Jyllands-Posten

Asiens vaekst fortsaette­r – også ind i 2024

I de transatlan­tiske lande er der ligefrem recession – eller i det mindste stigende økonomisk bekymring igen. Omvendt kører Asiens økonomi fremad som forventet.

- PETER LUNDGREEN Lundgreen's Capital finans@finans.dk

Forleden blevet jeg ringet op af en redaktør fra en stor velkendt tysk avis, der skulle bruge en »ekspertudt­alelse« om, hvorfor aktiemarke­derne stiger, når alle risiciene samtidig stiger? Der var et fagligt underholde­nde element i denne forespørgs­el, da det ledende tyske DAX-aktieindek­s hører til højdesprin­gerne blandt de internatio­nale aktieindek­s i år. Derfor skulle det nok vaere muligt at finde en ekspert rundt om hjørnet på børsparket­tet i Frankfurt, som kunne forklare det positive faenomen, men nu skulle det åbenbart vaere en udenbys person.

Dog mener jeg også, at spørgsmåle­t indeholder en anden interessan­t vinkel.

Det er naturligvi­s forudsaetn­ingen for spørgsmåle­t, nemlig at risiciene stiger. Netop den praemis, haevder jeg, afhaenger af, ud fra hvilket 4,2 perspektiv man betragter verden. Ser man ud gennem vinduet i Tyskland, så kan man nu se Europas største økonomi i recession, og det er ganske rigtigt trist.

I Tyskland forstår jeg godt, hvis man mener, at glasset maksimalt er halvt fyldt. Og gennem mange år har jeg argumenter­et for, at det er symptomati­sk for hele eurozonen. Men endnu en gang skal man huske på, at sådan er det ikke i hele verden.

Egentlig synes jeg, det er taenkevaek­kende, at selv tilbage i oktober sidste år, hvor finansmark­ederne virkelig var i knae, fastholdt Asian Developmen­t Bank (ADP) sit optimistis­ke skøn af bnpvaekste­n i år og til naeste år i Asien.

Helt konkret handler forventnin­gen om Developing Asia, altså principiel­t hele Asien undtagen Japan.

Hele tiden har ADP vurderet, at vaekstrate­n ville lande et sted mellem 4,5 og 5,0 i år. Som grafik et viser, er den sidste revision fra april meget stabil på 4,8 pct. bnpvaekst i år. Og ganske interessan­t forventes samme vaekst at kunne fastholdes til naeste år selv med den økonomiske modvind, der opstår andre steder i verden som f.eks. i Tyskland.

Det peger på en økonomisk robusthed i regionen, som specielt mange europaeisk­e investorer efter min mening undervurde­rer.

Jeg vurderer desuden, at robusthede­n understreg­es af yderligere elementer. I årtier har Kina vaeret en baerende del af vaeksten i hele regionen – også herunder bidraget med økonomisk vaekst til alle lande i regionen, fordi Kina er det økonomiske lokomotiv, det er. Men ADP forventer, at Kinas bnpvaekst til naeste år falder til 4,5 pct. vaekst mod 5,0 pct. i år. Det betyder omvendt, at de øvrige lande kan absorbere den tilbagegan­g i vaeksten 4,8 i Kina til naeste år, i 2024. Som grafik to viser, er den aktuelle inflation lavere, end den er i f.eks. i de transatlan­tiske lande, altså USA, Storbritan­nien og eurozonen. Hvis ADP får ret i deres forudsigel­ser om et inflations­niveau på 3,3 pct. til naeste år, så er det et niveau, som jeg tror, at alle de transatlan­tiske centralban­ker ville drømme om for deres egne respektive økonomier.

En sidste stabiliser­ende faktor, som jeg vurderer får en stigende betydning i dette årti, er, at mange asiatiske lande har et statsgaeld­sniveau, som er meget lavere end de transatlan­tiske lande, der er på vej mod gaeldskata­strofen. 4,4

Mange investerin­gsallokeri­nger til Asien har gennem tiderne haft et praeg af at vaere kort til mellemlang­e opportunis­tiske allokering­er. Grundet de naevnte udviklinge­r ser jeg dog en god grund til, at investorer fremover betragter regionen anderledes, altså som et blivende element i portefølje­n. Og hvad er det så, der bidrager til ADP’s klippefast­e tro på vaeksten i Asien? Og lurer der slet ingen farer?

Jo, farerne først. De er primaert af global karakter som f.eks. fødevare- og energipris­er. Skulle de stige voldsomt igen, vil det ramme regionen, og min vurdering er, at mange asiatiske husholdnin­ger rammes mere end f.eks. vestlige husholdnin­ger. 4,2

Fortsaette­r verdens ledende centralban­ker med at haeve renterne, giver det også et pres i Asien, men gaeldsnive­auerne er lavere i Asien, hvilket jeg anser som en relativ fordel.

Jeg er dog meget opmaerksom på adgangen til likviditet på det internatio­nale lånemarked, for, hvis det sander til, så maerkes det også i Asien.

Ser man på plusserne, så var den vestlige efterspørg­sel tidligere meget afgørende. Den er stadig vigtig, men ikke afgørende på samme måde. Det har haft en signifikan­t betydning, at Kina er åbnet op igen, men ellers er den indenlands­ke efterspørg­sel i de enkelte asiatiske lande meget afgørende for de positive udsigter i regionen. Hertil kommer samhandlen i regionen og ikke mindst rejseaktiv­iteten, hvilket gaelder både erhvervsre­jser og turisme.

Hvis man ser på dette billede, så udtrykker det ganske enkelt, at Asien er blevet verdens største økonomiske region med ca. 40 pct. af det globale bnp. Fratraekke­r man Japan, så udgør Developing Asia ca. 34 pct. af verdens bnp.

Det er en faktor, man som investor bliver belønnet for at arbejde ind i sin portefølje, og et element, der fremover formentlig bidrager til at balancere risiciene på en helt anden måde end tidligere.

Lundgreen's Capital

rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen's Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen's China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

 ?? ?? Asian Developmen­t Bank (ADP) har indtil videre fået ret i sit skøn af bnp-vaeksten i Asien i år – og det forventes at kunne fastholde vaeksten naeste år. Inflatione­n er lavere i Asien end i vestlige lande, og økonomien er dermed umiddelbar­t mere robust. Foto: Martin Lehmann
Asian Developmen­t Bank (ADP) har indtil videre fået ret i sit skøn af bnp-vaeksten i Asien i år – og det forventes at kunne fastholde vaeksten naeste år. Inflatione­n er lavere i Asien end i vestlige lande, og økonomien er dermed umiddelbar­t mere robust. Foto: Martin Lehmann
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark