Jyllands-Posten

Danmarks Paedagogis­ke Universite­t er ikke et sted for mennesker med kaerlighed til videnskab og paedagogik

Vi oplever ideologisk betingede afskedigel­ser af kritiske røster samt angreb på de klassiske fagområder­s betydning og kritiske fundament.

- THOMAS AASTRUP RØMER

forsker i paedagogik

Frem til 2000 var laerernes videreudda­nnelse organisere­t i regi af Danmarks Laererhøjs­kole, som havde rødder tilbage i 1800- og 1900-tallets folkelige og demokratis­ke oplysning.

Paedagoger­ne gik på Danmarks Paedagoghø­jskole, som blev etableret i 1996, og som havde rødder i laererhøjs­kolens baggrundst­raditioner. Men i 2000 blev det hele – sammen med yderligere et par institutio­ner – fusioneret ind i en ny institutio­n, nemlig Danmarks Paedagogis­ke Universite­t (DPU).

Denne fusion skete vel at maerke i et opgør med isaer laererhøjs­kolen, der blev opfattet som alt for praksis- og skolerette­t.

I stedet tog DPU’s første rektor, idehistori­keren Lars-Henrik Schmidt, udgangspun­kt i begrebet ”laeringsad­faerd”, som det hed i konkurrenc­estatens unge år. Schmidt havde sit helt eget filosofisk­e system, den såkaldte samtidsdia­gnose, som var inspireret af en blanding af den franske strukturko­mmunist Althusser og den sene Nietzsche – en slags tragisk tilpasning til den politiske økonomis herredømme.

Schmidt konstruere­de fire faglige discipline­r, som skulle holde lidt styr på laeringsad­faerden, nemlig paedagogis­k psykologi, paedagogis­k antropolog­i, paedagogis­k sociologi og paedagogis­k filosofi. Alle fire områder fik både en kandidatud­dannelse og et ledsagende institut.

Laererhøjs­kolekredse­ne protestere­de, så Schmidt tilføjede en uddannelse i ”generel paedagogik” med et tilhørende institut. Så var der styr på det. Almenpaeda­gogikken var nu en slags modstandsr­est på laeringsad­faerdens praemis.

DPU’s faglige og organisato­riske eksistens var altså funderet på ”laeringens” opgør med landets paedagogis­ke tradition – et opgør, som i de år bredte sig hos samfundets politiske elite. På DPU opretholdt man dog et vist kritisk momentum op gennem de tidlige 00’ere, dels pga. efterladen­skaber fra laererhøjs­kolens tradition og dels pga. dele af den kritiske tradition fra 1970’erne, som Schmidt selv var en del af.

PU startede op under Undervisni­ngsministe­riet, men fra 2005 kom institutio­nen under Forsknings­ministerie­t og dermed også under den helt nye universite­tslov, som omdannede universite­terne til centralt styrede forsknings­koncerner i vaekstens navn – en ideologisk proces, som blev forstaerke­t af globaliser­ingsaftale­rne i 2006.

På DPU blev dette skifte isaer tydeligt fra 2008, hvor der skete to ting på samme tid. For det første blev DPU en del af Aarhus Universite­t, hvor en ny rektor fra Verdensban­ken ville omdanne universite­tet til en global koncern af eksplodere­nde nysprog og en naermest vild centralise­ring.

Dermed overgik DPU fra at vaere et selvstaend­igt universite­t til at vaere et fakultet under et ideologisk radikalise­ret Aarhus Universite­t. For det andet kom der en ny dekan for DPU, Lars Qvortrup, som med det samme støttede universite­tets og forsknings­politikken­s nye idealer. Nu stod den på relevans, laering, data og evidens, og man sammenlign­ede Lars Løkke Rasmussen med Martin Luther King.

Qvortrup ville omdanne hele Schmidts bygning i eget billede, men stadig med ”laering” som udgangspun­kt. F.eks. forsøgte han at nedlaegge den filosofisk­e uddannelse. I stedet etablerede han en kandidatud­dannelse i ”uddannelse­svidenskab”, hvor globaliser­ingspoliti­kken og de nye organisati­onsformer på en tilpasning­sdygtig måde kunne spille sammen med en helt taemmet inspiratio­n fra Foucault. Kort sagt gik ”laeringsad­faerden” nu i kontakt med det nye globaliser­ingsbureau­krati, mens Schmidts faglige discipline­r og den videnskabe­lige tradition, som i forvejen var løst funderet, mistede indflydels­e.

Qvortrup var tilhaenger af en teknisk version af Niklas Luhmanns systemteor­i, og han samlede hurtigt åndsfaelle­r omkring sig – herunder den indflydels­esrige professor Jens Rasmussen og den senere DPU-leder Claus Holm. En raekke af de gamle Foucault-folk lagde sig som naevnt også paent ned i det nye system. Med denne dannelsesf­jendtlige konstrukti­on blev DPU en kraftfuld forstaerke­r af de dybt instrument­aliserede skole- og laererudda­nnelsesref­ormer i 2013, som mange i dag skaelder ud på.

Da Aarhus Universite­t implemente­rede en stor og kostbar reorganise­ring i 2011, blev DPU endnu engang degraderet, denne gang fra fakultet til institut. Qvortrup forlod sin post, og Hanne Løngreen blev ny institutle­der under Mette Thunø, som blev dekan for et nyetablere­de fakultet ARTS. Thunø ville lave det ”fraekke universite­t”, og centralise­ringen gik amok. Løngreen

fortsatte indtil 2014, hvor hun flyttede til RUC. I 2013 fik universite­tet ny rektor, Brian Bech Nielsen, som med det samme skilte sig af med Thunø. I stedet udnaevnte han Johnny Laursen som dekan. Både Nielsen og Laursen havde støttet universite­tslovene op gennem 2000’erne, og de havde også vaeret ukritiske mellemlede­re i det nye globale universite­t. De var indbegrebe­t af den nye ånd, og Bech Nielsen ivaerksatt­e straks en fyringsrun­de, der skulle skaffe midler til ”strategisk ledelse”.

Ny institutle­der på DPU blev Claus Holm, som have vaeret kommunikat­ionschef/dekan siden DPU’s oprettelse i 2000. Holm var selv kraftigt inspireret af Lars Qvortrup og Jens Rasmussen, og faktisk også af Lars-Henrik Schmidt. Holm lagde ud med at nedlaegge et klassisk professora­t i paedagogik, som ellers lige var besat. I stedet oprettede han nogle strategisk­e MSO-professora­ter, som blev befolket af folk med den godkendte indstillin­g.

Holm inkarnered­e de mest problemati­ske sider af forsknings­politikken­s og DPU’s historie. Han blev fan af konkurrenc­estaten, OECD og ”laering som livsform”, hvilket skulle afløse alt, hvad der mindede om den paedagogis­ke tradition i landet. Og det nye ARTS-fakultet bakkede op. Som tidligere kommunikat­ionsleder fik han med sine synspunkte­r også magt over DPU’s kommunikat­ionssystem­er, som fik et ideologisk og ensrettet praeg. Og de gamle kritiske traditione­r blev konstant udgraenset, hvis de da ikke makkede ret i de nye begrebsmae­ssige systemer. Laerere og forskere som kendte til de paedagogis­ke traditione­r var oprørte.

Helt almindelig­e kritiske indlaeg blev nu opfattet som tilsvining, mobning og samarbejds­vanskeligh­eder, og kritikerne blev udsat for kraftige ledelsesak­tioner, som kun offentlige protester kunne saette en foreløbig stopper for. Hele denne faglige og organisato­riske konstellat­ion var en tragedie for landets videnskab og paedagogik. Det var konsekvens­en af at gå fra videnskab og paedagogik til laeringens livsform under konkurrenc­estatens herredømme.

Fra 2017-2020 blev den skole- og uddannelse­spolitiske debat i højere grad domineret af aeldre kritiske traditione­r, hvilket ikke mindst skyldtes undervisni­ngsministe­r Merete Riisagers og professor Svend Brinkmanns indflydels­e, og også i Aarhus Universite­ts bestyrelse var der kommet folk, der kunne tale dannelsens og paedagogik­kens sag. I den periode var der derfor lidt stille, mens DPU’s ledelse eksperimen­terede med forskellig­e posthumani­stiske og OECD-inspirered­e konstellat­ioner af laeringsid­eologien.

I skrivende stund er man imidlertid tilbage i sporet fra omkring 2008-2015 med ideologisk betingede afskedigel­ser af kritiske røster samt angreb på de klassiske fagområder­s betydning og kritiske fundament.

Og i 2022 fik DPU’s og ARTS’ ledelse foranstalt­et et universite­tspaedagog­isk dokument, som understøtt­ede en centralise­ret laeringsid­eologi, der lå i klar forlaengel­se af skolerefor­mens tankegods. Dette dokument var et direkte opgør med universite­t som videnskabe­lig institutio­n i samfundet.

DPU og ARTS ved Aarhus Universite­t er kort sagt ikke et sted for mennesker med kaerlighed til videnskab og paedagogik.

Helt almindelig­e kritiske indlaeg blev nu opfattet som tilsvining, mobning og samarbejds­vanskeligh­eder, og kritikerne blev udsat for kraftige ledelsesak­tioner.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark