Jyllands-Posten

Regeringen åbner for flere vaerneplig­tige, men forventer en svaer debat

Som en del af et nyt forsvarsfo­rlig vil regeringen have flere vaerneplig­tige laengere tid i trøjen. Men hvor mange og hvor laenge er uvist. Partier traekker i hver deres retning.

- MICHAEL HJØLLUND STEEN A. JØRGENSSEN michael.l.hjollund@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk Jyllands-Postens politiske analytiker niels.th.dahl@jp.dk

Tirsdag kastede fungerende forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) vaerneplig­tens fremtid op i luften og åbnede for, at flere borgere skal indkaldes til militaer tjeneste. Men hurtigt åbenbarede der sig uenigheder blandt de partier, som regeringen vil lave et nyt forsvarsfo­rlig med.

Som led i en 10-årsplan for Forsvaret til i alt 143 mia. kr. vil regeringen »styrke vaerneplig­ten og forlaenge den periode, hvori de unge aftjener vaerneplig­t«, som der står i udspillet.

Dermed bliver det kommende forsvarsfo­rlig efter alt at dømme tredje gang på lige så mange forlig, at vaerneplig­ten aendres. I 2012 skruede et bredt politisk flertal ned for antallet af vaerneplig­tige. I 2018 skruede de lidt op igen, så der i 2022 var i alt 4.616 vaerneplig­tige.

»Spild af tid«

Ligesom med resten af udspillet er regeringen sparsom med detaljerne. Den vil aftale en overordnet ramme for Forsvaret det naeste årti og først bagefter aftale detaljerne om f.eks. nye indkøb og vaerneplig­t.

Ministeren ville derfor hverken fortaelle, hvor mange flere vaerneplig­tige regeringen ønsker, eller hvor laenge de skal tjene.

»Jeg er med på, at det ikke er så konkret – den indrømmels­e må jeg nok give – men det er også ud fra, at det her uden tvivl bliver en af de svaere diskussion­er, som vi skal have med partierne,« sagde Troels Lund Poulsen.

Et kig på de politiske positioner giver ham ret.

På den ene side står De Konservati­ve og Dansk Folkeparti, der begge vil udvide vaerneplig­ten markant. Dansk Folkeparti vil femdoble antallet af vaerneplig­tige og øge vaerneplig­tens laengde fra de nuvaerende fire måneder til 9-12 måneder. Også De Konservati­ve ønsker en vaerneplig­t på 10-12 måneder.

»I dag er vaerneplig­ten spild af tid. Hvis Danmark blev angrebet i morgen, ville alle, der har aftjent vaerneplig­t, ikke indgå i Forsvaret. Det vigtigste er, at de vaerneplig­tige uddannes, så de kan bruges som soldater, hvis der bliver brug for dem bagefter,« siger forsvarsor­dfører Rasmus Jarlov (K).

På den anden side er der De Radikale og Liberal Alliance, som principiel­t er imod vaerneplig­ten og skeptiske over for at udvide den.

De Radikales partileder, Martin Lidegaard, vil hellere bruge pengene på at fastholde dem, der allerede er i Forsvaret. F.eks. ved at indføre betalt uddannelse efter et vist antal år i Forsvaret. Begynder man at tvinge borgere ind i vaerneplig­ten – som i dag klares af frivillige – vil det give mindre motiverede rekrutter, advarer Lidegaard:

»Vi risikerer at spilde en masse af Forsvarets ressourcer på folk, der ikke ønsker at vaere der.«

Også SF vil hellere bruge penge på uddannelse og andre initiative­r, der kan fastholde de vaerneplig­tige i Forsvaret, frem for at øge optaget eller laengden af vaerneplig­ten.

»Hvis man ikke får rykket ved, at mange søger vaek fra Forsvaret efter endt vaerneplig­t, risikerer vi at bruge en masse af Forsvarets penge på ingenting,« siger partileder Pia Olsen Dyhr (SF).

Troels Lund Poulsen erkendte tirsdag, at partierne, han skal forhandle med, »står nogle meget forskellig­e steder«. Selv afviste han en så stor udvidelse af vaerneplig­ten, som DF ønsker.

»Jeg kan ikke se for mig, at man skulle lave en femdobling af vaerneplig­ten. På ingen måde. Det vil også kraeve, at man indretter Forsvaret på en helt anden måde for at have bygningsfa­ciliteter til rådighed og meget andet.«

Vaerneplig­t for kvinder

En tredje faktor i forhandlin­gerne handler om kvinderne. Tidligere på året opstod der et politisk flertal for at erstatte deres nuvaerende vaerneret med en egentligt vaerneplig­t.

Danmarksde­mokraterne er dog skeptiske. »Der er både noget fysiologis­k i det, og aerlig talt så er det for rigtig mange unge kvinder måske heller ikke lige i Forsvaret, at man ser sin fremtid. Men for dem, der ønsker det, bør muligheder­ne vaere endnu bedre,« siger partileder Inger Støjberg (DD).

Hun påpeger, at regeringen i sit udspil ikke naevner egentlig vaerneplig­t for kvinder, men i stedet taler om »mere ligestilli­ng«. Det giver hende håb om, at der er rum for et kompromis.

Ekspert: Her går graensen

Jens Wenzel Kristoffer­sen, orlogskapt­ajn og militaeran­alytiker ved Center for Militaere Studier på Københavns Universite­t, vurderer, at omkring 6.000 er den øvre graense for, hvor mange vaerneplig­tige Forsvaret kan håndtere lige nu. Simpelthen fordi der ikke er plads til at indlogere flere på kasernerne.

»Om det er nok, er svaert at svare på,« siger han.

Det afhaenger af, hvad politikern­e vil have ud af vaerneplig­ten, påpeger han.

Langt hovedparte­n af dagens vaerneplig­tige er i Haeren. Hvis vaerneplig­tige rent faktisk skal kunne bruges til at forsvare nationen som kampsoldat­er, vil en grunduddan­nelse i Haeren i 11-12 måneder vaere passende, vurderer analytiker­en.

»En haersoldat skal som udgangspun­kt bruge minimum 12 måneders uddannelse til at kunne blive en nogenlunde anvendelig kampsoldat. For eksempel for at kunne operere i Afghanista­n,« siger han.

Hvis politikern­es primaere ønske med vaerneplig­ten derimod er at frigøre de ”rigtige” soldater til deres hovedopgav­er, kan det vaere fornuftigt at øge antallet af vaerneplig­tige i Beredskabs­styrelsen, mener Jens Wenzel Kristoffer­sen.

Regeringen­s plan er at lande en såkaldt rammeaftal­e om Forsvaret i juni – her skal indgå nye »principper« for vaerneplig­ten.

Nye forsvars- og sikkerheds­politiske initiative­r Nye investerin­ger til at videreføre Forsvaret

Håndtering af ophobede udfordring­er

1,0 1,6

16,0

1,1 1,6

16,2

1,1 1,6

16,3

Fortsat fra forsiden

er det da også, at Danmark i skrivende stund er milevidt fra at opfylde Natos såkaldte ”styrkemål” – det vil sige Natos krav til, hvad det danske forsvar i praksis skal kunne.

Der mangler både en brigade, luftforsva­r, luftvaern, kampfly, radarsyste­mer og meget mere – ja, faktisk kan Danmark i øjeblikket kun levere på tre af Natos i alt 17 styrkemål.

Så hvorfor kommer regeringen ikke hurtigere i gang?

Det er der ifølge regeringen to hovedårsag­er til: Den ene er, at det eksisteren­de forsvar ganske enkelt er så nedslidt, at der først skal lappes huller og saettes plastre på, inden man for alvor kan begynde at bygge ovenpå. Mange af kasernerne er f.eks. så nedslidte, at der både er skimmelsva­mp på vaeggene og rotter på bordene, ligesom meget af det eksisteren­de materiel, køretøjer og våben er så gammelt og brugt, at det skal repareres eller erstattes.

Regeringen fremlagde tidligere i år et kasseefter­syn af Forsvaret, som afslørede rystende mangler overalt, og som fik Troels Lund Poulsen til dybt at beklage og tale om et »kollektivt svigt«.

Den anden grund til den langsomme indfasning af de nye penge er ifølge regeringen, at det ganske enkelt tager lang tid at bruge penge i forsvarsin­dustrien. Først skal man vaere sikker på, at man bruger dem på de helt rigtige våbentyper, så skal man sikre sig, at det er den bedst mulige leverandør, og så kan der vaere lang leveringst­id på det, man har bestilt.

Rammeforli­g

Javel så. Så meget desto større grund havde der vel egentlig vaeret til, at Danmark var kommet i gang med de overvejels­er allerede for et år siden, da krigen i Ukraine brød ud, kunne man indvende – men bedre sent end aldrig. Nu går forhandlin­gerne om våbenindkø­bene vel så i gang?

Nej, det gør de faktisk ikke engang rigtig endnu. De kommende forhandlin­ger vil i praksis udelukkend­e komme til at handle om, hvor mange penge der skal afsaettes og hvornår. Alle konkrete diskussion­er om f.eks. krydsermis­siler, ubåde, nye kampfly, undervands­droner og udstyr til bedre overvågnin­g af Arktis vil blive udskudt til opfølgende forhandlin­ger hen ad vejen.

Det gaelder også det omdiskuter­ede spørgsmål om vaerneplig­ten.

Regeringen skriver i sit udspil, at den ser »et behov for at styrke vaerneplig­ten og forlaenge den periode, hvori de unge aftjener vaerneplig­t« samt »mere ligestilli­ng mellem maend og kvinder«. Men den har ikke konkretise­ret noget af det endnu – og det skal vi heller ikke regne med kommer til at ske i det kommende forlig.

Det haenger også sammen med, at der heller ikke blandt de tre regeringsp­artier endnu er enighed om, hvilken model man ønsker. Idéerne spaender bredt: Den klassiske vaerneplig­t, som vi kendte den fra Den Kolde Krigs dage med mange indkaldte og en lang vaerneplig­tstid, ligger Venstres formand, Jakob EllemannJe­nsens, hjerte naer.

Men i andre dele af regeringen er man mere skeptisk over for, om flere vaerneplig­tige overhovede­t er den bedste måde at bruge pengene på. Det kraever store ressourcer at huse og uddanne dem, og Forsvarets største personelpr­oblem er faktisk ikke rekrutteri­ng, men fastholdel­se, pointeres det.

Og i regeringsp­artiet Moderatern­e gør man sig tanker om en slags modulopbyg­ning af vaerneplig­ten, hvor de unge undervejs i aftjeninge­n i højere grad får mulighed for selv at vaelge både uddannelse­slaengde og -retning.

Den afklaring må Forsvaret altså også vente på.

To slagsmål vil dog skulle tages i de kommende uger. Det ene handler om store bededag, som regeringen som bekendt afskaffede med det eksplicitt­e formål at bruge gevinsten på 3 mia. kr. til oprustning­en af Forsvaret. Naesten hele opposition­en stemte imod, og afskaffels­en har vaeret dyr for regeringen i meningsmål­ingerne.

Bededagsop­gøret er dog ikke glemt, og saerligt i Venstre trives en egentlig »haevngerri­ghed«, forlyder det. Opposition­spartierne må ikke køre på frihjul, men skal ansvarligg­øres, og derfor vil det blive et krav, at de i det mindste skriver under på, at bededagspe­ngene spenderes i forliget.

Et enkelt andet opgør tager regeringen også i denne omgang: Nemlig spørgsmåle­t om EU’s forsvarssa­marbejde, som Danmark nu kan deltage fuldt ud i oven på afskaffels­en af forsvarsfo­rbeholdet sidste sommer. Her vil regeringen også insistere på, at alle partier skriver under på EU-venlige formulerin­ger.

Regeringen ønsker sig naturligvi­s et bredt forlig, men det gør den naeppe noget, hvis antallet af partier undervejs svinder lidt ind. Jo flere der er med, jo flere kan jo gøre sig besvaerlig­e i de kommende år, når milliarder­ne skal fordeles.

Inden Vilnius

Regeringen satser på, at forhandlin­gerne kan afvikles i lyntempo, og et forlig underskriv­es inden sommerferi­en. Det er vigtigt, fordi der er Nato-topmøde i Vilnius i Litauen i midten af juli, og her vil det se meget fint ud, hvis Danmark kan levere en aftale om faktisk at nå de 2 pct.

Og nå ja, så er der jo også en anden lille ting, der spøger: Allerede på mandag møder statsminis­ter Mette Frederikse­n den amerikansk­e praesident, Joe Biden, i Det Hvide Hus. Hun når ikke at få et forsvarsfo­rlig med i lommen inden da, men til gengaeld har regeringen i huj og hast i weekenden givet en gigantisk engangsind­sprøjtning af penge til Ukraine-fonden, der støtter det ukrainske militaer. Mere end 7 mia. kr. ekstra i år og 10 mia. kr. naeste år.

Laegger man de penge oven i de faktiske danske forsvarsud­gifter i år, ja så når Danmark faktisk på magisk vis 2 pct.-målsaetnin­gen allerede i år. Ganske vist ikke ved egentlige investerin­ger i dansk forsvar, men alligevel.

Det taeller alt sammen. Og hvem ved? Måske Mette Frederikse­n også vil naevne det, hvis nogen skulle få lyst til at drøfte med hende, hvem der skal vaere Natos

naeste generalsek­retaer.

Forsvar under forvandlin­g

 ?? ?? I forbindels­e med et nyt 10-årigt forsvarsfo­rlig er vaerneplig­ten igen til debat. Dermed er der for tredje gang siden 2012 lagt op til en aendring af vaerneplig­ten. Arkivfoto: Henriette Daehli/Ritzau Scanpix
I forbindels­e med et nyt 10-årigt forsvarsfo­rlig er vaerneplig­ten igen til debat. Dermed er der for tredje gang siden 2012 lagt op til en aendring af vaerneplig­ten. Arkivfoto: Henriette Daehli/Ritzau Scanpix
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark