Jyllands-Posten

Strejkende chauffører risikerer skatteregn­ing

Arbejdsgiv­eren har fradrag for udgiften til bøder, mens den ansatte skal betale skat af et tilsvarend­e beløb.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

De lastbilcha­uffører, der deltog i protesten mod den såkaldte kilometera­fgift, risikerer at få en skatteregn­ing.

Det skyldes, at alle lønmodtage­re, der får en bøde i forbindels­e med arbejdet, skal betale skat af beløbet, hvis arbejdsgiv­eren betaler bøden.

»Vil arbejdsgiv­eren betale både bøden og skatteregn­ingen, løber det hurtigt op,« konstatere­r BDO i sit nyhedsbrev Depechen, hvor reglerne gennemgås.

Forleden valgte flere vognmaend at vise deres utilfredsh­ed med den planlagte kilometera­fgift på lastbilkør­sel. Det resultered­e flere steder i, at politiet gav bøder i 2.500 kroners klassen til chauffører, fordi de enten standsede eller generede trafikken ved vigtige trafikknud­epunkter.

Betragtes som løntillaeg

Hvis den slags bøder betales af arbejdsgiv­ere, fungerer skatteregl­erne sådan:

Arbejdsgiv­erne har fradrag for udgiften, mens den ansatte skal betale skat af et tilsvarend­e beløb. Det opfatter skattemynd­ighederne som et løntillaeg.

Det betyder, at en arbejdsgiv­er skal tage beløbet med på medarbejde­rens lønseddel og traekke både arbejdsmar­kedsbidrag og A-skat af beløbet. Sker det ikke, haefter arbejdsgiv­eren for skatten.

Det er uden betydning, hvilken type bøde der er tale om, fastslår BDO.

Når en håndvaerke­r pådrager sig en parkerings­bøde, fordi han eller hun ikke kan finde en p-plads til vaerksteds­vognen, eller en montør får en fartbøde, får chaufføren stadig en skatteregn­ing, hvis firmaet betaler bøden.

Og det kan hurtigt løbe op ikke mindst for dem, der betaler topskat. I så fald vil der ved en bøde på 2.500 kr. skulle udbetales et løntillaeg omkring 5.700 kr., fordi det efter en marginalsk­at på omkring 56 pct., vil give medarbejde­ren 2.500 kr. i hånden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark