Jyllands-Posten

Det kan betyde sparerunde­r og fyringer på sygehusene at holde »skindet på naesen«

Regeringen­s løfter om store investerin­ger i sundhed smitter ikke af på naeste års budgetter, som ventes at rumme besparelse­r.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Skindet på naesen kan blive så tyndslidt, at det ender med sår. Selv om regeringen har stillet store investerin­ger i sundhed i udsigt, indeholder den nye økonomiaft­ale med regionerne for 2024 ikke midler til forbedring­er eller nye tiltag. Tvaertimod.

Formanden for Danske Regioner, Anders Kühnau (S), laegger ikke skjul på, at aftalen med ekstra 1,3 mia. kr. til driften er meget stram. Vi holder skindet på naesen, som han siger, men der er udsigt til svaere prioriteri­nger, siger han om resultatet.

Er det mere direkte og folkeligt oversat besparelse­r og fyringsrun­der i sundhedsva­esenet, du snakker om?

»Ja, der er ingen tvivl om, at vi i min egen region kommer ud i besparelse­r, og jeg har ikke grundlag for at sige, at Region Midtjyllan­d er hårdere udfordret end de andre regioner,« siger han.

Hans regnestykk­e viser, at inflatione­n i 2022 betød merudgifte­r på 1 mia. kr., og dermed daekker de ekstra penge i 2024 »bare det hul, der allerede er slået i kassen«.

Derfor er det i følge Kühnau ikke ekstra penge til det stigende antal patienter – flere aeldre og mange ekstra akutte patienter – og i hans egen region er forretning­sudvalget netop blevet praesenter­et for et krav om at spare 550 mio. kr. i 2024.

Stigende medicinudg­ifter

Dertil kommer stigende udgifter til tilskudsme­dicin – ikke mindst slankemedi­cin – som regionerne vurderer til at udgøre 700 mio. kr. Den post kalder Anders Kühnau for »en virkelig dark horse«. Økonomiaft­alen kraever desuden besparelse­r på 300 mio. kr på det administra­tive område.

»Det er virkelig en bekymrende udvikling, og der er intet i sol, måne eller stjerner, som tyder på, at stigningen flader ud. Så der forestår nogle meget vanskelige budgetforh­andlinger i regionerne efter sommerferi­en,« siger han og peger samtidig på, at borgernes forventnin­ger ikke er blevet mindre.

»Regeringen har jo klart signaleret investerin­ger i sundhed, og det er vi glade for. Pengene kommer bare siger Bo Libergren.

Han understreg­er, at der nu er brug for en gennemregn­ing af konsekvens­erne. Han vil ikke true med sparerunde­r.

»Men der er med sikkerhed ikke penge til nye initiative­r – f.eks. til at ansaette mere personale eller forbedre kraeftbeha­ndlingen. Der er ikke penge til at gøre andet og mere end det, vi gør i dag. I bedste fald kan vi holde skindet på naesen, og i vaerste fald skal vi rebe sejlene,« siger han og peger på, at det fra regeringen lyder, at økonomiaft­alen sikrer regionerne kompensati­on for den demografis­ke udvikling med flere aeldre og flere kroniske syge.

»Retorikken siger, at vi har fået daekket demografie­n. Men virkelighe­den er jo, at regionerne under ét har mistet mere end 1 mia. kr. pga. inflatione­n, og derudover får vi merudgifte­r på tilskudsme­dicin, isaer fedmebehan­dling, så vi i alt er mere end 2 mia. kr. nede, før vi begynder at få penge til at daekke demografie­n.«

Når det gaelder penge til at bygge nyt, renovere og vedligehol­de de regionale bygninger, som ikke er supersygeh­usene, har regionerne i 2024-2025 lige i underkante­n af 7 mia. kr., og det ligger på det nuvaerende niveau.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark