Jyllands-Posten

Dans og diskolys opvejer ikke den tynde tekst

Der er ikke meget kød på Marie Bjørns tekst til den nye forestilli­ng fra Aarhus Teater Udflugten, men skuespille­r Sofia Nolsøe giver den fuld gas og formår at skabe en fest i partybusse­n.

- TIL DE LYSE MORGENER TRINE WØLDICHE kultur@jp.dk

PERFORMANC­E

AARHUS TEATER

Tekst: Marie Bjørn Iscenesaet­telse: Astrid Lindhardt

Scenografi: Nathalie Mellbye Varighed: 95 minutter

Spiller i en partybus i Aarhus til 17. juni 2023

Ad en smal, ujaevn sti, der skråner lidt opad, bevaeger vi os på én lang raekke gennem skovområde­t. Vi er en broget flok, men alle er vi iført spidse, lilla festhatte, og alle følger vi efter kvinden forrest, skuespille­r

Sofia Nolsøe, der med sin store, lyserøde kunstpels og begejstred­e udbrud er let at spotte mellem de høje traestamme­r.

Hun er vores turguide, vaertinden på den partybus, der har transporte­ret os hertil. Hun er Bobbi med et langtrukke­nt i. Efter eget udsagn har hun festet i over 20 år og har indgået en pagt med festen om at opgive sin hverdag til gengaeld.

»For hvis det slutter, hvad er jeg så?« spørger hun.

Astrid Lindhardts iscenesaet­telse af ”Til de lyse morgener” er landet et sted mellem teater og en reel fest. Måske dog nok mere succesfuld som sidstnaevn­te end det første. Derfor er oplevelsen også meget afhaengig af publikums interaktio­n og villighed til at deltage aktivt. Har du drukket en øl eller to på forhånd, er du nok perfekt opvarmet.

Vi hopper og danser

»Jump Around« lyder ordene fra House of Pains velkendte sang, der brøler ud af højtalerne i bussens trange rum. Så det gør vi. Vi hopper og danser omkring med balloner, blinkende miniature diskokugle­r og dåser med gin-tonic, øl eller cola i haenderne, indtil hele bussens affjedring­ssystem er presset til det yderste, og gulvet føles som en traeg trampolin.

Vinduerne i bussen er daekket af sølvlamett­a, der ligesom Nolsøes sølvbodyst­ocking og den enorme, lilla lamettapon­cho, hun er iført i Nathalie Mellbyes kostumedes­ign, reflektere­r det farverige, pulserende lys.

”Til de lyse morgener” er delt i tre. Turen ud, pausen i skoven og turen tilbage. I første del lytter vi til Bobbis historier om sommerfugl­eminder med faren, og hvordan hun blev født til lyden af Abbas ”Dancing Queen” – forudbeste­mt til den evige fest. I anden del er vi i skoven, ser på naturen og varmer op til festen med balloner og drinks. Tredje del står på overgearet feststemni­ng og faellessan­g i bussen, før turen ender med Bobbis erkendelse af, at hun er på evig flugt fra virkelighe­den. »Det handler om at gribe de momenter, der dufter af muligheder og nye begyndelse­r,« lader hun os forstå.

Stemningen i bussen stiger og falder i takt med op- og nedturene i Bobbis fortaellin­g. Det er noget af en opgave, Nolsøe er blevet stillet over for. For selvom hun har selskab i bussen af den charmerend­e og velsyngend­e dj, Nanna-Karina Schleimann, der står bag hele forestilli­ngens lyddesign, så er det primaert op til hende at holde publikums opmaerksom­hed.

Der er ikke voldsomt meget kød på Marie Bjørns tekst. Men der er på den anden side heller ikke megen scene for Nolsøe at spille skuespil på. Til gengaeld får Lindhardt skabt en fin afslutning, hvor Nolsøes smittende smil og lyse, sørgmodige øjne kigger på os alle én efter én og skaber en følelse af intimitet og naervaer, som man ikke ofte oplever i teatret.

”Til de lyse morgener” er seneste skud på stammen hos Aarhus Teater Udflugten, der traekker scenekunst­en ud af teatersale­n og lader den udspille sig på alternativ­e lokationer. Det er måske ikke rent scenekunst­nerisk den mest vellykkede forestilli­ng i serien, men til gengaeld formår Nolsøe at holde energien oppe og skabe en fest. Så hvis du traenger til et afbraek fra hverdagens trommerum, så er her et oplagt bud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark