Jyllands-Posten

USA truer Uganda efter lov mod homoseksua­litet

Hvis Uganda fastholder en ny lov, kan det få konsekvens­er for bistand og investerin­ger, siger Joe Biden.

-

En ny lov i Uganda mod homoseksua­litet møder fordømmels­e på tvaers af kloden.

Den amerikansk­e praesident, Joe Biden, opfordrer til en øjeblikkel­ig tilbagerul­ning af loven, som han kalder »en tragisk kraenkelse af universell­e menneskere­ttigheder«. Biden truer samtidig med at skaere i både udviklings­bistanden til og investerin­gerne i det østafrikan­ske land, hvis det ikke sker, skriver AFP.

Ugandas praesident, Yoweri Museveni, meddelte mandag, at han har underskrev­et en ny lov mod homoseksua­litet.

Med loven kan »homoseksue­lle handlinger« give faengsel på livstid, og hvis der er tale om gentagelse­stilfaelde, kan det medføre dødsstraf, skriver Reuters.

At smitte en seksuel partner med hiv kan også udløse dødsstraf.

Overvejer sanktioner

Joe Biden siger, at han har bedt sit nationale sikkerheds­råd om at vurdere, hvad den nye lov betyder for USA's engagement i Uganda.

Han siger også, at hans administra­tion vil overveje sanktioner mod Uganda samt at begraense indrejse i USA for personer, som er involveret i kraenkelse­r af menneskere­ttigheder eller korruption i Uganda.

Storbritan­nien, der er tidligere kolonimagt i Uganda, siger, at landet er »forfaerdet« over loven. Også EU’s udenrigspo­litiske chef, Josep Borrell, advarer om, at loven kan få store konsekvens­er for den ugandiske regering.

Herhjemme kalder minister for udviklings­samarbejde og global klimapolit­ik Dan

Jørgensen (S) den nye lov for en »dybt bekymrende kraenkelse af grundlaegg­ende menneskere­ttigheder«.

»Ingen bør leve i konstant frygt for vold, diskrimina­tion eller – ultimativt – at miste deres liv. Danmark står i solidarite­t med alle LGBT+-personer i Uganda,« skriver han i et tweet.

I forvejen var forhold mellem to personer af samme køn forbudt i såvel Uganda som flere andre afrikanske lande.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark