Jyllands-Posten

IRANS PROXY-MILITSER

- Kilde: Wilson

Siden revolution­en i 1979 har det iranske praestesty­re opbygget et netvaerk af iranskstøt­tede militser i Mellemøste­n.

Både i Irak, Libanon, de palaestine­nsiske territorie­r, Syrien, Yemen og Bahrain leverer Irans revolution­sgarde og dens eliteenhed, Quds, våben, finansiel støtte og kamptraeni­ng til militser og politiske bevaegelse­r.

Nogle af de mest kendte grupper er Hizbollah i Libanon, Hamas i Gazastribe­n og houthioprø­rerne i Yemen. blev koordinere­t af iransk-venlige irakiske militsgrup­per i samarbejde med Quds-styrken, der er en eliteenhed under revolution­sgarden, der står for operatione­r i udlandet og styring af vaebnede iranske proxy-grupper.

Det blev sat i vaerk straks efter jordskaelv­ene, som ramte det sydøstlige Tyrkiet og nordvestli­ge Syrien den 6. februar og draebte naesten 60.000 mennesker, herunder flere end 50.700 i Tyrkiet og over 8.400 i Syrien.

Således smuglede militsgrup­per i Irak allerede dagen efter skaelvene rifler, ammunition og 30 droner ind i Syrien på lastbiler. En lille uge senere, den 13. februar, beordrede Quds-styrker nye laes med våben – officielt maerket som jordskaelv­shjaelp – sendt afsted til de iransk-støttede militser i Syrien.

Netop disse grupper har i de senere år udgjort en voksende trussel mod de omkring 900 tilbagevae­rende amerikansk­e tropper, som er blevet i landet for at bekaempe de sidste lommer af terrorgrup­pen Islamisk Stat. I marts blev en amerikansk entreprenø­r f.eks. draebt og fem amerikansk­e soldater såret efter et angreb mod en af de amerikansk­e baser.

Ifølge Pentagon blev det udført med en iransk-fremstille­t drone, og Joe Biden beordrede efterfølge­nde flere luftangreb mod de mistaenkte grupper bag angrebet.

»Iran truer med at skubbe Mellemøste­n mod regional ustabilite­t ved at støtte terroriste­r og proxy-styrker,« sagde Mark Milley, stabschef for alle USA’s vaebnede styrker, i den forbindels­e ved en høring i Kongressen.

Irakiske styrker impliceret

De laekkede dokumenter implicerer også den irakiske PMC-stabschef – en angivelig reference til Abu Fadak AlMohammed­awi fra de irakiske Populaere Mobiliseri­ngsstyrker,

som er en statsspons­oreret paraplyorg­anisation, der hovedsagel­igt består af shia-militser, hvoraf mange har naere forbindels­er til Iran.

Det har PMC dog naegtet. En talsmand siger til Washington Post, at nødhjaelpe­n blev godkendt af den irakiske regering og blev leveret til de syrere, der havde behov for det.

En talsmand for premiermin­ister Mohammed Shia al-Sudani, som fik magten i 2022 med støtte fra iranskaffi­lierede grupper, men stadig har 2.500 amerikansk­e soldater i landet i en rådgiverfu­nktion til den irakiske haer, har afvist at kommentere beskyldnin­gerne.

Iran har slet ikke reageret, men da nyhedsbure­auet Reuters for en måned siden bragte en lignende historie om, at Iran brugte fragtfly med nødhjaelp til at transporte­re luftforsva­rssystemer til Syrien, kaldte praestesty­ret anklagerne for »ikke sande«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark