Jyllands-Posten

Helt aerligt, Jyllands-Posten. Hvad bilder I jer ind?

- JAN E. JØRGENSEN

Under overskrift­en ”AEgte ligeglad med boligejern­e” får jeg i en leder den 28. maj at vide, at det åbenbart er absurd, at en samlever ikke behandles på samme måde som en aegtefaell­e, hvis en bolig overdrages, eksempelvi­s i forbindels­e med at husejeren skal på plejehjem.

I et sådant tilfaelde vil en aegtefaell­e kunne overtage den skatteraba­t, som vi har vedtaget for at sikre, at boligejere­n ikke får et skattesmae­k i den tid, man ejer sit hus. Ved ejerskifte ville man ellers skulle begynde på en frisk, således at skatteraba­tten bortfalder. Skatteraba­tten kan imidlertid ikke overdrages til alle mulige andre – heller ikke børn eller en samlever.

Det er muligt, at det kommer bag på Jyllands-Posten, men hvis man bor sammen med en anden, så arver man altså også kun det hus, man bor sammen i, hvis man er gift, eller der er skrevet testamente. På Jyllands-Posten må man godt mene, at aegteskabe­t ikke skal betyde noget i retlig henseende, og at to kaerester ikke skal behandles anderledes end to aegtefaell­er. Det mener vi ikke i Venstre. AEgteskabe­t giver en raekke rettighede­r og pligter, som ikke kan sammenlign­es med to kaerester, der er flyttet sammen.

Så ja – jeg har ganske rigtigt ikke vaeret opmaerksom på, at det skulle vaere et problem, at kun aegtefaell­er kan overtage skatteraba­tten. Jeg var ikke skatteordf­ører, da aftalen bag den nye lov blev indgået. Jeg aner ikke, om det var genstand for en diskussion dengang. Det er på ingen måde usaedvanli­gt, at aegtefaell­er har en saerstilli­ng. Om det kan lade sig gøre at ligestille samlevere med aegtefaell­er, ved jeg ikke.

Der skal jo ikke meget fantasi til at forestille sig, at der i så fald vil kunne svindles med skatteraba­tten, så køber proforma kan flytte ind hos saelger før salget, kalde sig saelgers samlever og dermed slippe billigere i skat og derfor vaere villig til at betale saelger en højere pris for huset.

Mit svar til Jyllands-Posten om, at jeg ikke har vaeret opmaerksom på problemsti­llingen, men at jeg gerne ville kigge på problemet og se, om det kan løses, medfører en gedigen svada fra lederskrib­enten: Jyllands-Posten ironiserer blandt andet over min jurauddann­else og det faktum, at jeg har skrevet en bog, der hedder ”En aegte liberal”. Og vaerst af alt, så beskylder den, behaendigt, anonyme leder mig for ikke at passe mit arbejde, og at jeg skulle vaere vaere »mere ligeglad end liberal«.

Jeg bliver helt aerligt vred over, at Jyllands-Posten beskylder mig for dels at vaere ligeglad med boligejern­e og derudover ikke at passe mit arbejde. Helt aerligt: Hvad bilder I jer ind?

Det er jo netop min og andres kamp mod den vilde stigning i boligskatt­erne, der har ført til en aendret lovgivning, hvor skatterne samlet saenkes med 10 mia. kr. om året, og hvor hånden holdes under boligejern­e med indførsel af en skatteraba­t for dem, der ellers ville opleve stigende skatter, fordi deres bolig er steget i vaerdi. En aftale, som ovenikøbet indfører et forsigtigh­edsprincip, så 20 pct. fratraekke­s de nye vurderinge­r, før der beregnes skat – fordi vi vil vaere helt sikre på, at ingen kommer til at betale for meget i skat.

MF, skatteordf­ører (V)

Hellere have 10 grundejere, der betaler for lidt i skat, end én grundejer, der betaler for meget, kunne overskrift­en vaere. Denne del af loven har Jyllands-Posten i øvrigt også problemati­seret, fordi man ligesom Socialisti­sk Folkeparti bekymrer sig mere om dem, der måske kommer til at betale for lidt, frem for at bekymre sig om dem, der måske kommer til at betale for meget.

Men det er mig, der er ligeglad med boligejern­e. Det er jo absurd – for nu at bruge et udtryk, som den vrede hidsigprop, der har forfattet lederen, vist er ret glad for.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark