Jyllands-Posten

Jacob Neestrup fik vendt en håbløs situation og vandt alt i sin første saeson

Både retorisk og taktisk har FCK-traener Jacob Neestrup sat et markant aftryk, der får ham til at minde om en anden tidligere mestertrae­ner i Danmark, mener Morten Bruun.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det virkede som en håbløs situation.

Jacob Neestrup overtog et FCK-hold, der havde fået en miserabel begyndelse på saesonen. Seks af de første 10 ligakampe var blevet tabt. Der var allerede 10 point op til førsteplad­sen og tre point ned til en nedrykning.

Otte måneder senere har den 35-årige traener ført hovedstads­klubben til det danske mesterskab, der blev sikret mandag aften. Her er fem årsager til, at Jacob Neestrup fik forvandlet situatione­n og kunne fuldende ”the double” efter at have vundet pokalturne­ringen tidligere i maj.

1. Erfaringen

Jacob Neestrup havde haft stort set alle andre funktioner i FC København, da han blev ansat som cheftraene­r i slutningen af september 2022. Efter spillerkar­rieren i klubben blev han assistent på U17-holdet, som han senere overtog, hvorefter han blev assistentt­raener under Ståle Solbakken og siden – efter en afstikker som cheftraene­r for Viborg FF – under Jess Thorup.

»Han virker naermest født til at have jobbet som FCKtraener. Han havde også haft succes i Viborg, selv om nogle naermest tror, at han aldrig havde traenet et seniorhold før. Det er halvdelen af hans ballast – den anden halvdel er hele hans fortid i FCKsysteme­t,« siger Morten Bruun, fodboldkom­mentator hos TV 2 og tidligere superligat­raener samt -spiller, og fortsaette­r:

»Jeg kender ikke til nogen andre danske klubber, hvor man taler mere om klubbens dna end hos FCK. Det handler bl.a. om at vedkende sig, at man er nødt til at vinde både mesterskab­et og pokalturne­ringen, før saesonen har vaeret en succes. Han har genindført det dna, og han må have studeret Ståle Solbakken taet. Jeg kalder ham en ”mini-Ståle”.«

2. Retorikken

Sensatione­n blev hurtigt tillagt et »men«, da FCK spillede 0-0 mod maegtige Manchester City i Champions League-gruppespil­let i oktober. Jacob Neestrup ville imidlertid ikke høre på, at resultatet blev opnået, fordi de engelske mestre havde fået udvist en mand undervejs.

FCK-traeneren proklamere­de selvsikker­t, at »vi havde også fået et enkelt point, hvis vi havde spillet 11 mod 11 i hele kampen.«

»Jeg kan lige høre Ståle Solbakken sige den slags ting,« siger Morten Bruun og fortsaette­r:

»FCK havde brug for en førerhund, der var mere tydelig i sin personligh­ed, da Jacob Neestrup trådte til. Jess Thorup var også ganske tydelig rent taktisk, men han formåede nok aldrig at forstå den retorik, der virker i klubben. Måske var han for nuanceret. Jacob Neestrup er mere bastant i sin retorik, men jeg kan ikke huske, at han har sagt noget maerkeligt. Han er bare meget tydelig i sine holdninger.«

3. Anføreren

Som ny traener opstår der hurtigt flere presserend­e opgaver. En af de vigtigste er at finde ud af, hvem der skal vaere ens forlaenged­e arm inde på banen.

»Han begik en genistreg ved at gøre Victor Claesson til anfører. Der var en masse historier om splittelse mellem de danske og udenlandsk­e spillere. Jeg ved ikke, hvor meget der var i det, men uanset hvad, så fik han valgt en figur med et ben i begge lejre. Claesson er en skandinav, der forstod både den danske mentalitet og det, som mange af de udenlandsk­e spillere kommer fra. Der var måske ikke mange, der tillagde det betydning, men for mig var det et godt eksempel på, at han havde en føling med sin trup,« siger Morten Bruun.

4. Taktikken

Da Jess Thorup blev fyret, havde FCK indkassere­t 17 mål efter saesonens første 10 ligakampe. Indtil videre har klubben lukket lige så mange

21 21 21 21 21 21 20 21 21 21 20 21

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark