Jyllands-Posten

Sådan undgår man endnu et nyt system

- LOUISE KØSTER SYBILLE KYED

Vi vil fra Økologisk Landsforen­ing gerne sige stort tak til Jette Bredahl Jacobsen og Berit Hasler for med deres kronik i JP 24/5 at komme med et bud på, hvordan man løser den udfordrend­e opgave at introducer­e en klimaafgif­t i landbruget uden at undergrave erhvervets omstilling­sevne og ramme landbruget­s långivere.

Deres løsning med en lavere afgift på den såkaldte basisudled­ning og en højere afgift på marginalud­ledningen – altså den udledning, der er højere eller lavere end basisudled­ningen – er interessan­t.

Økologisk Landsforen­ing har dog en endnu bedre model. Når det handler om landbruget, er vi i den saerlige og heldige situation, at Fødevaremi­nisteriet hvert år i form af landbrugss­tøtten allerede forvalter rigtig mange data på landbruget og rigtig mange penge, der sendes fra EU via staten ud i landbruget. I alt ca. 6 mia. kr. om året.

Det system og de mange penge kan vi saette i spil som en klimaafgif­t, der samtidig finansiere­r den nødvendige omstilling på de enkelte gårde både i relation til klima og andre vigtige forhold, for at vi får et baeredygti­gt landbrug. Politikern­e kan altså bruge eller udskifte et eksisteren­de system i Fødevaremi­nisteriet i stedet for at indføre endnu et administra­tivt system i endnu et ministeriu­m oven på alt det bureaukrat­i, som erhvervet allerede er tynget af.

På den her måde slipper skattemini­ster Jeppe Bruus for at skulle ud og bestille en dyr it-udvikler til at udvikle et nyt CO2-afgiftsopk­raevningss­ystem til landbruget.

Erhvervet og politikern­e undgår det tab på vekselkurs­en, som vi vil stå med, hvis landbruget først skal opkraeves penge fra Skattemini­steriet, og en administra­tiv instans derefter skal udbetale penge igen til udvalgte tiltag, og staten og samfundet sparer penge til forvaltnin­g af endnu et system.

Samtidig viser Danmark en måde at bruge EU’s landbrugss­tøtte på, som umiddelbar­t kan eksportere­s til alle EU-landene. Det sidste er vigtigt for at sikre ens konkurrenc­e mellem landene.

Forperson, Økologisk Landsforen­ing

Landbrugs- og fødevarepo­litisk chef, Økologisk Landsforen­ing

En vellykket klimaafgif­t skal i øvrigt ikke kun saenke landbruget­s klimaaftry­k, da det kan give større problemer på andre områder som f.eks. biodiversi­tet, dyrevelfae­rd, antibiotik­aresistens og et fortsat stort traek på planetens ressourcer. Også det forhold kan politikern­e tage højde for ved at bruge landbrugss­tøtten som afgiftssys­tem.

Nøgleredsk­aberne i en vellykket klimaafgif­tsmodel er altså ommøblerin­g af EUs landbrugss­tøtte. Der skal vaere et ensartet bundfradra­g på tvaers af alle produktion­sgrene, der er aftagende over tid, ligevaerdi­ge supplerend­e krav til natur, dyrevelfae­rd, rent drikkevand og vandmiljø.

Og så skal der vaere klima- og agerlandsn­aturregnsk­aber, der sikrer, at alle landmaend er stillet lige. Det gaelder både dem, der allerede gør det godt, og dem, der først tager fat på at tilpasse produktion­en, efter afgiften kommer.

SKRIV DIN MENING Send dit indlaeg via

jp.dk/senddebat.

Laes JP's opfordring­er og betingelse­r på

jp.dk/kontakt/debat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark