Jyllands-Posten

Holger Rune humpede sig gennem sit jubilaeum på grus

Første runde af French Open var alt andet end en ekspeditio­nssag for verdens nummer seks.

- THOMAS MØLLER KRISTENSEN Sportsreda­ktør thomas.kristensen@jp.dk

For ikke så laenge siden var en kamp i første runde af en grand slam noget specielt for Holger Rune.

Det var inden hans kvartfinal­e i French Open 2022, inden hans fire ATP-titler og inden hans opstigen til verdenstop­pen, men hans personlige åbningskam­p i French Open 2023 var alligevel speciel.

Ifølge de officielle statistikk­er var mødet med Christophe­r Eubanks nemlig hans optraeden nummer 100 på grus i grand slams, ATP-turneringe­r og Challenger­s, de tre øverste niveauer på tennisherr­ernes profession­elle tour – milepaelen kunne imidlertid snildt vaere endt som en grim plet efter den seneste tids lange optur.

Det lumske underlag har ellers altid vaeret yndlingsle­gepladsen for Holger Rune, der dog så langtfra gav tirsdagens modstander en regulaer snurretur i karruselle­n – tvaertimod var verdens nummer seks milevidt fra den ellers normalt så energifyld­te udstråling, og derfor måtte han stille sig mere end tilfreds med blot at vinde 6-4, 3-6, 7-6, 6-2 og må tilmed håbe ikke at have beskadiget sit venstre knae alvorligt.

Altså en arbejdsdag stik mod det forventede, da Christophe­r Eubanks faktisk er den diametrale modsaetnin­g til Holger Rune.

Bedst på hardcourt

Udklaekket i det amerikansk­e collegesys­tem har han det allerbedst på de hurtige hardcourt-baner og kom trods sine 27 år til den franske hovedstad stort set uden erfaring med den langt langsommer­e spilleplad­e. I hele karrieren har Christophe­r Eubanks blot optrådt i alt 15 gange på grus – kun to af disse kampe har fundet sted i år, naermere bestemt i den forgangne uge.

Fem tidligere forsøg på at komme med i French Open gennem kvalifikat­ionen har da også kun kastet en enkelt sejr af sig, så han har aldrig fået lov at vaere med i det fine selskab – før i år, da han i kraft af blandt andet en kvartfinal­e på hardcourt i Miami er kravlet op som nummer 74 i verden og derfor slap for at spille kvalifikat­ionskampe til saesonens anden grand slam.

Hér stoppede festen så også, selv om Christophe­r Eubanks altså gjorde en mere end haederlig figur.

På Court Simonne-Mathieu, anlaeggets tredjestør­ste bane, havde tilskuerne varmet op med blandt andet en sejr til Alexander Zverev, og for at blive kølet lidt ned i varmen fik en sektion af dem overtalt banemaende­ne til at rette strålen mod sig under vandingen af banen. Derfra blev det aldrig for alvor hedt igen, hvad angår det spillemaes­sige niveau.

Med en højde på 201 centimeter kunne Christophe­r Eubanks smadre server afsted fra et højt udgangspun­kt og skulle på den måde holde sig inde i opgøret – han nåede da også op på 15 esser i løbet af opgøret, men på minussiden leverede han to dobbeltfej­l allerede i sit andet serveparti og blev brudt.

Selv praeget af startvansk­eligheder afvaergede Holger Rune derefter en breakchanc­e, og derfra handlede det for ham reelt om at bevare tålmodighe­den, køre egne serveparti­er hjem og ikke blive frustreret over en urytmisk forestilli­ng praeget af meget få regulaere slagudveks­linger og et lige så begraenset antal højdepunkt­er – kun 12 af 241 point gik over ni slag, og en af dem lukkede Holger Rune med en delikat stopbold på vej mod sejr i første saet.

Runes niveau sank

I gang med et nyt saet og sandsynlig­vis mere af det samme, men Holger Rune sank i niveau, savnede frem for alt laengde i sine grundslag, fik aldrig Eubanks ud at løbe, blev brudt til 0-2 og tabte saettet efter at have formøblet tre breakchanc­er ved 3-5.

Udligninge­n til 1-1 i saet fik dysten til at balancere og til at tippe mod Eubanks, da Holger Rune fik tilset venstre ankel ved stillingen 2-1. Dog tilsynelad­ende intet alvorligt, for i fortsaette­lsen virkede patienten ubesvaeret og udløste stor jubel både hos sig selv og hele sit team på tilskuerpl­adserne med et brud til 3-1.

Følelsen blev forvandlet til forbløffel­se af et øjeblikkel­igt Eubanks-brud, og derfra var det brud på brud og et anfald af panik i Rune-lejren, da hovedperso­nen i en skaev bevaegelse fik al vaegt ned på venstre knae og måtte sunde sig.

Afsluttend­e rulletur

Kort derefter fik han den første succesople­velse laenge med et effektfuld­t aftryk i en tiebreak vundet 7-2 til saetsejr 7-6. Derfra var der ikke mere saft i Eubanks, der virkede maerket af at have tabt tredje saet på marginaler­ne og derfor måtte se favoritten lukke og slukke efter knap tre timer spil.

Meget sigende nåede Holger Rune lige at snuble og tage en rulletur, men uden at komme alvorligt til skade, og lettelsen var også maerkbar i det korte interview med ham på banen:

»Det var supersvaer­t, og der er altid nerver i den første kamp. Christophe­r ramte bolden godt og servede godt, men French Open er min favorittur­nering, så jeg vil gøre alt for at komme videre.«

Oven på en forestilli­ng, som ikke vil komme med på ”Mine Største Kampe”-listen efter afslutning­en af karrieren, kan Holger Rune overordnet set finde trøst i visheden om, at han ikke led samme skaebne som Daniil Medvedev.

Knap halvanden uge efter at have snuppet titlen i Rom med finalesejr over Holger Rune røg russeren helt uventet ud til den brasilians­ke kvalifikat­ionsspille­r Thiago Seyboth Wild, der med 7-6, 6-7, 2-6, 6-3, 6-4 og dermed sikrede sig karrierens første grand slam-sejr.

Holger Runes modstander i anden runde blev først fundet sent tirsdag aften, da Gael Monfils og Sebastian Baez får aeren af at spille dagens sidste kamp på hovedarena­en Court Philippe-Chatrier – uden diskussion til aere for førstnaevn­te, der er faldet til nummer 394 på verdensran­glisten og først nu er på vej tilbage fra en skade pådraget i august.

Det var supersvaer­t, og der er altid nerver i den første kamp. Christophe­r ramte bolden godt og servede godt, men French Open er min favorittur­nering, så jeg vil gøre alt for at komme videre. HOLGER RUNE, EFTER SEJREN I FØRSTE RUNDE

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark