Jyllands-Posten

TDC tvinges til at droppe aftale med Huawei

I en historisk afgørelse har Center for Cybersikke­rhed stemplet en igangvaere­nde aftale mellem TDC Net og Huawei som en trussel mod Danmarks sikkerhed.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Telekaempe­n TDC Net, der har PFA, PKA og ATP i ejerkredse­n, styrer mod en økonomisk lussing i en opsigtsvae­kkende sag om Danmarks sikkerhed.

Med afsaet i en ny telesikker­hedslov fra 2021 har Center for Cybersikke­rhed (CFCS) bortdømt en aftale mellem TDC Net og kinesiske Huawei, der er central for den danske telekaempe­s milliardst­ore fiberforre­tning.

»CFCS har i den forbindels­e vurderet, at opretholde­lse af aftalen udgør en vaesentlig trussel mod statens sikkerhed,« fastslår CFCS i en mail til Finans.

Konkret anfører CFCS, der er en del af Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e, at TDC Net er blevet pålagt at stoppe brugen af »visse Huawei-netkompone­nter«,

der bruges i telekaempe­ns fremstorme­nde fiberforre­tning, senest med udgangen af 2026.

I telekredse peges der på, at den historiske afgørelse, som tvinger TDC Net til at sadle afgørende om i selskabets fiberforre­tning, kan føre en regning på et trecifret millionbel­øb eller mere med sig.

Bruddet har en pris

TDC Net ønsker her og nu ikke at saette beløb på regningen for det påtvungne brud med Huawei, som telekaempe­n har arbejdet taet sammen med siden 2011.

»Det kan vi ikke svare på p.t.,« lyder det fra kommunikat­ionschef Jonas Sunn Torp i en mail til Jyllands-Posten.

Jakob Willer, direktør i Teleindust­rien, forklarer, at afgørelser af så vidtraekke­nde karakter, som branchen her er vidne til, selvsagt kaster regninger af sig.

»Den type afgørelser kan potentielt have meget store økonomiske konsekvens­er for de berørte selskaber, idet det indebaerer udskiftnin­g af udstyr,« siger Jakob Willer.

TDC Net har ifølge telesikker­hedsloven mulighed for at gå til domstolene for at få afprøvet, om den spektakula­ere afgørelse er et »ekspropria­tivt indgreb«.

På grund af CFCS-afgørelsen­s indgribend­e karakter i TDC-forretning­en kalder Jan Damsgaard, professor i digitalise­ring ved CBS, det »naturligt«, at TDC Net kraever og får erstatning.

»Det vil vaere rimeligt med en erstatning til TDC Net. Selskabet har valgt Huawei efter et udbud i jagten på den bedste teknologi. På det tidspunkt var situatione­n måske ikke til, at TDC-ledelsen tog den store geopolitis­ke hat på og vurderede, om det nu også var sikkerheds­politisk smart på den lange bane med en Huawei-aftale,« siger Jan Damsgaard.

Direkte adspurgt afviser CFCS at forholde sig til, om man forventer et erstatning­skrav fra TDC Net.

Imens er TDC Net-ledelsen gået i taenkeboks, når det gaelder en erstatning­ssag mod staten.

»Det har vi ikke taget stilling til,« lyder det fra kommunikat­ionschef Jonas Sunn Torp.

TDC-samarbejde­t med den kinesiske teknologig­igant Huawei har rødder tilbage til 2011 og har gennem årene budt på flere milliardaf­taler.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark