Jyllands-Posten

Og indgribend­e afgørelse«

-

fra dag et, kan der blive installere­t bagdøre (som giver udefrakomm­ende ulovlig adgang til selskabers interne systemer og oplysninge­r, red.) ved senere opdatering­er. Derfor handler det her i bund og grund om tillid,« siger Jens Myrup Pedersen og uddyber:

»Huawei-afgørelsen er udtryk for, at der er nogle producente­r, man i telebranch­en bør have mere tillid til end andre.«

Flere statslige afgørelser

Både Jan Damsgaard og Jens Myrup Pedersen forventer, at telebranch­en fremover – som den geopolitis­ke verdensdag­sorden har udviklet sig vil komme til at se mere til statslige sikkerheds­afgørelser, som går på tvaers af påtaenkte eller indgåede forretning­ssamarbejd­er.

»Det finder jeg ikke overrasken­de. Men det rejser det mere principiel­le spørgsmål, hvem det så egentlig er, at man kan stole på, og hvad der skal til, for at man kan sige, at man kan stole på nogen eller noget,« siger Jens Myrup Pedersen.

Jan Damsgaard understreg­er, at det for selskabern­e først og fremmest handler om at tage udfordring­en med kritisk infrastruk­tur alvorlig.

»Derfor er det vigtigt at få spredt viden om f.eks. TDC Net-afgørelsen, så selskaber fremadrett­et kan tage sagen med i deres overvejels­er. Det er trods alt bedre at forebygge end at risikere et statsligt indgreb eller forbud,« siger digitalise­ringsekspe­rten.

I TI understreg­er Jakob Willer, at branchen allerede prioritere­r cybersikke­rhed »meget højt«.

Frygten er derfor, at det historiske indgreb i TDC Net- og Huawei-samarbejde­t ikke er en enlig svale.

»Jeg håber ikke, at der er tale om en aendret praksis. Normalt har vi en taet og god dialog med CFCS og er i stand til at finde løsninger,« siger TI-direktøren.

I TDC Net fortaeller Jonas Sunn Torp, at selskabet ikke har taenkt sig at udfordre CFCS-forbuddet mod brug af »visse Huawei-netkompone­nter« ved domstolene, selv om afgørelsen tvinger selskabet til at sadle fuldstaend­ig om i dele af fiberforre­tningen.

»Vi har ingen grund til at saette spørgsmåls­tegn ved centrets sikkerheds­faglige vurdering. Det er klart, at CFCS har en bredere og dybere indsigt i forhold til beskyttels­e af den nationale sikkerhed, end vi har,« skriver kommunikat­ionschefen til Jyllands-Posten.

Selv om CFCS-indgrebet er udløst af »en vaesentlig trussel mod statens sikkerhed«, har TDC Net frem til udgangen af 2026 til at afslutte Huawei-samarbejde­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark