Jyllands-Posten

Forsvar under forvandlin­g

-

Bedre sent end aldrig. Mere end et år efter, at fem partier i Folketinge­t indgik en aftale om at haeve forsvarsud­gifterne til 2 pct. af bnp, kunne fungerende forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) praesenter­e regeringen­s udspil. Og dermed er der omsider lagt op til, at Folketinge­ts partier kan komme i realitetsf­orhandling­er om Forsvarets fremtid.

143 mia. kr. lyder rammebeløb­et på, og heraf vil 105 mia. kr. ifølge regeringen gå til nye forsvars- og sikkerheds­politiske prioritete­r. Resten skal gå til at rette op på et forsvar, som laenge har vaeret forsømt. Hvad regeringen konkret mener skal prioritere­s, har vi endnu til gode at se. Kortene holdes taet til kroppen. Troels Lund Poulsen kunne kun gentage, hvad han tidligere har sagt, at det er rigsfaelle­sskabet (Arktis), naerområde­t med Østersøen og Ukraine og endelig udrykning til verdens braendpunk­ter, som er regeringen­s prioritere­de raekkefølg­e. Det betyder kort og godt, at de tider, hvor dansk forsvar tog ud for at løse opgaver i fjerne egne på kloden, må anses for at vaere historiske. Forsvaret rykker hjem, og det betyder også, at soldaterne skal agere under helt anderledes forhold.

Regeringen skal have tak for, at vaerneplig­ten skal udvides, men uanset hvordan det skrues sammen, så vil det ikke i sig selv kunne løse Forsvarets rekrutteri­ngsproblem­er, herunder behovet for højt specialise­ret arbejdskra­ft.

Efter i flere årtier at have stået i skudlinjen er Forsvaret om ikke fredet, så i hvert fald så respektere­t, at selv Enhedslist­en anerkender militaeret­s eksistens og Danmarks medlemskab af Nato. Sammenhold­t med den milliardst­ore oprustning, som der er bred opbakning til, så kan man for alvor maerke suset af historiens store vingeslag. »Danmark står ved et historisk forsvars- og sikkerheds­politisk vendepunkt,« som det konstatere­s i udspillet.

Nu er viljen der, og lad den nu ikke drukne i politisk fnidder og sognerådsp­olitik. Erfaringer­ne fra tidligere forlig viser desvaerre, at tilløbet til at omsaette de gode intentione­r i praksis kan vaere temmelig langt og også laengere, end Natos tålmodighe­d raekker til. Gang på gang har Danmark fået negative anmaerknin­ger fra Nato, som har påpeget, at Danmark reelt ikke råder over de lovede kapacitete­r. Forløbet om den stort anlagte brigade taler for sig selv. Ikke mindst på den baggrund og med de erfaringer er det fornuftigt at skrue et forsvarsfo­rlig sammen, som er baseret på rammeaftal­er. Ifølge udspillet skal de største investerin­ger falde i slutningen af forligsper­ioden. Stort set alt finansiere­s via det økonomiske råderum, herunder provenuet fra afskaffels­en af store bededag. Forligspar­tierne må indgå forpligten­de aftaler, så hverken intentione­r eller økonomi smuldrer.

Dagen før Troels Lund Poulsen blaendede op for regeringen­s udspil til forlig, kunne statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) fortaelle, at regeringen vil putte endnu flere penge i Ukrainefon­den. Det kan man vanskeligt argumenter­e imod, og der er ingen tvivl om, at der i hvert fald er to bigevinste­r ved polstringe­n. Den ene er, at Danmark kan ranke ryggen op til Nato-topmødet i Vilnius med tal, som viser, at der rent faktisk bruges mindst 2 pct. af bnp på forsvar og sikkerhed.

Den anden er, at bidraget vil få anerkenden­de nik i Washington. Når Danmark ikke laengere kan pleje forholdet til sin største og taetteste allierede ved at rykke ud til fjerne kamppladse­r, så er det oplagt, at der skal findes andre veje at gøre sig bemaerket på. Hertil kommer naturligvi­s, at krigen i Ukraine koster, og at den har vi ikke råd til at tabe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark