Jyllands-Posten

Amerikaner­ne kom først til Aarhus i en kapsejlads Jorden rundt

Den første Ocean Race båd til at ankomme til Aarhus var det amerikansk­e 11th Hour Racing Team, der ankom tidligt mandag morgen.

- MATHIAS OLEANDER mathias.barrit@jp.dk

Allerede klokken 03.00 natten til mandag lå de første 50 både klar i Aarhusbugt­en. De var stået tidligt op for at se de første Ocean Race-både ankomme til havnen efter at have krydset Atlanten.

Gruppen af morgenfris­ke personer blev da også de første til at se et nyt hold tage føringen i den verdensoms­paendende kapsejlads The Ocean Race, der disse dage kan opleves i Aarhus.

Det blev nemlig det amerikansk­e 11th Hour Racing Team, der kom i havn i Aarhus klokken 04.56 tidligt mandag morgen som det første hold på femte etape.

Båden tog afsted fra den amerikansk­e by Newport i staten Rhode Island for blot otte dage siden. En tur der sammenlagt svarer til over 6.500 km.

Det blev amerikaner­nes anden sejr i streg, og holdet overtager dermed føringen i løbet fra det schweizisk­e hold Team Holcim – PRB, der kom i mål ca. klokken 09.20, kort efterfulgt af det tyske hold Team Malizia.

En masse mennesker var i løbet af formiddage­n mødt frem på Havneplads­en for at se bådene ankomme. Flere tog også del i de aktivitete­r, der er stillet klar på Havneplads­en under The Ocean Race Stopover i Aarhus.

Heriblandt skulle der efter planen have vaeret et stort pariserhju­l sat op på Mellemarme­n, hvor gaester og tilskuere til The Ocean Race kunne prøve kraefter med forlystels­en og nyde udsigten til Aarhus fra højden. De planer blev der dog sat en stopper for.

Det pariserhju­l, som skulle vaere kommet til Aarhus, er midlertidi­gt nede på grund af større tekniske problemer. Det skriver The Ocean Race Aarhus på sin facebooksi­de.

Der skulle efterfølge­nde vaere kommet er erstatning­spariserhj­ul, men lastbilen med pariserhju­let har haft et uheld, der gør at den ikke kan komme videre.

Det manglende pariserhju­l havde dog ikke sat en stopper festlighed­erne mandag, hvor der var masser af mennesker ude for at nyde solen og synet af bådene, som ankom i løbet af morgenen.

Et ekstra pres

Kort efter de store bådes ankomst til Aarhus lykkedes det JP Aarhus at få et kort interview med Abby Ehler, der er et af besaetning­smedlemmer­ne fra Team Holcim - PRB. Det er fjerde gang, at hun deltager i den verdensoms­paendende kapsejlads.

Hvordan er det endelig at fast grund under fødderne igen?

»Det er dejligt at vaere ankommet, selv om vi selvfølgel­ig gerne ville vaere ankommet som de første. Vi havde nogle problemer undervejs. Bl.a. fik vi en ny mast i Newport, og vi skulle skynde os til start, hvilket gjorde, at vi ikke fik testet så meget, som vi gerne ville.

Men vi er her i ét stykke med to etaper tilbage.«

Påvirker det jeres mindset, at i nu har mistet føringen i løbet?

»Der er helt klart kommet et ekstra pres, fordi hvis vi skal vinde det samlede løb, så skal vi vinde de naeste to etaper. Men det er fantastisk, at vi har så taet et løb.«

Hvad er det første, du skal have at spise nu her?

»Frisklavet mad og noget laeskende at drikke. Det har jeg virkelig savnet,« afslutter britiske Abby Ehler.

To hold mangler

Ud over de tre hold, der ankom til Aarhus mandag morgen, var der ved avisens deadline stadig to hold i IMOCA-bådklassen, der ikke var nået i mål.

Det drejer sig om det franske team Biotherm og det europaeisk­e hold GUYOT environnem­ent – Team Europe.

Den seneste melding mandag var, at det franske hold skulle ankomme i løbet af tirsdag. Holdet blev forsinket undervejs, da båden knaekkede et vigtigt tovvaerk, der var forbundet til masten, hvilket har gjort bådens topfart en del langsommer­e.

Vaerre ser det ud for det europaeisk­e hold, der har måtte traekke sig fra både tredje og fjerde etape, og ikke engang har stillet til start på femte etape fra Newport.

Det skyldes en knaekket mast under den fjerde etape, og holdet har derfor haft travlt med at lave reparation­er og finde en vej tilbage i konkurrenc­en inden starten går den 8. juni på sjette etape.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark