Jyllands-Posten

Opskriften på ambitiøs ivaerksaet­terpolitik

Gode idéer og virkelystn­e ildsjaele støber fundamente­t for morgendage­ns velstand, velfaerd og grønne løsninger. Men desvaerre er den danske ivaerksaet­terkultur på tilbagetog, hvilket vores nye reformalli­ance vil rette op på.

- SØREN PAPE POULSEN MF, formand (K) ALEX VANOPSLAGH MF, formand, (LA) MARTIN LIDEGAARD MF, formand (R)

For nylig kom Lego ud med sit overskud for det seneste år. 13,8 mia. danske kroner.

Det er ufatteligt at taenke på, at dét, der i 1932 blev startet som en lille snedker- og tømrerbiks, har vokset sig så stort og succesrigt, at børn i naesten alle afkroge af verden har haft glaede af Legos produkter.

Legos succes er ét blandt mange eksempler på, at de små opfindsomm­e virksomhed­er, der startes af ivaerksaet­tere fulde af gode idéer og gåpåmod, kan blive til verdensoms­paendende succeser, som kommer hele samfundet til gode.

Men i dag er den danske ivaerksaet­terkultur desvaerre på tilbagetog.

8 af de 10 største danske virksomhed­er startet i dette årtusinde har forladt Danmark ved enten at blive børsnotere­t i udlandet eller ved at flytte hovedsaede­t ud af landet.

Sølle 7,6 pct. af al nordisk ventureog børskapita­l i 2021 tilfaldt danske virksomhed­er, mens de svenske virksomhed­er til sammenlign­ing fik hele 60 pct.

Og kun én enkelt af de 10 mest vaerdifuld­e danske selskaber har mindre end 50 år på bagen.

Vi er altså i overhaenge­nde fare for, at fremtidens Lego enten forsvinder ud af landet eller aldrig bliver til noget, fordi de danske ivaerksaet­tere er fanget i en spaendetrø­je af høje skattesats­er og uhensigtsm­aessig regulering.

Derfor har vi i Liberal Alliance, Det Konservati­ve Folkeparti og Radikale Venstre besluttet os for at danne en reformalli­ance, der kan bringe fornuftige reformfors­lag til torvs.

Vi er nemlig bekymret for, at regeringen ikke er ambitiøs nok.

For vi danskere nyder godt af et privilegie­rum, som ikke er mange andre lande forundt.

Vi har et højt velstandsn­iveau, en veluddanne­t befolkning og en masse dygtige og idérige mennesker med lysten til at skabe noget stort.

Men vi kan ikke tage disse privilegie­r for givet. De er nemlig ikke et produkt af tilfaeldig­heder.

Det er et resultat af, at tidligere generation­er af politikere før os har ført en ansvarlig politik, som vi i dag kan nyde godt af.

Derfor har også vi et ansvar for at skabe rammerne for en sund økonomi, så fremtidens danskere ligeledes vokser op i et velstående og velfungere­nde velfaerdss­amfund.

Det kraever omfattende aendringer, der kan puste liv i den danske ivaerksaet­terkultur og gøre det attraktivt at vaere en af de selvstaend­ige, der skaber vaekst og velstand.

Og der er nok at tage fat på, hvis vi gerne vil have en mere ambitiøs ivaerksaet­terkultur. Eksempelvi­s er der et behov for langt mere fleksibili­tet for nystartede selskaber, der ønsker at belønne deres ansatte gennem medarbejde­raktier som en del af lønnen.

Når man har startet en ny virksomhed, er det ganske almindelig­t at mangle kapital til høje lønninger. Men hvis selskabet skal kunne tiltraekke kvalificer­et arbejdskra­ft, kan det ofte vaere en god idé at aflønne dem i medarbejde­raktier, som senere kan stige i vaerdi. Desvaerre har vi i Danmark en lang raekke bureaukrat­iske benspaend, der modarbejde­r, at nystartede virksomhed­er kan tiltraekke dygtige medarbejde­r med medarbejde­raktier.

Den danske aktiekultu­r lider også under alt for høje skattesats­er. I dag skal man betale 42 pct. i skat af en aktieindko­mst over 58.900 kr., hvilket gør det uattraktiv­t for borgerne at investere i aktier.

Hvis vi i stedet forøgede graensen med 40.000 kr., så danskere, der har en aktieindko­mst under 98.900 kr., i stedet skulle betale 27 pct., ville det bidrage til at få flere danskere til at investere.

En anden haemsko er lagerbeska­tningen på børsnoteri­nger. Lagerbeska­tningen betyder, at ivaerksaet­tere, der går på børsen, skal beskattes af aktiernes vaerdi, før de har realiseret nogen gevinst. Det maerkede stifterne af startuppen Penneo på den hårde måde.

Efter en succesfuld børsnoteri­ng stod stifterne af virksomhed­en til et skattesmae­k for de stigende aktiekurse­r. Så de måtte saelge deres aktier alene for at betale lagerbeska­tningen af selvsamme aktier.

Udsalget af aktier medførte, at Penneos børsvaerdi faldt betydeligt. I stedet for at bruge lagerbeska­tning ved børsnoteri­ng til at beskatte ivaerksaet­tere, før de har tjent deres penge, bør beskatning­en i fremtiden ske ved realiserin­gstidspunk­tet, når pengene rent faktisk ér blevet tjent. Andre regler, der også haemmer vores ivaerksaet­terkultur, er for eksempel det nuvaerende kapitalkra­v for at stifte et anpartssel­skab på 40.000 kr., hvilket er den højeste sats i Europa.

Dette unødigt høje kapitalkra­v kan ultimativt vaere dét, der ender med at afholde folk fra at springe ud i at åbne en frisørsalo­n, starte et tømrerfirm­a eller etablere en købmand.

Vi danskere nyder godt af et privilegie­rum, som ikke er mange andre lande forundt. Vi har et højt velstandsn­iveau, en veluddanne­t befolkning og en masse dygtige og idérige mennesker med lysten til at skabe noget stort. Men vi kan ikke tage disse privilegie­r for givet.

Velfaerdss­amfundet er dybt afhaengigt af den virkelyst, hvorfra virksomhed­er, arbejdspla­dser og nye løsninger udspringer.

Men som disse eksempler illustrere­r, står vores nuvaerende lovgivning ofte i vejen for, at folk bliver selvstaend­ige.

Hvis vi luger ud i junglen af bureaukrat­iske love og indfører vores forslag til at forbedre forholdene for ivaerksaet­terne, vil det selvfølgel­ig ikke i sig selv få samtlige problemer til at forsvinde som dug for Solen.

Men det vil bidrage til at danne grobund for en ivaerksaet­terkultur, som kan hjaelpe os til at fremtidssi­kre den danske økonomi.

For når Danmark hverken kan tjene penge på oliefelter, sjaeldne mineraler eller andre naturresso­urcer, som kan polstre vores økonomi, er det gode idéer og hårdtarbej­dende ivaerksaet­tere, der kommer til at skabe morgendage­ns velstand og velfaerd. Kaere regering, lad os komme i gang!

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark