Jyllands-Posten

Et politisk korrekt amokløb for at forsøge at gøre det vanvittige normalt

- PALLE WEIS Opinionsre­daktør palle.weis@jp.dk

For nylig besluttede Folketinge­t, eller det vil sige reelt regeringen, at undervisni­ng i Muhammed-krisen fra 2005 ikke skal gøres til pensum i folkeskole­n. Venstre havde ganske vist før valget vaeret med til at tegne et flertal for forslaget, men nu er man i regering, og så, ja, så mener man noget andet, retter ind. Så tegningern­e skal ikke vises i skolen. Eller i hvert fald ikke foreløbig, for regeringen besluttede med sig selv – som i mange andre sager af besvaerlig betydning – at nedsaette et udvalg. Det skal så lave en kortlaegni­ng af omfanget af selvcensur i undervisni­ngen.

Mens man venter på den, kan man spørge, om også det blot er en eufemisme for syltekrukk­e, der skal forhindre, at den mest betydende udenrigspo­litiske haendelse for Danmark i nyere tid bliver en del af folkeskole­ns historieka­non, selv om davaerende udenrigsmi­nister Per Stig Møller i Berlingske mener, at i »realiteten kan skoleeleve­rne ikke få et bedre laerestykk­e i, hvorledes vidt forskellig­e interesser og motiver pludselig tørner sammen«. Det er svaert at vaere uenig med ham i, kan man mene.

Blot ikke Per Øhrgaard, professor og Tysklandse­kspert, for i en kommentar i Kristeligt Dagblad i sidste uge glaedede han sig over, at forslaget ikke blev vedtaget, isaer fordi han mener at have gennemskue­t de gustne motiver og den ideologisk­e tvang bag forslaget, fordi det lå i kortene, at man ville afkraeve laererne en bestemt holdning til krisen. Resten af kommentare­n bruger Per Øhrgaard så til at fortaelle, hvordan han – hvis og såfremt det alligevel var blevet til noget – ville gribe undervisni­ngen an. Og det ret relativere­nde, kan man forstå. Blandt andet skriver han, at han vil undervise i, »at den parisiske laerer Samuel Paty så vidt vides ikke blev myrdet, fordi han havde vist karikature­r i sine timer, for det havde han tit gjort. Men fordi en bortvist elev ville haevne sig på ham og bildte sin far alt muligt ind om laereren, hvorefter faderen hidsede sig og andre op på de sociale medier«.

Der er intet nyt i den version af historien, bortset fra at det vist aldrig er endelig bekraeftet, at Paty havde vist tegningern­e før. Det er også uendeligt ligegyldig­t, for den unge tjetjenske islamist, som skilte Patys hoved fra kroppen på åben gade, gjorde det ikke pga. en bortvist elevs haevnfølel­se, men fordi han havde vist tegningern­e. Men sin relativere­nde bortforkla­ring slutter professore­n, der endda også har vaeret praesident for Dansk

Pen, sig til Mette Winding Top, aktuel forfatter til den staerkt kritisered­e bog ”Den forkerte muhammedte­gner”, som er – skal vi vaere venlige – staerkt selektiv i sin fremstilli­ng af, hvem der var årsag til Muhammed-krisen. Hun har andetsteds ment, at det er farligere at vaere dansk kvinde end laerer i ytringsfri­hed og Muhammed-krise, fordi 12 danske kvinder årligt slås ihjel af deres partnere. Altså flere, end der er laerere, som får halsen skåret over for at vise Muhammedte­gninger, og der er jo heller ingen tegnere, der er blevet slået ihjel, lyder argumentet.

Partnerdra­b er en uhyrlighed, men det er svaert at se, hvad det har at gøre med henrettels­en af en laerer. Det er ikke bare en besynderli­g form for logik; det er en horribel sammenlign­ing. Vi har på den ene side en skolelaere­r, der får halsen skåret over på åben gade for at laere børnene om ytringsfri­hed, og på den anden side får vi bortforkla­ringer og statistik om hustruvold fra en politisk korrekthed, der går amok i en hovedryste­nde relativeri­ng og et forsøg på at gøre det religiøse vanvid normalt. Og man sidder tilbage med spørgsmåle­t: hvorfor?

Den unge tjetjenske islamist, som skilte Patys hoved fra kroppen på åben gade, gjorde det ikke pga. en bortvist elevs haevnfølel­se, men fordi han havde vist tegningern­e.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark