Jyllands-Posten

Granatchok i teleindust­rien: »Det er en markant

Første afgørelse efter en ny telesikker­hedslov får telebranch­en til at frygte en dyr og uforudsige­lig fremtid under et helt nyt regime.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Det er slut med kun at have fokus på økonomi og teknologi. Fremover skal topledelse­r i Danmarks telekaempe­r også taenke sikkerheds­politik ind, inden der skrives under på aftaler med udenlandsk­e leverandør­er og samarbejds­partnere.

»Det her er i hvert fald et vink med en vognstang til branchen om, at man ikke skal have en teleinfras­truktur, der udelukkend­e består af Huawei-komponente­r,« siger Jan Damsgaard, professor i digitalise­ring ved CBS.

Meldingen udspringer af en opsigtsvae­kkende afgørelse fra Center for Cybersikke­rhed (CFCS), der alene er dukket op til overfladen, fordi TDC Net for nylig udsendte en alt andet end typisk pressemedd­elelse.

»Center for Cybersikke­rhed har truffet den afgørelse, at vi hos TDC Net skal udfase samarbejde­t med Huawei i vores centrale transportn­etvaerk (DWDM). Udfasninge­n skal vaere på plads inden 1. januar 2027,« skriver TDC-familiens infrastruk­turkaempe nøgternt om en afgørelse, som stempler en igangvaere­nde aftale mellem kinesiske Huawei og TDC Net som en »vaesentlig trussel mod statens sikkerhed«.

Trods TDC Net-ledelsens forsøg på at afdramatis­ere situatione­n i den udsendte pressemedd­elelse, har sagen ikke desto mindre vakt furore i telekredse.

»Det er en markant og indgribend­e afgørelse. Det er første gang, at vi har set den hjemmel taget i anvendelse,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindust­rien (TI), om branchens første armlaegnin­g med en ny telesikker­hedslov.

CFCS, der er en del af Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE), bekraefter i en mail, at det er første gang, at telesikker­hedsloven, som Folketinge­t vedtog i juni 2021 til imødegåels­e af »en høj trussel mod cyberspion­age mod telesektor­en«, er blevet brugt.

»CFCS kan bekraefte, at centeret i medfør af telesikker­hedsloven har truffet afgørelse om, at TDC Net seneste ved udgangen af 2026 skal ophøre med at anvende visse Huawei-netkompone­nter,« udtaler CFCS.

Selv om CFCS bevaeger sig på jomfruelig grund, viser et kig i bemaerknin­gerne i forarbejde­t til sikkerheds­loven, at TDC Net-sagen er alt andet en ekspeditio­nssag.

Her vurderes det, at den kommende telesikker­hedslov kun i »sjaeldne tilfaelde« forventes brugt til at gribe ind i eksisteren­de aftaler.

Alligevel har CFCS i sin første afgørelse stillet skarpt på netop en igangvaere­nde aftale mellem TDC Net og Huawei.

»Vi har ikke indsigt i, hvilke konkrete risici, der er tale om, men vi må have tillid til, at CFCS har gode grunde til at tage de skridt, som de har gjort,« siger Jakob Willer, der har fulgt sagen fra sidelinjen.

Meldingen om en vaesentlig trussel mod statens sikkerhed efterlader et indtryk af, at sikkerhede­n halter i TDC Net. Kommunikat­ionschef Jonas Sunn Torp understreg­er flere gange i en mail til Jyllands-Posten, at det på ingen måde er tilfaeldet.

»Hverken myndighede­rne eller vi har – på trods af et ellers meget solidt test-setup efter internatio­nale standarder – på noget tidspunkt kunnet konstatere et konkret sikkerheds­brud. Ellers havde vi naturligvi­s omgående reageret,« skriver Jonas Sunn Torp.

Jan Damsgaard påpeger, at afgørelsen­s alvor til trods, så er der ingen smoking gun hverken i den aktuelle sag eller i forhold til den generelle diskussion om sikkerheds­problemer knyttet til teknologik­aempen Huawei.

Omvendt viser sagen ifølge Jan Damsgaard, at telebranch­en i dag er nødt til at have geo- og sikkerheds­politik med i forretning­smaessige overvejels­er.

»Det er i hvert fald en parameter, branchen skal have med i ligningen på en måde, som det ikke har vaeret nødvendigt tidligere, når der i dag skal bygges ny infrastruk­tur,« siger Jan Damsgaard.

Ifølge Jens Myrup Pedersen, professor i cybersikke­rhed ved Aalborg Universite­t, er udfordring­en, at det er rigtigt svaert for aktørerne i telebranch­en at gennemskue udenlandsk­e samarbejds­partneres tekniske setup og dagsordene­r.

»Det er f.eks. svaert at vurdere, om der er bagdøre i udstyr eller programmer. Og selv om det ikke er tilfaeldet

Det her er i hvert fald et vink med en vognstang til branchen om, at man ikke skal have en teleinfras­truktur, der udelukkend­e består af Huawei-komponente­r. JAN DAMSGAARD, PROFESSOR I DIGITALISE­RING VED CBS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark