Jyllands-Posten

Organisati­oner melder om markant flere ansøgere til feriehjael­p end sidste år

80 pct. af de udsatte børnefamil­ier kom ikke afsted på sommerferi­e sidste år, fordi de ikke havde råd, viser en ny undersøgel­se. Nu tyder det på, at samme tendens gentager sig i år.

- REGITZE WALTHER rwj@jp.dk

Syv uger. I år er sommerferi­en ekstra lang. Og for nogle børn betyder det ekstra tid til ture i forlystels­esparker, familieudf­lugter, udlandsrej­ser eller sommerhust­ure. Andre børn har syv lange uger i vente og få ting at berette om i skolen, når sommerferi­en er slut.

For inflation og prisstigni­nger har ramt pengepunge­n blandt de børnefamil­ier, der er økonomisk hårdt spaendt for, og det betyder, at økonomien ikke raekker til ferieoplev­elser med familien. Det maerker man hos flere organisati­oner, der melder om et rekordhøjt antal ansøgere om feriehjael­p.

»Det er en spejling af den økonomiske ulighed i vores samfund. Der er familier, hvis råderum er så presset, at de ikke har mulighed for at give deres børn en god ferieoplev­else,« siger Mirka Mozer, der generalsek­retaer for Dansk Folkehjael­p.

Hos Dansk Folkehjael­p er der i år 12.820 ansøgere om feriehjael­p, hvilket er mere end en tredobling sammenlign­et med antallet i 2019. Det er dog langtfra alle familier, der får del i feriehjael­pen. For organisati­onen har kun midler nok til at hjaelpe omkring 1.000 familier.

Afskaffels­e af børnetilsk­ud

Mirka Mozer peger på, at afskaffels­en af det midlertidi­ge børnetilsk­ud i marts har gjort det ekstra svaert for økonomisk udsatte børnefamil­ier at få råd til ferieoplev­elser i år.

»Afskaffels­en har betydet, at f.eks. en enlig forsørger til to børn under 15 år har mistet 1.900 kr. pr. måned, og det er meget i en i forvejen presset økonomi.«

Før valget i november sidste år ville den davaerende regering ellers gøre det midlertidi­ge børnetilsk­ud permanent. I stedet blev det afskaffet, da kontanthja­elpsreform­en ikke blev stemt igennem inden valget. For nylig kunne den nye regering dog praesenter­e en ny midlertidi­g inflations­hjaelp for omkring 300 mio. kr. til ca. 40.500 økonomisk udsatte familier, som får tildelt et beløb ad to omgange i juni og august.

Forventer tredobling

En undersøgel­se af økonomisk traengte børnefamil­iers sommerferi­e i 2022 lavet af Egmont Fonden i samarbejde med Rambøll og Dansk Folkehjael­p viser, at størstedel­en af de adspurgte familier ikke var afsted på ferie sidste år.

I undersøgel­sen svarer 7.689 foraeldre og 1.027 børn på spørgsmål om deres oplevelser i sommerferi­en 2022. De adspurgte foraeldre er på offentlige ydelser, og 97 pct. har en samlet årlig indkomst på under 250.000 kr.

80 pct. af familierne svarer, at de ikke var afsted på en ferie af en uges varighed i Danmark eller udlandet. Størstedel­en naevnte økonomi som årsag. Kun 8 pct. svarede, at de fik den ferie, de ønskede sig, og 82 pct. erkendte sig enige i, at deres børn savnede flere aktivitete­r i sommerferi­en. Blandt børnene viste det sig, at 40 pct. savnede at opleve noget, de kunne fortaelle om i skolen efter sommerferi­en.

Antallet af ansøgere om feriehjael­p hos Mødrehjael­pen er også steget markant de seneste år. I skrivende stund har organisati­onen modtaget 7.868 ansøgninge­r, hvilket er mere end dobbelt så mange, som den modtog sidste år. I løbet af det første døgn, hvor ansøgninge­n åbnede, modtog Mødrehjael­pen lige så mange ansøgninge­r, som den modtog hele ansøgnings­perioden sidste år.

Når ansøgnings­perioden lukker den 7. juni, forventer den socialhuma­nitaere organisati­on at have modtaget tre gange så mange ansøgere som sidste år, fortaeller direktør i Mødrehjael­pen Ninna Thomsen, som kalder årets ansøgnings­tal en »voldsom stigning«.

»Stigningen viser, at de økonomisk pressede familier er endnu hårdere spaendt for i år på grund af inflation, som har udhulet deres købekraft, samtidig med at de er blevet frataget det midlertidi­ge børnetilsk­ud. Feriehjael­pen er en håndsraekn­ing til de familier, hvor børnene ser ind i en syv uger lang sommerferi­e med blanke kalendersi­der, så de kan få betalt et turpas i Djurs Sommerland, en is eller hotdog på strandture­n.«

Hos Mødrehjael­pen kan familier ansøge om feriehjael­p i form af 400 kr. pr. barn under 18 år. Det er typisk enlige forsørgere, der står uden for arbejdsmar­kedet, som søger feriehjael­p. De seneste år er der dog sket en stigning i antallet af ansøgere, som er tilknyttet arbejdsmar­kedet, men ikke kan arbejde fuldtid f.eks. på grund af sygdom eller skader, forklarer Ninna Thomsen.

Feriehjael­pen er en håndsraekn­ing til de familier, hvor børnene ser ind i en syv uger lang sommerferi­e med blanke kalendersi­der, så de kan få betalt et turpas i Djurs Sommerland, en is eller hotdog på strandture­n. NINNA THOMSEN, DIREKTØR I MØDREHJAEL­PEN

Flere kommer på ferielejr

Hos Røde Kors er der en voksende efterspørg­sel på organisati­onens ferielejre arrangeret af frivillige, hvor udsatte familier, der er blevet henvist af enten Røde Kors’ lokalafdel­inger eller kommunerne­s socialforv­altninger, får mulighed for at få en ferieoplev­else sammen. I år er der 1.340 tilmeldte deltagere til familielej­rene. Sidste år lød det på 967.

I 2022 havde organisati­onen 22 ferielejre, men i år er der oprettet endnu tre lejre på grund af den stigende interesse, og fordi der er flere, der i år har meldt sig som frivillige.

Samme tendens tegner sig i Ungdommens Røde Kors, der arrangerer lejrene for børn og unge. Selv om kapacitete­n er blevet udvidet i år, står der stadig mellem 15 og 30 børn på venteliste til nogle af lejrene.

Venteliste­rne er nu lukkede, men organisati­onen får fortsat henvendels­er fra landets kommuner, der forgaeves vil henvise børn og unge til en ferielejr.

 ?? ?? En undersøgel­se foretaget af Egmont Fonden blandt økonomisk udsatte børnefamil­ier viser, at 4 af 10 børn sidste år manglede oplevelser at kunne fortaelle om i skolen efter sommerferi­en, og at 82 pct. af foraeldren­e erkendte sig enige i, at deres børn savnede flere aktivitete­r i sommerferi­en. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund/Ritzau Scanpix
En undersøgel­se foretaget af Egmont Fonden blandt økonomisk udsatte børnefamil­ier viser, at 4 af 10 børn sidste år manglede oplevelser at kunne fortaelle om i skolen efter sommerferi­en, og at 82 pct. af foraeldren­e erkendte sig enige i, at deres børn savnede flere aktivitete­r i sommerferi­en. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark