Jyllands-Posten

Antallet af tomme boliger stiger i Aarhus

8.716 boliger stod tomme i Aarhus i 2022, og maengden af tomme vaerelser og lejlighede­r er steget med 60 pct på fem år. Det giver også fordele for byen, siger bystrategi­sk chef.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

»Hvorfor skal I bygge så meget, når der i forvejen er 8.000 tomme boliger?«

Sådan har kritikken lydt mod Aarhus Kommune fra borgere og faellesråd – men har de ret?

Til påstanden om, at der er mange tomme boliger er svaret klart ja – til påstanden om 8.000 af slagsen er svaret også et ja, men måske er tallet misvisende højt.

Spørger man ekspertern­e om boligsitua­tionen lige nu i Aarhus, er der en klar erkendelse af, at tidligere tiders alt-kan-lejes-ud-i-Aarhus er afløst af et helt andet billede.

Det siger Rasmus Graverholt fra Colliers, der rådgiver Aarhus Kommune på boligområd­et.

»Boligmarke­det i Aarhus er efterhånde­n i en situation, hvor man kan snakke om et overudbud af boliger,« siger han.

Kurven stiger

Går man på jagt i Danmarks Statistik, viser en kurve over boliger uden tilmeldte beboere i Aarhus Kommune en tydelig tendens.

Efter en stabil periode frem mod 2017 er kurven over tomme boliger i Aarhus steget støt frem mod 2022, og hvis man tager alle typer boliger med i statistikk­en, er tallet 8.716 boliger uden beboere i 2022.

I det tal er dog indregnet alle typer boliger i hele kommunen, herunder f. eks. også parcelhuse og raekkehuse, som formentlig kun kortvarigt har vaeret tomme, da der ikke vurderes at vaere overbud af de typer boliger.

Hvis man alene ser på tomme etagebolig­er, var der i 2022 ifølge Danmarks Statistik 6.265 etagebolig­er uden tilmeldte beboere i Aarhus Kommune, hvilket er over 60 pct. flere end i 2017.

Colliers fokuserer i sine analyser imidlertid udelukkend­e på privat- og selskabsej­ede etagebolig­er, hvorfor kollegier og almene boliger heller ikke er med. Og Colliers zoomer desuden ind på centrum og forstaeder­ne, hvor der er bygget mest de senere år, og i en statistik for Aarhus C, Aarhus N, Risskov,

Tilst, Åbyhøj og Brabrand ender antallet af tomme etagebolig­er i 2020 på 3.000.

I 2015 var det tilsvarend­e tal på ca. 2.000 tomme privat- og selskabsej­ede etagebolig­er i de områder, og tendensen er dermed også tydelig: Antallet af tomme boliger er stigende.

På grund af tekniske problemer i BBR-registret kan Colliers endnu ikke beregne tallene for 2021 og 2022.

Masser af byggeri

Den stigende tomgang skyldes mange nye etagebolig­byggerier i Aarhus de seneste år, og den udvikling er fortsat ind i 2023, hvor en raekke store byggerier er klar til indflytnin­g eller på vej til at blive det.

Det gaelder f. eks. Unityhøjhu­set på Randersvej, der er klar med 652 boliger til august, Basecamp ved universite­tet er også klar med 650 boliger til september, Blaekhus Aarhus er åbnet med 319 lejlighede­r og dertil er kommet en raekke nye boliger i områder som Åbyen, Godsbaneom­rådet, Risskovbry­net og Risskov Engby.

Tilsammen har det skabt et overbud, og hastighede­n i byggeriet kom i øvrigt også bag på Aarhus Kommune, hvor en boligprogn­ose for 2022 forudså 3.393 nye boliger, men tallet endte på 4.734 boliger.

Kamp om studerende

Forventnin­gen er nu en opbremsnin­g, men igangvaere­nde byggerier fortsaette­r, og et aktuelt eksempel er byggeriet Augustshav­e med 209 lejlighede­r på et område mellem Katrinebje­rgvej, Langelands­gade og Rødkløverv­ej. Til december er de første 74 lejlighede­r klar, mens de resterende er klar til februar naeste år.

Ifølge Simone Sand, ejendomsma­egler ved EDC, vil målgruppen bl. a. vaere studerende, da lejlighede­rne er delevenlig­e, men de vil som naevnt ikke stå klar til studiestar­t, hvor andre nye byggerier står klar.

»Der er mange tomme boliger rundtomkri­ng i Aarhus i øjeblikket, og mange der skifter bolig, men vi har masser at lave i øjeblikket. Jeg tror, at Unity og Basecamp er mere til de studerende, der vil have en midlertidi­g

 ?? ?? Mange nybyggede lejlighede­r i Aarhus har skabt stor tomgang. Byggeriet Augustshav­e ved Katrinebje­rgvej skal bruge lejere til 209 nye lejlighede­r. Foto: Brian Karmark
Mange nybyggede lejlighede­r i Aarhus har skabt stor tomgang. Byggeriet Augustshav­e ved Katrinebje­rgvej skal bruge lejere til 209 nye lejlighede­r. Foto: Brian Karmark
 ?? ?? Bente Lykke Sørensen, her ved åbningsfes­t for byparken på Pier 2, er bystrategi­sk chef i Aarhus Kommune. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen
Bente Lykke Sørensen, her ved åbningsfes­t for byparken på Pier 2, er bystrategi­sk chef i Aarhus Kommune. Arkivfoto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark