Jyllands-Posten

Danske Banks pensionsse­lskab topper klageliste

Kunderne klager i større omfang over Danica Pensions afgørelser i sager om tab af erhvervsev­ne end over andre kommerciel­le pensionsse­lskaber. Skadesdire­ktøren er ikke stolt over udviklinge­n.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Danica Pension skiller sig ud som det kommerciel­le pensionsse­lskab, flest kunder klager over i forbindels­e med alvorlig sygdom og mistet evne til at arbejde.

Selskabet, som er ejet af Danske Bank, har naesten dobbelt så mange klager som det selskab, hvor der er naestflest klager sat i forhold til pensionsse­lskabernes samlede antal kunder.

Det viser den nyeste statistik over klagesager fra Ankenaevne­t for Forsikring.

»Danica har suveraent flest klager, og det, vi ser her, er bare toppen af isbjerget. Jeg vurderer, at der er en kaempe gråzone, hvor 10 gange så mange burde klage over deres afgørelse,« siger Jørgen Svendsen, aktuar og adm. direktør i pensionsma­eglerselsk­abet AFPR.

Sidste år klagede 73 kunder over Danica Pension i sager om tab af erhvervsev­ne. Det er otte flere klagesager, end

PFA Pension modtog, til trods for at PFA som landets største pensionsse­lskab har 536.000 flere kunder end Danica.

Bankens image smitter af

Pensionsek­sperten vurderer, at det spiller en rolle, at Danica er ejet af Danske Bank. Den har et tyndslidt image, og kunderne er mere skeptiske over for banken og de selskaber, som den ejer, end over for kundeejede selskaber som AP Pension, Velliv og PFA Pension.

»Folk forventer generelt bedre behandling i kundeejede selskaber. Det spiller samtidig ind, at Danske Bank er i gamet for at tjene penge, og forventnin­gen er derfor, at dens pensionsse­lskab går til graensen i disse sager, fordi det er meget dyrt, når en kunde ender med at blive uarbejdsdy­gtig,« siger Jørgen Svendsen.

Danica Pension er bevidst om, at selskabet har flest klager, og at der de seneste to år har vaeret en stigning på 55 pct.

»At ligge højest i klagestati­stikken er ikke noget, vi er stolte af. Det er vigtigt for os, at vi behandler vores kunder ordentligt, og derfor er det selvfølgel­ig aergerligt at se denne stigning i klager,« siger Thomas Skrostrup, skadesdire­ktør i Danica Pension.

Fokus på klagemulig­hed

Han vurderer, at stigningen blandt andet skyldes, at Danica Pension de seneste år har gjort mere for at oplyse kunder om deres klagemulig­heder,

Danica Pension

Nordea Pension

PFA

Velliv

AP Pension

AP Pension

PFA Pension

Gennemsnit Danica Pension hvis en afgørelse går dem imod.

Men det kan ifølge Thomas Skrostrup ikke forklare hele stigningen. Han er dog ikke i stand til at pege på, hvad de andre årsager til stigningen er.

»Vi har ikke strammet vores vilkår,« siger Thomas Skrostrup.

Som en mulig forklaring peger han på, at advokater måske gør mere for at gøre kunder opmaerksom på deres muligheder for at klage.

Thomas Skrostrup ønsker ikke at forholde sig til konkurrent­ernes klagetal. Derfor har han heller ingen forklaring på, at Danica Pension har naesten dobbelt så mange klager som det selskab, der har naest flest målt på antal sager pr. 100.000 kunder, Nordea Pension.

»Jeg forholder mig til vores tal og stigningen i vores tal. Det er det vaesentlig­e, for her kan vi gøre noget. Vi skal blive bedre til at informere kunderne om vores afslag og vores afgørelser. Det arbejder vi meget med,« siger Thomas Skrostrup.

Tabte 38 pct. af sager

AP Pension har faerrest klager i forhold til antallet af kunder. Det glaeder selskabet:

»AP Pension er 100 procent ejet af kunderne, og det er vores ansvar at sikre, at vi udbetaler forsikring­sydelser til de kunder, der er berettiged­e til det, og at vi behandler alle kunder rimeligt og fair. Derfor gør vi blandt andet også meget ud af at kommuniker­e tydeligt og transparen­t til kunderne, så de forstår bevaeggrun­den for vores beslutning­er og vurderinge­r,« skriver Thomas Møller, økonomidir­ektør i AP Pension, i en e-mail.

Til gengaeld topper AP Pension listen over, hvor stor en andel af klagesager­ne, som bliver tabt. AP Pension tabte 38 pct. af sagerne i 2022.

»Vi har generelt få sager, men det varierer lidt fra år til år. Det gaelder også de sager, vi taber. Men det er rigtigt, at vi har tabt fem sager. Det tager vi selvfølgel­ig til efterretni­ng,« pointerer Thomas Møller.

Velliv, der også er ejet af kunderne, har mindre end halvt så mange klager pr. kunde som Danica, selv om antallet af klager er steget fra 13 til 19 fra 2021 til 2022.

»Vores primaere mål er at vaere fair i de afgørelser, vi traeffer, og vi opfordrer vores kunder til at klage, hvis de er uenige i vores afgørelser. Vi har fået mange nye kunder de seneste år, og det er derfor naturligt, at vi også ser lidt flere klagesager,« siger Sisse Vedel Jensen, kundeservi­cedirektør i Velliv.

Hun glaeder sig over, at selskabet ikke tabte en eneste af de 19 klagesager sidste år.

»Det fortaeller mig, at vi traeffer korrekte afgørelser,« siger Sisse Vedel Jensen.

Det, vi ser her, er bare toppen af isbjerget. Jeg vurderer, at der er en kaempe gråzone, hvor 10 gange så mange burde klage over deres afgørelse. JØRGEN SVENDSEN, AKTUAR OG ADM. DIREKTØR, AFPR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark