Jyllands-Posten

Arbejdspli­gt er vaerdifuld, ikke en ydmygelse

Arbejdspli­gten fortolkes af mange som regeringen­s måde at straffe de nydanskere, der udlaegges som dovne. Det er ikke sandt. Den er en mulighed for at traede ind i det danske faellesska­b, men også et udtryk for, at vi løfter i flok her til lands.

- JEPPE SØE MOHAMMAD RONA

MF, (M)

MF, (M)

Sammenhaen­gskraften i Danmark er et moderat hjertebarn, og at vi knyttes sammen af andet end geografisk ophav, er en forudsaetn­ing for den gensidige respekt mellem mennesker. Vi har ikke råd til at føle os fremmedgjo­rte over for hinanden – og ingen fortjener at vaere uden for faellesska­bet.

Arbejdsmar­kedet er vi faelles om. Det skaber samhørighe­d, når vi bidrager til samfundet i faelles flok, og Moderatern­e mener derfor, at indførslen af en 37 timers arbejdspli­gt kun vil forbinde os yderligere med hinanden.

Af uklare årsager fortolkes arbejdspli­gten af mange som regeringen­s måde at ydmyge eller straffe de nydanskere, der i argumentat­ionen udlaegges som dovne. Det er ikke sandt. Arbejdspli­gten er en mulighed for at traede ind i det danske faellesska­b, men også – som ordet tilsiger – en anerkendel­se af, at her ser vi det som en pligt, at vi løfter i flok. Vi ønsker ikke at grave grøfter – tvaertimod.

Når vi kan konstatere, at der findes 27.000 danskere, som enten ikke kan tale dansk, har de fornødne kompetence­r til at begå sig i samfundet eller forstår vores systemer, og det betyder, at de ikke er kommet ind på arbejdsmar­kedet endnu, så har vi en bunden opgave.

Dels fordi vi tror, at alle mennesker trives bedst, hvis de har en funktion i et samfund og er med i et faellesska­b – dels fordi det er den måde, vi for alvor inviterer indenfor i et samfund, der bygger på faelles interesser og gensidig forpligtel­se.

Det ville naturligvi­s vaere løgn, hvis vi påstod, at alle danskere – nye som gamle – bare laenges efter at smøge aermerne op, og at ingen umiddelbar­t trives på passiv forsørgels­e. Der er danskere, som pjaekker med overlaeg, og det skal ikke laengere vaere muligt. For de danskere skal vi forstaerke incitament­et til at gå på arbejde. Her skal vi laegge trykket på, at pligten kalder. Det er også en bunden opgave. Hvis man kan varetage et arbejde, så skal man have et arbejde, for i Danmark er vi gensidigt ansvarlige over for hinanden – sådan er vores samfundsmo­del lykkeligvi­s strukturer­et.

Men vi skylder at vise de mennesker, der endnu ikke har forudsaetn­ingerne for at traede ind i arbejdsfae­llesskabet, hvordan man gør, hvor man starter, og hvordan man bidrager. Det er ikke nødvendigv­is ligetil, saerligt ikke, hvis man aldrig har laert sproget eller har tilegnet sig de kompetence­r, som erhvervsli­vet efterspørg­er. Dér må vi så vaere en varm, men sikker hånd i ryggen.

Vi skal undervejs huske på, at ingen løsninger passer til alle. At nogen – og måske en relativ stor del – af de 27.000 mennesker, som arbejdspli­gten omfatter, ikke kan arbejde 37 timer om ugen af forskellig­e årsager, og det skal der selvfølgel­ig vaere forståelse for, uden at de gøres til utaknemlig­e, grådige og dovne.

Arbejdspli­gten og implemente­ringen af den skal tage udgangspun­kt i det menneske, der skal ud at arbejde – og vi må se nøgternt og pragmatisk på, hvordan vi hjaelper dem ud af kontanthja­elpssystem­et. Der findes ikke en one-sizefits-all-løsning.

I stedet skal der laves individuel­le planer, som kan indbefatte en arbejdspli­gt, opkvalific­ering eller uddannelse, danskunder­visning eller hjaelp til jobsøgning. Og med det sagt, så skal erhvervsli­vet tage imod med åbne, uforbehold­ne arme. Vi skal saette os ud over den diskrimina­tion, der betyder, at der er forskel på, om Fatima eller Fie søger stillingen. Reformkomm­issionens forslag om anonymiser­ede ansøgninge­r er et godt udgangspun­kt – men måske mest af alt for en tiltraengt debat om, hvordan vi løser problemet. Ikke ved at overstrege det, men ved at tale om det og gøre op med det.

I Moderatern­e tror vi på, at arbejdspli­gten kan bevaege dem, der ikke ved, hvordan man kommer ud på arbejdsmar­kedet, og fungere som en løftet pegefinger til de få, der har fået sig plantet lidt for solidt i sofaen. Vi ved, at vi får det mest levende og veludvikle­de samfund, hvis vi hver isaer bidrager med det, vi kan. Og alle kan noget.

Vi tror også på, at mennesker får det mest meningsfyl­dte liv, når de føler sig vaerdifuld­e. I Danmark skal alle vaere vaerdifuld­e; det har vi politisk arbejdspli­gt til at skabe rammerne for.

 ?? ?? Det giver en følelse af at vaere vaerdifuld at vaere i arbejde og en del af faellesska­bet, og mennesker får det mest meningsfyl­dt liv, når de føler sig vaerdifuld­e, mener skribenter­ne af dette indlaeg. Arkivfoto: Martin Lehmann
Det giver en følelse af at vaere vaerdifuld at vaere i arbejde og en del af faellesska­bet, og mennesker får det mest meningsfyl­dt liv, når de føler sig vaerdifuld­e, mener skribenter­ne af dette indlaeg. Arkivfoto: Martin Lehmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark