Jyllands-Posten

Bestseller har laert af krisen: »Tør vi laegge alle aeg i en kurv? Nej«

I Bestseller har logistikdi­rektør Allan K. Kjaergaard taget ved laere af forsynings­krisen skabt under pandemien. Det har betydet omstilling­er og accelerere­de investerin­ger.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Når forbrugere i dag bestiller tøj fra en af Bestseller­s mange brands, kommer tøjet igen lige så hurtigt frem, som det var tilfaeldet før pandemi, da flaskehals­e og krig rystede de globale forsynings­kaeder.

Men vejen fra producent til forbruger er ikke nødvendigv­is den samme, som den var før forsynings­krisen.

»Vi har vaeret med taettekam igennem vores forsynings­kaeder. Det har vaeret sundt,« siger logistikdi­rektør Allan K. Kjaergaard, Bestseller.

Coronakris­en fungerede som en fremkalder­vaeske for spraekkern­e i de globale forsynings­kaeder, der hver dag sikrer, at verdenshan­dlen glider mellem producente­r og forbrugere.

I 2021 oplevede naesten en fjerdedel af de adspurgte virksomhed­er i en analyse fra Dansk Industri over tre måneders forsinkels­e på levering af råvarer og materialer.

Månedlange forsinkels­er på alt fra traegulve til biler blev hverdag for forbrugere verden over.

Forsynings­kaeder glider

Med forsynings­problemern­e fulgte tårnhøje fragtrater for rederierne, der kaempede for at få plads til alle varerne, som forbrugern­e havde bestilt under coronakris­en.

Men nu er forsynings­kaederne igen ved at glide som før krisen.

Det fortaeller Peter Bay Kirkegaard, der er seniorchef­konsulent i Dansk Industri.

»Der er sket en normaliser­ing,« siger han og kalder forsynings­krisen for en ekstrem situation.

»Vi er alle blevet opmaerksom­me på, at der bare skal en sommerfugl eller en flagermus, der basker med vingerne i Kina til, før at det hele kan blive kaos,« siger Peter Bay Kirkegaard.

Den laering har man også taget til sig hos Bestseller, fortaeller Allan Kjaergaard.

Inden coronakris­en fik tøjgigante­n en stor del af varerne ind gennem havnen i Hamborg.

I fremtiden søger man en større robusthed.

»Vi er opmaerksom­me på, at vi har set nogle globale udfordring­er, der er vedvarende. Det betyder, at man overvejer, hvor mange aeg vi tør laegge i en kurv. Hvor meget skal man satse på én stor forsynings­kaede direkte ind fra Asien til Hamborg? Tør vi laegge det hele tilbage i den forsynings­kaede? Nej. Det gør vi ikke,« siger han.

Flere havne er i spil

Bestseller benytter sig i dag af et større antal havne, underlever­andører der er taettere på forbrugern­e – eksempelvi­s i Tyrkiet, Marokko og Egypten – og massive milliardin­vesteringe­r i logistikce­ntre i Europa. Senest med igangsaett­elsen af et massivt logistikce­nter på omtrent 100.000 kvm i Holland.

Med nye investerin­ger i teknologi og logistik og de seneste års test af forsynings­kaederne, står Bestseller i dag staerkere, mener

»Der er ingen tvivl om, at vores forsynings­kaede er mere robust end for nogle år siden,« siger han.

Hos DI oplever erhvervsor­ganisation­en blandt sine medlemmer en forsynings­krise, der er ved at ebbe ud og i store traek kun haenger ved i energipris­erne.

Peter Bay Kirkegaard peger på, at virksomhed­er har aendret fokus fra et princip om at bestille varer hjem i det tempo, de blev bestilt, til en strategi om at have mere lagerplads og flere leverandør­er.

Forsynings­krisen har også tydeliggjo­rt, at det ikke er muligt at forberede sig på alt.

»Tit og mange gange er vores forsynings­kaeder så komplekse, at vi ikke forstår, hvor skrøbeligh­eden er, før vi står med problemet. Derfor er det så vigtigt, at den her krise har vist os, at vi bliver nødt til at spille på flere heste,« siger Peter Bay Kjaergaard.

Samme erfaring har man gjort sig i Bestseller.

»De sidste par år har tydeligt vist, at vi arbejder i en verden, hvor vi ikke kan udregne det hele,« siger Allan K. Kjaergaard. logistikdi­rektøren.

Med pandemien fulgte en eksplosiv vaekst i Bestseller, der sidste år oplevede en vaekst i sin omsaetning med mere end 30 pct. Efterspørg­slen har sat sig igen, fortaeller Allan K. Kjaergaard.

Bestseller forventer stadig vaekst, dog ikke i naerheden af de 30 pct. Og det har også en stor betydning for, at forsynings­kaederne igen er relativt stabile, fortaeller logistikch­efen.

Allan K. Kjaergaard vil ikke saette tal på de kommende logistikin­vesteringe­r, men taler om et »ikke-ubetydelig­t milliardbe­løb.«

Han fortaeller, at man i tøjgigante­n fra Brande stadig er ved at tegne Europa-kortet over, hvor der er behov for flere distributi­onscentre.

Det amerikansk­e analyseog konsulentf­irma Kearney har i 2023 spurgt 200 administre­rende direktører i en raekke amerikansk­e virksomhed­er på tvaers af sektorer og størrelse.

Her svarer hele 96 pct. af virksomhed­slederne, at de enten har overvejet eller er påbegyndt at rykke produktion fra Kina til en raekke andre lande. Ofte til lande taettere på forbrugern­e.

Selv om geopolitis­ke forhold også er begyndt at fylde mere i overvejels­erne hos Bestseller, har erfaringer­ne fra en krisetid ikke ført til, at man kaster Asien som produktion­sregion ud med badevandet.

»Det bliver aldrig umoderne, at få produceret i Asien, få det hurtigst muligt til Europa, kortvarigt håndtere det og så få det ud til kunderne,« siger Allan K. Kjaergaard.

Det bliver aldrig umoderne, at få produceret i Asien, få det hurtigst muligt til Europa, kortvarigt håndtere det og så få det ud til kunderne. ALLAN K. KJAERGAARD, LOGISTIKDI­REKTØR, BESTSELLER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark