Jyllands-Posten

Norden gemmer på overset aktieguld

Nordiske small capaktier får ikke den kaerlighed, de fortjener, mener milliardfo­rvalteren Schroders, som peger på, at småaktiern­e i Norden klarer det langt bedre end deres naermeste konkurrent­er.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Norden består ikke bare af de lykkeligst­e lande i verden, men også nogle af de mest attraktive aktier i mindre selskaber – såkaldte small capaktier. Men investorer­ne overser enorme afkastmuli­gheder inden for segmentet.

Det vurderer Jan Brännback og Janne Lähdesmäki, som er portefølje­chefer med ekspertise i nordiske aktier i den britiske kapitalfor­valter Schroders, der administre­rer i alt 6.330 mia. kr.

»Nordiske small cap-aktier har klaret det betragteli­gt bedre end deres ligemaend på laengere sigt. Men det overses oftest af de internatio­nale investorer,« fortaeller Jan Brännback med reference til en analyse, som borer ned i afkastet fra nordiske småaktier i løbet af de seneste 20 år.

Her er billedet klart: Hvis man har investeret bredt i nordiske small cap-aktier i årene 2002-2022, så har man fået sine penge mere end tidoblet.

For de små nordiske aktier har, når man tager de langsigted­e briller på, leveret et årligt afkast på 12,8 pct. Til sammenlign­ing har investorer i de europaeisk­e small capaktier fået 9,9 pct. i afkast om året, mens afkastet er 7 pct. fra aktierne i MSCI Europeinde­kset, der afspejler det brede europaeisk­e aktiemarke­d, betoner Jan Brännback i aktieanaly­sen.

Drevet af vaekst

MSCI Nordic Small Cap-indekset har leveret et totalafkas­t på 1.022 pct. over 20 år, mens afkastet fra MSCI Europe-indekset har vaeret 268 pct.

Årsagen er enkel ifølge Jan Brännback. For de små nordiske selskaber har maerket en vaesentlig indtjening­s- og omsaetning­svaekst i løbet af de 20 år, hvilket har vaeret den centrale motor, som har drevet aktiekurse­rne opad.

»Man må blot konstatere, at der ikke er tale om en boble. Afkastene har overordnet vaeret drevet af virksomhed­ernes vaekst,« understreg­er han.

Schroders’ finske portefølje­chef argumenter­er oven i det for, at de små nordiske selskabers styrke har rod i landenes lave korruption, politiske stabilitet, højtuddann­ede arbejdskra­ft og moderne virksomhed­sledelse.

Markedsvae­rdi tidoblet

Ligesom på naesten alle aktiemarke­der er det en lille del af de nordiske small cap-selskaber, som har vaeret lokomotive­t for indekset. Her har 3 pct. af aktierne stået for at levere 40 pct. af afkastene siden 2002.

»Det er ikke sådan, at den hemmelige opskrift er at købe mindre aktier. Man er nødt til at vaelge de aktier, som har det bedste potentiale. Vi ser, at en lille gruppe selskaber har drevet indekset,« påpeger Jan Brännback.

Han naevner, at 72 nordiske small-cap selskaber har fået markedsvae­rdien tidoblet over det seneste årti. Her taelles alene selskaber, som har vaeret børsnotere­de i alle årene, og de har leveret et totalafkas­t på over 900 pct.

Hvordan finder man så de mest lovende aktier?

Hvis man ser på de small cap-aktier, der har klaret det bedst de seneste årtier, er selskabern­e ifølge Schroders ofte startet med en markedsvae­rdi lavere end 500 mio. euro.

På samme tid har aktierne vaeret i selskaber, som ikke er så kapitalsul­tne og har brugt kapital effektivt på vaekst.

Recession og genopretni­ng

Vaekst og opbremsnin­g

Gennemsnit­ligt har de leveret en salgsvaeks­t på 10 pct. om året og forbedrede overskudsm­arginer.

Overophede­t i 2020-2021

Forskellen ses desuden på sektornive­au, eftersom 7 ud af 10 aktier, som er blevet tidoblet i vaerdi, enten har vaeret inden for teknologi- (32 pct.), sundheds- (22 pct.) eller industrise­ktoren (15 pct.)

Fordelen for ”almindelig­e investorer” er ifølge Jan Brännback, at de små selskaber ikke daekkes intensivt af analytiker­ne, så man har mulighed for at lave sin egen analyse for at finde uslebne aktiediama­nter før alle andre.

»Chancen for at opdage en aktie, som det brede marked ikke har fundet, er bedre i

TAL I PCT. den del af aktiemarke­det. Hvis man er ene om at analysere de mindre kendte selskaber, så har man en fordel,« fortaeller Jan Brännback.

Men skyerne er ikke altid rosenrøde for de nordiske small cap-aktier, der de seneste 12 måneder har haltet voldsomt efter resten af aktiemarke­det med naesten 30 pct. Nedturen er ifølge portefølje­chefen resultatet af de makroøkono­miske risici og stigende renter, som praeger aktiemarke­det.

»Aktiemarke­det var overophede­t i 2020-2021, hvilket isaer var tilfaeldet for de nordiske small cap-aktier. Men nedturen i disse har i mine øjne vaeret overdrevet,« siger Janne Lähdesmäki og tilføjer, at nøglen for small cap-investorer er at holde hovedet koldt i nedgangsti­der.

For nedturen er måske en chance for at samle aktierne op til en lav pris.

»Nordiske small cap-aktier handles i dag til rabat i forhold til resten af aktierne i Norden, hvilket er usaedvanli­gt. Typisk handles de med en lille praemie, hvilket fortaeller os, at faldene er overdrevne,« siger Janne Lähdesmäki.

Belønning venter på sigt

En analyse fra Schroders viser, at small cap-aktier overordnet klarer det bedre end resten af aktiemarke­det i tilfaelde af en recession. Lige nu er det usikkert, om USA og Europa vil møde økonomisk modvind i 2023.

Netop recessions­angst har vaeret en af årsagerne til, at småaktiern­e har vaeret udfordrede, da de er mere økonomisk følsomme og risikable. De er desuden mindre likvide, hvilket som regel medfører ekstra volatilite­t.

Men når recessione­n så rammer, søger investorer­ne ofte over i small cap-aktier igen for at kapitalise­re på, at den økonomiske situation forbedres.

»Alle aktieinves­teringer indebaerer volatilite­t. Men hvis man kan modstå det, mener vi, at man bliver belønnet på sigt,« siger Janne Lähdesmäki.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark