Jyllands-Posten

Partiet tror ikke på den nye boligskat – men så blev det alvor i folketings­salen

Igen og igen har Dansk Folkeparti banket løs på den nye boligskat, som ifølge partiet er »dømt til at fejle«. Alligevel stemte partiet tirsdag for loven. Ordfører afviser, at DF er ude i en gratis omgang.

- MARTIN KAAE martin.kaae@jp.dk

Dansk Folkeparti har tordnet imod et system, der er »dømt til at fejle«. Partiets tillid til de nye ejendomsvu­rderinger »kan ligge på et meget lille sted«.

Men trods kaskaderne af kritik så trykkede DF’erne tirsdag på de grønne knapper og stemte for det nye boligskatt­esystem, da det blev lovfaestet i Folketinge­t. Trods det paradoks er der også i fremtiden grund til at lytte til partiets kritik, forklarer DFordfører.

Danmarks nye boligskatt­esystem er de senere år blevet udskudt flere gange. Endnu har landets 1,7 mio. boligejere til gode at se det grundlag, de vil blive beskattet på fra den 1. januar 2024.

Hvad de derimod ved, er, at der fortsat er store udfordring­er med it-systemerne. At det nye system gør forskel på aegtefaell­er og samlevende par. Og at der vil blive tilbagebet­alt milliarder af kr. til boligejere, selv om de har betalt for lidt i skat.

Alt sammen har boligejern­e kunnet laese i bl.a. Jyllands-Posten, ofte med kritiske kommentare­r fra Dansk Folkeparti, der i 2016 og 2017 gik med i de politiske forlig, der grundlagde det nye system.

Forligene blev tirsdag omsat til lovgivning af et bredt flertal bestående af SVMregerin­gen, De Radikale, Liberal Alliance, De Konservati­ve, Danmarksde­mokraterne samt Dansk Folkeparti, der dermed ikke var afgørende for flertallet.

DF kan man stole på

Boligordfø­rer Nick Zimmermann (DF) forklarer partiets støtte:

»Vi er med i det her forlig, og derfor stemmer vi for. Vi skal vaere et parti, man kan stole på. Men det skal også ses i lyset af, at vi virkelig kaemper på de interne linjer for at få udbedret de ting, der er i vejen. Det er også derfor, at hver gang I eller andre medier bringer nye afsløringe­r, så banker vi på hos ministeren for at bede om flere møder i forligskre­dsen, så vi kan få styr på de her ting.«

Hvis I kun stemmer for, fordi I er med i forliget, hvorfor forlader I så ikke forliget?

»Vi skal jo have et nyt ejendomsvu­rderingssy­stem. Det er vi alle sammen enige om. Men der skal vaere bedre styr på det. Borgernes penge bliver brugt på det her. Lige nu vaelter milliarder­ne ud til konsulente­r, Skattestyr­elsen, Vurderings­styrelsen, Forenkling­sstyrelsen og alle mulige andre, der er i gang med det her. Vi sidder her og forstår ikke, hvad der foregår. Og de tidsrammer, vi bliver stillet i udsigt, passer heller ikke. Vi får at vide, det her står faerdigt i 2024. Er der seriøst nogen, der tror på, at om et halvt år står det her nye system faerdigt? Jeg gør i hvert fald ikke.«

Når du ikke tror på det, burde I så ikke have stemt imod den lovgivning, der saetter det i søen?

»Jamen, det skal vi ikke, når vi er med i et forlig.«

Havde du selv mest lyst til at stemme imod?

»Det er klart, at vi går med nogle overvejels­er internt i Dansk Folkeparti, om vi grundlaegg­ende har tillid til, at det her system kommer til at virke.«

Det må I vel have tillid til, når I beslutter jer for at stemme for loven?

»Problemet er, at det er ikke kun udgifterne, der stiger. Det er også tidsrammen. Jeg tror ikke over en dørtaerske­l på, at det her står faerdigt om et halvt år.«

Er der seriøst nogen, der tror på, at om et halvt år står det her nye system faerdigt? Jeg gør i hvert fald ikke. NICK ZIMMERMANN (DF), BOLIGORDFØ­RER

Du har sagt at »systemet er dømt til at fejle«. Hvis du vurderer det, er det så ikke dumt at stemme for at saette det i gang?

»Vi bliver bare nødt til at få et nyt ejendomsvu­rderingssy­stem. Det skal vi jo have. Men vi bliver også nødt til at sige til ministeren og regeringen, at de skal tage sig sammen og få styr på det her.«

Er det ikke en gratis omgang at kritisere et system, når I alligevel går ned i salen og stemmer for det?

»Nej, altså vi ønsker virkelig, at der kommer styr på systemet. Men det kraever, at ministeren saetter sig for bordenden og får styr på det.«

I har også sagt, at systemet

 ?? ?? Nick Zimmermann har på Dansk Folkeparti­s vegne kritiseret den nye boligbeska­tning talrige gange. Nu forklarer han, hvorfor han tirsdag alligevel stemte for den nye lov. Foto: Kian Johansen
Nick Zimmermann har på Dansk Folkeparti­s vegne kritiseret den nye boligbeska­tning talrige gange. Nu forklarer han, hvorfor han tirsdag alligevel stemte for den nye lov. Foto: Kian Johansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark