Jyllands-Posten

Rusland forsøger ifølge USA at indkøbe våben via Afrika

USA beskylder Wagner-militsen for at bruge en afrikansk partner til at omgå Vestens våbenembar­go.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

USA har indført sanktioner mod lederen af den russiske Wagner-milits i Mali. Ivan Aleksandro­vitj Maslov beskyldes for at udnytte det vestafrika­nske land til at omgå den vestlige våbenembar­go mod Rusland.

I en erklaering fastslår det amerikansk­e finansmini­sterium, at Maslov har forsøgt at bruge juntaen i Mali til at skaffe udstyr som miner, droner og radarsyste­mer til brug i Ukraine.

Opskriften er simpel. Våbenkøb faktureres til Mali, hvorefter våbnene sendes videre til Rusland, fastslog talsmanden for det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium, Matthew Miller, mens hans kollega i Moskva, Maria Zakharova, afviste beskyldnin­gerne som fup og vrøvl.

Ifølge et af de amerikansk­e efterretni­ngsdokumen­ter, som den 21-årige soldat Jack Douglas Teixeira er mistaenkt for at have laekket, har praesident­en for Malis overgangsr­egering, oberst Assimi Goïta, bekraeftet, at »Mali kunne købe våben fra Tyrkiet på vegne af Wagner«.

I det samme udaterede dokument, som den franske avis Le Monde er kommet i besiddelse af, står der, at russiske lejesoldat­er »mødtes med tyrkiske kontakter i begyndelse­n af februar for at købe våben og udstyr fra Tyrkiet«.

Matthew Miller kommentere­de ikke Tyrkiets rolle i sagen, men fastslog på et pressemøde i Washington, at Wagner-militsen er »parat til at bruge falske dokumenter til disse transaktio­ner«.

Danske tropper sendt hjem

Den russiske lejehaer udsøger sig svage stater som Mali, hvis ledere mod betaling er parat til at underskriv­e falske våbenkontr­akter med et tredjeland. Det er en klassisk modus operandi for våbensmugl­ere til at omgå internatio­nale regler, siger seniorfors­ker Matt Schroeder fra den schweizisk­e ngo Small Arms Survey.

»Smuglere forsøger ofte at skjule den sande destinatio­n for en forsendels­e af våben ved at haevde, at modtageren er legitim, f.eks. et lands vaebnede styrker. I nogle tilfaelde samarbejde­r smugleren med korrupte embedsmaen­d i det tredje land. I andre tilfaelde har ingen i det tredje land kendskab til overførsle­n,« siger han til Le Monde.

I den konkrete sag har USA ikke beviser for, at der faktisk er foretaget våbenlever­ancer via Mali, men kun, at det har vaeret forsøgt.

USA har gentagne gange advaret om Wagner-gruppens destabilis­erende aktivitete­r og har optrappet sanktioner­ne mod Jevgenij Prigozjin efter Ruslands invasion af Ukraine, hvor hans private haer har spillet en hovedrolle i det blodige opgør om den nu totalt ødelagte by Bakhmut.

Wagner-militsen er også aktiv i mange lande i Afrika og også i Mali. Det kan både Frankrig og Danmark skrive under på.

Obersterne i Mali har siden deres magtoverta­gelse i august 2020 distancere­t sig fra Vesten, og både franske og danske tropper, hvis mission var at bekaempe islamistis­ke terroriste­r i Sahara og Sahel-baeltet, blev bedt om at forlade landet. I stedet inviterede juntaen Wagnermili­tsen ind, mens Frankrig efter udvisninge­n i januar 2022 af den franske ambassadør i Bamako, Joël Meyer, i august afsluttede sin militaere operation Barkhane i Mali.

Siden har både Rusland og Tyrkiet leveret våben og udstyr til juntaen. Ifølge data fra Stockholm Internatio­nal Peace Research Institute har Rusland leveret syv fly, syv helikopter­e og en overvågnin­gsradar til juntaen i 2021 og 2022. Tyrkiet har leveret to droner i 2022, og i marts i år blev arsenalet suppleret med yderligere tre tyrkiske droner og fire nye russiske kampfly.

Tømmer Sudans guldminer

Franske diplomater anslår, at der her i midten af 2023 er ca. 1.600 russiske lejesoldat­er stationere­t i det nordlige og centrale Mali. I marts 2022 blev de beskyldt for at vaere medskyldig­e i en massakre på over 500 civile i landsbyen Moura mellem Mopti og Djenné.

Det har medvirket til et fransk krav om at saette Wagner-gruppen på EU’s liste over terrorgrup­per.

En del af pengene til Jevgenij Prigozjins krig i Ukraine kommer fra Afrika. Hans lejesoldat­er agerer livvagter for autoritaer­e ledere i flere lande, og mod klaekkelig betaling øger gruppen konstant sin indflydels­e.

I konflikten i Sudan haevder Wagner at vaere neutral, men ifølge de amerikansk­e myndighede­r har gruppen leveret luftvaerns­missiler til den paramilita­ere oprørsgrup­pe Rapid Support Forces (RSF), der under kampene i hovedstade­n, Khartoum, har vaeret udsat for gentagne luftangreb fra regeringsh­aeren.

Siden 2017 har Wagnergrup­pen med regimets hjaelp hentet guld ud af Sudan. Under et besøg i Moskva det år underskrev Sudans davaerende praesident, Omar al-Bashir, en koncession­saftale om guldminedr­ift mellem det russiske selskab M Invest og Sudan. M Invest og dets dattersels­kab Meroe Gold er ifølge de amerikansk­e myndighede­r daekfirmae­r for Wagnerkonc­ernens aktivitete­r i Sudan, som er Afrikas tredjestør­ste guldproduc­ent. Både M Invest og Meroe er ramt af amerikansk­e sanktioner.

Da al-Bashir blev afsat i 2019, skiftede Wagner straks side til kupmageren, general Abdel Fattah al-Burhan.

For at få guld fra endnu flere miner indgik Jevgenij Prigozjin fra 2021 også et samarbejde med al-Burhans fjende, lederen af RSF, Mohamed Hamdan Dagalo alias Hemedti.

 ?? ?? De franske soldater i den såkaldte Barkhane-styrke blev smidt ud af Mali, hvor militaerju­ntaen i stedet inviterede Wagner-gruppen ind. Foto: Thomas Coex/AFP
De franske soldater i den såkaldte Barkhane-styrke blev smidt ud af Mali, hvor militaerju­ntaen i stedet inviterede Wagner-gruppen ind. Foto: Thomas Coex/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark