Jyllands-Posten

Det hele passer lidt for godt sammen

Lily James og Shazad Latif spiller på charmen og klichéerne i ”What’s Love Got to Do with It”.

- WHAT’S LOVE GOT TO DO WITH IT KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

ROMANTISK KOMEDIE

ENGLAND, 2023 Instruktio­n: Shekhar Kapur 1 time og 48 minutter Premiere den 25. maj

Det skorter ikke på ordspil, gode intentione­r og forventeli­ge kultursamm­enstød i Shekhar Kapurs – instruktør­en bag det historiske drama ”Elizabeth” (1998) med Cate Blanchett i titelrolle­n – romantiske komedie ”What’s Love Got to Do with It”.

Genrebeste­mmelsen til trods er de komiske elementer til at overse, for filmen udfolder sig i højere grad som et kultursoci­ologisk melodrama, der er mere velmenende end vellykket.

Zoe (Lily James) er dokumentar­instruktør og får efter at have fået afvist sin idé om at lave en film om aeresdrab (producente­rne kan ikke rigtig se den optimistis­ke vinkel i emnet) den tanke at lave en film om sin barndomsve­n og nabo Kaz (Shazad Latif), der netop har fortalt, at han har besluttet at lade sine foraeldre finde en aegtefaell­e til ham.

Det kaldes, kan Zoe fortaelle sine stadig mere interesser­ede velyndere og filmens publikum, ikke laengere hverken tvangsaegt­eskab eller arrangeret aegteskab, men derimod assisteret aegteskab, og efter kaekt at vaere landet på arbejdstit­len ”Love Contractua­lly” går Zoe i gang med optagelser­ne.

Firkantet formidlet

Vi ved om Kaz, at han smugryger i traehytten i sine foraeldres baghave, og Kapur forsøger behjertet at gøre spørgsmåle­t om forstillel­se til den centrale problemati­k i ”What’s Love Got to Do with It”. For hvad betyder den stormfulde forelskels­e, når man som Zoe alligevel altid vaelger den forkerte? Er det ikke bedre at gå forsigtigt ind i kaerlighed­en end at falde, som man gør, når man er forelsket på engelsk? Og er det ikke også en form for assisteret pardannels­e, når Zoes irriterend­e mor (Emma

Thompson i en rolle, hun nok gerne vil glemme) forsøger at få hende til at danne par med dyrlaegen?

Perspektiv­erne er sådan set interessan­te nok, men det hele bliver formidlet meget firkantet, som når Zoe laeser godnathist­orier for sin venindes døtre og sørger for at opdatere eventyrern­es moraler, så de er som skraedders­yet til hendes eget liv.

Zoe følger Kaz hele vejen til Lahore i Pakistan, og her venter drømmen om den varige kaerlighed. Men der skal ikke meget klarsyn til at se, at den unge vordende brud måske ikke er helt så meget med på sine foraeldres idé, som man kunne ønske. Og så går det, som vi vidste, det ville fra begyndelse­n, og Kapur forsømmer muligheden for at rokke ved de indgroede forestilli­nger.

 ?? ?? At kaerlighed­en ender med at overvinde alskens udfordring­er – af den både impulsive og assistered­e slags – er ingen overraskel­se i Shekhar Kapurs "What's Love Got to Do with It". Foto: SF Film
At kaerlighed­en ender med at overvinde alskens udfordring­er – af den både impulsive og assistered­e slags – er ingen overraskel­se i Shekhar Kapurs "What's Love Got to Do with It". Foto: SF Film

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark