Jyllands-Posten

Det tidligere Dansk Shell vender underskud til milliardov­erskud

Olieraffin­aderiet Crossbridg­e Energy i Fredericia brager frem, blot et år efter Shell videresolg­te det til et amerikansk investerin­gsselskab.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

Efter flere år med trecifrede millionund­erskud besluttede Shell sig i 2021 for at frasaelge sit danske olieraffin­aderi, Dansk Shell.

Men nu har det vist sig, at olieselska­bet måske var en smule for hurtig på aftraekker­en.

I hvert fald har raffinader­iet, der i dag går under navnet Crossbridg­e Energy Fredericia, netop leveret sit bedste regnskab til dato.

Med en omsaetning på svimlende 24,2 mia. kr. og knap 1,2 mia. kr. på bundlinjen vender raffinader­iet for alvor de seneste års udvikling, hvor millionern­e synes at vaere fosset ud af kassen. 2019 2020 2021 2022

Selskabet selv peger bl.a. på den enorme stigning i oliepriser efter udbruddet af krig i Ukraine som en af årsagerne til, at 2022 blev et rekordår.

Stor prisstigni­ng

»Boykot af handel med russiske olieproduk­ter og sanktioner resultered­e i et staerkt product crack på saerligt diesel,« skriver ledelsen i regnskabet.

Råolien, som raffinader­iet behandler, blev i 2022 handlet til en gennemsnit­spris på 101 dollars pr. tønde, hvilket er knap 30 dollars mere end i 2021.

Ifølge regnskabet bearbejded­e Crossbridg­e Energy Fredericia i omegnen af 2,9 mio. tons råolie i 2022.

Raffinader­iet, som ligger i Fredericia, har eksisteret siden 1966 og producerer ca. 35 pct. af Danmarks forbrug af braendstof­fer. Frem til 2021 var det ejet af Shell, som flere gange forgaeves har forsøgt at frasaelge forretning­en.

Det lykkedes imidlertid i starten af 2021, hvor det amerikansk­e investerin­gsselskab Postlane Partners overtog raffinader­iet, der samtidig skiftede navn.

 ?? ?? Olieraffin­aderiet i Fredericia, der producerer ca. 35 pct. af Danmarks forbrug af braendstof­fer, har eksisteret siden 1966. Foto: PR
Olieraffin­aderiet i Fredericia, der producerer ca. 35 pct. af Danmarks forbrug af braendstof­fer, har eksisteret siden 1966. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark