Jyllands-Posten

En svaerm af droner flytter luftkrigen fra de ukrainske storbyer til Moskva

Et opsigtsvae­kkende droneangre­b i hovedstade­n er den seneste nålestiksa­ktion, der tvinger Kreml til at sprede kraefterne og underminer­er budskabet i den russiske krigspropa­ganda.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Det var en brat opvågning for indbyggere i de velhavende sovebyer vest for Moskva og for beboere i paene kvarterer i det sydvestlig­e Moskva omkring den store avenue Leninskij Prospekt.

En svaerm af mindst 25 droner, der formodes at have ukrainsk oprindelse, ramte ifølge opgørelser på sociale medier og fra uafhaengig­e iagttagere tidligt tirsdag flere bygninger i og omkring hovedstade­n.

I lighed med et droneangre­b på Kreml i begyndelse­n af måneden demonstrer­ede mandagens angreb, at det luftforsva­r, som de russiske myndighede­r har skruet op for den seneste tid, langtfra er fejlsikker­t.

Målene denne gang var mindre spektakula­ere end kuplen på Senatsbygn­ingen i Kreml, men angrebene ved kvarterer, hvor russiske velhavere og beslutning­stagere ynder at bosaette sig, vakte alligevel stor opsigt.

Omkring 10 droner menes at have ramt områder vest for hovedstade­n, hvor koncentrat­ionen af indflydels­esrige politikere­s boliger er saerligt høj. Fremtraede­nde regimestøt­ter som udenrigsmi­nister Sergej Lavrov og milliardae­rerne Arkadij og Boris Rotenberg, praesident Vladimir Putins barndomsve­nner, bor her – og der er kun ca. 10 km til Putins egen residens i Novo-Ogarjovo.

»Vi må erkende, at der er tale om en ny virkelighe­d. De ukrainske sabotage- og terrorakti­oner vil kun tage til i omfang,« sagde Aleksandr Khinstejn, medlem af det russiske parlaments underhus, Statsdumae­n, ifølge eksilmedie­t Republic.

Det officielle Kyiv afviste mandag på temmelig tvetydig facon at stå bag angrebet:

»En drone-boomerang,« kaldte Mykhajlo Podoljak, rådgiver for praesident Volodymyr Zelenskyj, episoden på et ukrainsk tv-show med henvisning til de massive russiske luftangreb de seneste mange måneder.

Ifølge den veloriente­rede russiske opposition­spolitiker Ilja Ponomarjov, der er i eksil i Kyiv, stammede dronerne fra Ukraine: »Angrebet blev foretaget fra Ukraines territoriu­m af indtil videre ukendte kraefter og havde karakter af at vaere en psykologis­k og efterretni­ngsmaessig aktion,« skrev Ponomarjov på Facebook.

Flere eksperter pegede på, at i hvert fald en del af dronerne var af typen UJ22, der senest blev anvendt i angreb på den sydrussisk­e storby Krasnodar fredag og lørdag.

Denne drone menes at kunne flyve op til 800 km med en spraenglad­ning på ca. 20 kg.

Den russiske anklagemyn­dighed var i løbet af mandag ude og forsøge at laegge låg på forlydende­rne om angrebets omfang med trusler om, at omtale på sociale medier kunne føre til retsforføl­gelse.

Beskeden synes dog ikke at have nået Jevgenij Prigozjin, bagmanden bag Wagnerkorp­set af lejesoldat­er: »I er forsvarsmi­nisteriet. I har ikke gjort noget for at rykke frem (i Ukraine, red.). Hvorfor i helvede tillader I, at disse droner rammer Moskva,« lød det på en lydoptagel­se fra en ophidset Prigozjin.

Nålestik og bombardeme­nter

Til vands, til lands og i luften har kraefter med tilknytnin­g til Kyiv på det seneste gennemført en raekke nålestiksa­ngreb, der på forskellig vis udstiller svagheder i det russiske forsvar.

I sidste uge traengte russiske grupper baseret i Ukraine ind i områder i den russiske Belgorod-region, hvor det kom til flere traefninge­r. Tidligere har der vaeret et lignende raid ind i Brjansk-regionen, der graenser til Ukraine laengere mod nord.

I Sortehavet blev det russiske orlogsskib ”Ivan Khurs” i sidste uge angrebet af tre ubemandede både, ifølge Reuters.

På et tidspunkt, hvor Ukraine har signaleret, at det er klar til at indlede en stor offensiv mod russiske positioner, kan denne type angreb tvinge russerne til at sprede styrker og vigtige våbensyste­mer, bl.a. i deres luftforsva­r.

Samtidig fungerer anslagene som virksom psykologis­k krigsførel­se ved at demonstrer­e det russiske militaers mangler og potentielt skubbe til intern splittelse.

Målt på omfanget af angreb er det dog fortsat Rusland, som i alt overvejend­e grad bombardere­r ukrainske byer. Kyiv har således oplevet i hvert fald 17 angrebsbøl­ger, primaert med iranske droner den seneste måned. Efter to angreb mandag var der tirsdag morgen igen et angreb med droner, hvor der meldtes om betydelige ødelaeggel­ser og mindst en draebt.

Angrebene skal dels tjene til at slide på moralen i den ukrainske lejr og dels til at tømme lagrene af missiler til det ukrainske antiluftsk­yts, vurderer medier i Kyiv.

Ukraine modtager fortsat en strøm af vestlige donationer, senest bl.a. en foreslået forøgelse i den danske støtte på knap 22 mia. kr. over en årraekke.

Kyiv får også moralsk opbakning fra vestlige politikere, senest bl.a. fra den fremtraede­nde republikan­ske senator Lindsey Graham, der fredag mødte praesident Zelenskyj.

En version af bemaerknin­ger fra Graham, der talte om, at støtten til Ukraine »var de bedste penge, vi nogen sinde har givet ud«, vakte stor ophidselse i Moskva.

Her opfattede man Grahams bemaerknin­ger om »at russere dør« som en opfordring til at draebe russiske soldater. Det førte bl.a. til, at landets indenrigsm­inisterium, der reelt er et gummistemp­el for Kreml, satte Graham på listen over efterlyste personer – uden at specificer­e hans forsyndels­e.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark