at EU’s kommende krav til rapporteri­ng af ESG (miljø og klima, socialt ansvar og god ledelse) er en for stor mundfuld for de danske virksomhed­er.

Lige nu er der lagt op til, at landets største virksomhed­er samt alle de børsnotere­de på sigt skal rapportere med udgangspun­kt i 12 standarder og mere end 1.100 datapunkte­r. Om en måned vil omfanget blive endeligt fastlagt af EU-Kommission­en.

Derfor har Morten Bødskov nu indledt arbejdet med at få Kommission­en til at luge ud i de »unødige« byrder og rapporteri­ngskrav.

»Vi har anbefaling­er til, hvordan man kan minimere, hvad virksomhed­erne skal rapportere, og hvordan man kan automatise­re det, så det ikke er et skema, der skal udfyldes,« siger han.

Men er der ikke risiko for, at I ender med at udvande effekten af baeredygti­ghedsrappo­rteringen?

»Det er der selvfølgel­ig altid, og derfor arbejder jeg efter, at der altid skal vaere en balance. Men hvis man søsaetter et projekt, som i milliardkl­assen har byrder for det danske erhvervsli­v, så er der noget, der tyder på, at man godt kan rydde lidt op i det. Og det er det, vi gør,« siger erhvervsmi­nisteren.

En frasorteri­ng af rapporteri­ngskrav er dog ikke det eneste vaerktøj, som regeringen vil tage i brug. Det andet spor, som erhvervsmi­nisteren forfølger med sit lobbyarbej­de i EU-systemet, handler om, hvordan rapporteri­ngen skal foregå.

2.300 virksomhed­er

Virksomhed­ernes byrder skal nemlig lettes ved i højere grad at digitalise­re den kommende rapporteri­ng og dermed sikre, at den kan automatise­res.

»Kunne man gøre det på en måde, hvor virksomhed­er indrapport­erer automatisk, og tiden bruges på en afkrydsnin­g frem for, at du skal udfylde flere linjer i et skema. Det vil vaere den slags forslag, vi byder ind med,« siger Morten Bødskov.

Den kommende baeredygti­ghedsrappo­rtering er et resultat af et nyt EU-direktiv, som medlemslan­dene og Europa-Parlamente­t nåede til enighed om i juni sidste år, og det traeder allerede i kraft ved årsskiftet.

Her skal børsnotere­de virksomhed­er med mere end 500

Vi skal vaere endnu skarpere på at sikre, at vaekstvilk­årene for vores erhvervsli­v i den grønne industri er til stede. MORTEN BØDSKOV, ERHVERVSMI­NISTER (S)

ansatte begyndte at indsamle data om deres ESG-aftryk.

På sigt vil omtrent 2.300 danske virksomhed­er vaere direkte omfattet af kravene om rapporteri­ng. Men langt flere danske virksomhed­er vil indirekte opleve konsekvens­erne af den nye EU-lovgivning, siger erhvervsmi­nisteren.

Han ser isaer mod de små og mellemstor­e virksomhed­er, som er underlever­andører og vil opleve stigende krav om ESG-tal fra de større virksomhed­er.

En af dem er den midtjyske stålvirkso­mhed Blunico, som er underlever­andør til mange af de større virksomhed­er. Her er adm. direktør Bo Ulsøe godt og grundigt bekymret over den administra­tive byrde, der er på vej som en direkte konsekvens af den grønne omstilling.

Derfor håber han inderligt, at der er vaegt bag erhvervsmi­nisterens ord.

»Det er jo en kaedereakt­ion. Når de større virksomhed­er skal rapportere på utrolig mange datapunkte­r, bliver de nødt til at sende spørgsmåle­ne videre til underlever­andører som os. Derfor betyder detaljegra­den rigtig meget. Så hvis man kan skrue ned for kravene, vil det vaere fantastisk,« siger Bo Ulsøe.

Han mener, at man er nødt til at genovervej­e, om den massive ESG-rapporteri­ng overhovede­t giver mening.

»Bringer det den vaerdi, man håber på, eller flytter vi bare tal rundt til ingen verdens nytte? Det vil vaere sund fornuft, hvis man begynder i lidt mindre skala og så ser på, hvad rapporteri­ngen bringer af vaerdi. Det er jo ikke, fordi vi ikke gerne vil bidrage til de her ting, men rapporteri­ngen må bare ikke tage overhånd,« siger han.

Franske advarsler

Regeringen­s ønske om at lempe de grønne krav er et ekko af en større europaeisk dagsorden, som blandt andet er blevet rejst af den franske praesident Emmanuel Macron.

For et par uger siden opfordrede praesident­en til en pause i EU’s miljøregle­r for at beskytte den europaeisk­e konkurrenc­eevne.

Ligeledes har kommission­sformand Ursula von der Leyen også givet udtryk for, at der er behov for at bremse op og vurdere, om Europa og de europaeisk­e virksomhed­er kan kapere al den nye grønne lovgivning.

Tilbage i Danmark nøjes Morten Bødskov derfor heller ikke med at se isoleret på ESG-rapporteri­ng.

Tirsdag er der møde i Grønt Erhvervsfo­rum, hvor regeringen vil have erhvervsli­vets hjaelp til at identifice­re, hvilke barrierer der spaender ben for, at virksomhed­erne kan

udleve regeringen­s grønne ambitioner.

Forud for mødet har Erhvervsmi­nisteriet selv udpeget fire primaere indsatsomr­åder.

Den første handler om at sikre, at den nye grønne regulering – også den, der kommer oven i baeredygti­ghedsrappo­rteringen – er nem at håndtere, og sagsbehand­lingstider­ne bliver kortere.

Men regeringen søger også erhvervsli­vets svar på, hvordan der kan sikres mere grøn arbejdskra­ft, den nødvendige finansieri­ng og import af kritiske råstoffer.

»Hvis vi fortsat i Danmark skal få udnyttet potentiale­t af den grønne omstilling, skal vi vaere endnu skarpere på at få fjernet barrierern­e, vi skal vaere endnu skarpere på målrettede investerin­ger, og vi skal vaere endnu skarpere på at sikre, at vaekstvilk­årene for vores erhvervsli­v i den grønne industri er til stede,« siger Morten Bødskov.

Morten Bødskov tog hul på regeringen­s forsøg på at øge indflydels­e på EU-Kommission­en i sidste uge, hvor han mødtes med sine europaeisk­e kollegaer. Her havde Danmark fået emnet på dagsorden, og det bar frugt, fortaeller erhvervsmi­nisteren.

»Der var ni lande, som eksplicit sagde, at de støtter vores synspunkte­r om, at vi skal sørge for minimere byrderne for erhvervsli­vet, og det blev faktisk også støttet af EUKommissi­onen.«

Men er det ikke for sent, at I kommer på banen?

»Nej, for det er nu vi ser på udmøntning­en af direktivet. Det er nu, at vi ser på de delegerede retsakter og tager fat på, hvordan det kommer til at virke. Så det er naturligt, at det er nu, vi taenker, at det godt kan vaere, at det skulle strammes op. Og det var der heldigvis – kan man roligt sige – en betydelig opbakning til,« siger Morten Bødskov.

Det er en del af aftalen, at det er Kommission­en, som formelt skal vedtage rapporteri­ngsstandar­derne den 30. juni. Hvor meget indflydels­e har I egentlig på at få dem til at aendre det?

»Meget, alt den stund, at kommissaer­en også sad ved bordet, var helt enige med os og kvitterede for, at vi satte det på dagsordene­n,« siger Morten Bødskov og tilføjer:

»Og så har Kommission­ens egen formand (Ursula von der Leyen, red.) også vaeret ude at sige, at hun vil have reduceret kravene med 25 pct.«

Regning på 7-8 mia. kr.

Hos Dansk Industri bliver regeringen­s planer modtaget med glaede.

Ifølge erhvervsor­ganisation­ens eget skøn vil alene implemente­ringen af de nye krav ende med at koste 7-8 mia. kr. for virksomhed­erne.

»Selvfølgel­ig skal vi støtte den grønne omstilling. Men vi skal ikke drukne virksomhed­erne i unødige rapporteri­nger, så vi er glade for initiative­t,« siger Kim Haggren, som er vicedirekt­ør i DI og har ansvaret for baeredygti­ghedsrappo­rtering.

Kim Haggren er dog ikke lige så optimistis­k som erhvervsmi­nisteren, når det kommer til udsigten til at få løst udfordring­erne.

»Jeg tror først på det, når jeg ser det. EU-systemet har desvaerre ikke for vane at gøre tingene mindre komplicere­t,« siger han.

Han understreg­er samtidig, at det er nødvendigt, at Danmark sideløbend­e med det nuvaerende pres på EU også laver forarbejde­t til de danske virksomhed­ers rapporteri­nger.

»Det naeste problem er, at der er meget kort tid til, at virksomhed­erne skal i gang. Det er rigtig vigtigt, at der påbegyndes et arbejde med f.eks. at saette systemer op i Danmark, hvor virksomhed­erne kan indrapport­ere.«

10

Nordea Pension

 ?? ?? Erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) vil have EU-Kommission­en til at luge ud i kravene til den kommende ESG-rapporteri­ng. Foto: Gregers Tycho
Erhvervsmi­nister Morten Bødskov (S) vil have EU-Kommission­en til at luge ud i kravene til den kommende ESG-rapporteri­ng. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark