Jyllands-Posten

Helle Thorning-Schmidt gav instruktør adgang til sit liv i to år

Instruktør Nille Westh ville »med ind i gruppevaer­elset« for at komme taettere på beslutning­er og magtkampe i Socialdemo­kratiet under landets første kvindelige statsminis­ter. Ny dokumentar dykker ned i Helle Thorning-Schmidts tid som statsminis­ter.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

Det er ikke let at få et ledigt øjeblik med Helle ThorningSc­hmidt.

Den tidligere statsminis­ter er aldeles tidseffekt­iv, erfarede filminstru­ktør Nille Westh, da hun for to år siden begyndte at lave en dokumentar­film om Danmarks første kvindelige statsminis­ter.

»Det pirrede mig, at der ikke var nogen, der havde lavet det allerede. Det er oplagt at lave noget om den første kvindelige formand for Socialdemo­kratiet og statsminis­ter,« siger Nille Westh.

Indviede hun andre i de spaede tanker om en dokumentar om Helle ThorningSc­hmidt, blev hun mødt af staerke meninger til den politiske skikkelse, der sad i Statsminis­teriet fra 2011 til 2015.

»Jeg taenkte, at det var lige godt sørens, at så mange, jeg talte med, mente, at hun ikke have mere at byde på. På den måde fandt jeg frem til, hvad dokumentar­en i virkelighe­den kom til at handle om – hvordan blev Helle ThorningSc­hmidt opfattet i offentligh­eden og beskrevet i medierne? Og hvordan havde hun det i det parti, hun var formand for?« forklarer Nille Westh, der har arbejdet som producent, redaktør og tilrettela­egger i DR i en årraekke.

I dag står hun sammen med fotograf og klipper Michelle Francati bag produktion­sselskabet Yes Yes Pictures.

»Hun har star quality«

Helle Thorning-Schmidt var ifølge Nille Westh først forbeholde­n over for at medvirke i dokumentar­filmen, der har fået navnet ”Statsminis­teren – Helle ThorningSc­hmidt”.

»Når man ser, hvad hun er blevet udsat for i medierne, forstår man godt, hvis hun ikke havde lyst til, at andre endnu en gang skulle udlaegge hendes historie. Men jeg kunne også fornemme, der var en nysgerrigh­ed på den idé, jeg havde,« siger Nille Westh.

»Det er ikke en dokumentar, der handler om, hvorvidt hendes projekt var rigtigt eller forkert, eller om det var en god eller dårlig folkeskole­reform. Jeg ville hellere med ind i gruppevaer­elset.«

Gennem arkivmater­iale fra medier samt interview med hovedperso­nen og politiske kolleger såsom Margrethe Vestager og tidligere stabschef Bjarne Corydon optraevles Helle Thorning-Schmidts tid i toppolitik.

»Hun har star quality, når hun går ind i lokalet. Jeg ved ikke, hvordan hun gør det, men det kan hun,« lyder de første sekunder af traileren til den nye dokumentar med ord leveret af den tidligere partifaell­e og gruppeform­and Henrik Sass Larsen. Han hjalp Helle ThorningSc­hmidt til magten, men blev senere vraget som finansmini­ster grundet manglende sikkerheds­godkendels­e.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har ikke ønsket at medvirke i dokumentar­en, oplyser Nille Westh.

Banede vejen

I offentligh­eden blev hun kendt som ”Gucci-Helle”, og i et ”Deadline”-interview spørger Martin Krasnik en ung Helle Thorning-Schmidt, om det ikke er »skingrende useriøst og naivt at forestille sig«, at hun »kan gå lige ind og lede et land med fem millioner mennesker«.

»Sådan noget var hverdag for hende,« siger Nille Westh.

Da eks-statsminis­teren i 2021 udgav bogen ”Blondinens betragtnin­ger”, beskrev hun netop sin vej mod magten som kvinde, og i et interview med Jyllands-Posten uddybede hun den diskrimina­tion, hun oplevede.

»Man kan sige, at med bogen er dén historie fortalt.

Dokumentar­en handler ikke kun om køn, men også om, hvad der foregik i det politiske maskinrum, og et parti, hun i manges øjne ikke rigtigt passede ind i,« siger Nille Westh.

»Den nuvaerende statsminis­ter gør det lidt nemmere for sig selv, fordi hun ikke provokerer med sit udseende eller fremtoning, som nogle vil mene, Helle ThorningSc­hmidt gjorde. Men når man går tilbage i arkiverne, bliver man slået over, at så meget stak hun faktisk heller ikke ud dengang.«

Instruktør­en fremhaever, at hun »ikke har nogen aktier« i Helle ThorningSc­hmidt, ligesom hun ikke stemmer på Socialdemo­kratiet.

»Hun har heller ikke sat dagsorden eller haft redigering­sret. Hun har fortalt, hvad hun skulle hvornår, og så har Michelle Francati og jeg taget kamera med, når det gav mening,« siger Nille Westh.

Belyser dokumentar­en noget nyt?

»Jeg synes, andre må vurdere, hvad der er nyt. For mig var det i hvert fald nyt eksempelvi­s at få beskrevet, hvordan dynamikken var i det socialdemo­kratiske gruppevaer­else. Jeg håber, at vi ved at samle Helle ThorningSc­hmidts historie fremlaegge­r, hvad der var med til at skabe en negativ fortaellin­g om hende, og hvordan det stod i kontrast til hendes egen virkelighe­d.«

Diskussion om motiver

Hvad håber du, dokumentar­en medfører?

»Jeg håber, der kan komme en diskussion om, hvilke motiver der kan vaere bag de historier, der er om politikere i medierne. Er det helt tilfaeldig­t, at der lander en vildt dårlig historie om Søren Pape kort tid inden et folketings­valg? Eller om Lizette Risgaard kort efter afgørelsen om store bededag? Hvem er det fordelagti­gt for?«

Det er vel et vilkår i politik, at det er sådan?

»Det er det. Men det handler om magt. Christians­borg er et specielt sted at få magten, fordi alle er lige valgte. Det gør det til et saerligt sted at vaere leder.«

Det har ikke vaere muligt for Jyllands-Posten at komme i kontakt med Helle Thorning-Schmidt, men på sin Instagram skriver hun:

»Omg, dokumentar­en er ude snart, og jeg er ved at blive nervøs. Yes yes pictures (...) er dykket dybt i arkiverne for at sammenstyk­ke en mere fyldestgør­ende fortaellin­g om det politiske projekt og de evindelige kampe, det medførte.«

 ?? ?? Familie, venner og kolleger deltager i dokumentar­en. Her ses Helle Thorning-Schmidt med børnene Johanna Kinnock (t.v.) og Milo Kinnock. Foto: Viaplay
Familie, venner og kolleger deltager i dokumentar­en. Her ses Helle Thorning-Schmidt med børnene Johanna Kinnock (t.v.) og Milo Kinnock. Foto: Viaplay

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark