Jyllands-Posten

Hvornår bliver krigens pris for høj?

Vores energifors­yning er sårbar, og dermed også vores økonomi. Kernekraft ville vaere en fornuftig kilde at udvikle.

- HENRIK RAEDER CLAUSEN

For første gang i 25 år har vi krig i Europa, og krigen synes bare at blive ved til stor skade for alle. Vores internatio­nale organisati­oner synes ude af stand til at finde diplomatis­ke løsninger på konflikter­ne. Det aktuelle budgetforl­ig i USA laegger også op til en storkonfli­kt med Kina. Spørgsmåle­t er nu, om prisen for konflikter og krig kan blive for høj?

Webudvikle­r, folketings­kandidat for Nye Borgerlige, Brabrand

Danmarks placering ved indsejling­en til Østersøen er strategisk vigtig, og der er derfor naturligt for os at have en staerk flåde. Vi har brug for at opdage og standse angreb mod os og vores Nato-allierede. Den pinlige situation i september sidste år, hvor en ukendt angriber fik held til at skade Tysklands energifors­yning, må ikke ske igen.

Tilsvarend­e har vi brug for at forsvare vores handelsflå­de, som er helt central for vores velstand.

Vi har enhver ret til at beskyde pirater, der angriber vores handelsski­be. Og som vi har set, er ”tilstedeva­erelse” ikke nok: For to år siden gjorde fregatten ”Esbern Snare” det rigtige i Guineabugt­en ved at skyde med skarpt mod piraterne. Det skal vi blive ved med.

Desvaerre har internatio­nale konflikter fået en tendens til at skade internatio­nal handel. Den davaerende amerikansk­e praesident gjorde i 2012 sanktioner til normal politik, da han med loven Magnitsky Act straffede Rusland for forsøg på at retsforføl­ge skatteundd­ragelse. En global udgave af loven vedtaget i 2016 giver USA ret til at konfiskere midler fra repraesent­anter for regeringer, der anses for at bryde menneskere­ttighedern­e.

Siden er flere sanktioner kommet til. Jeg sad selv i Arla, da vi i

 ?? ?? Danske firmaer som Seaborg er i gang med at udvikle kernekraft, og det er en god idé, sådan som en ustabil verden ser ud lige nu, mener Henrik Raeder Clausen. Arkivfoto: Gregers Tycho
Danske firmaer som Seaborg er i gang med at udvikle kernekraft, og det er en god idé, sådan som en ustabil verden ser ud lige nu, mener Henrik Raeder Clausen. Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark