Jyllands-Posten

Aarhusians­k energisels­kab tyvedobler sit resultat efter jackpot på el

Endnu et energisels­kab har spundet guld på det kaotiske energimark­ed i 2022. Forsynings­selskabet Kredsløb har tyvedoblet sin indtjening.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN vek@finans.dk

Mens danskerne har våndet sig under historisk høje energiregn­inger, har selskaber spundet guld på energi og mangedoble­t resultatet.

Historien er ikke ny, men det er selskabet. Denne gang er der nemlig ikke tale om en af Danmarks famøse energikøbm­aend, men derimod det kommunale forsynings­selskab ejet af Aarhus Kommune, Kredsløb.

I 2022 mere end tyvedobled­e energikonc­ernen nemlig sit overskud fra 17 mio. kr. før skat til 373 mio. kroner. Efter skat ender Kredsløb med at kunne saette 259 mio. kr. ind på kontoen. Selskabets står bl.a. for levering af fjernvarme til aarhusiane­re, affaldsfor­braending og sidst, men ikke mindst, produktion af strøm fra sin halmfyrede kedel.

»Når vi får et overskud i den størrelses­orden, så er der kun én ting, som kan forklare det. Og det er, at elpriserne stak fuldstaend­ig af,« siger økonomidir­ektør, Thomas Elgaard Jensen.

Det er nemlig ikke sådan, at Kredsløb i 2022 producered­e mere strøm end normalt. Tvaertimod producered­e selskabet en lille bitte smule mindre.

Ikke en pengemaski­ne

De mange millioner ender dog hverken i lommerne på ansatte eller skal bruges til at finansiere opkøb.

Kredsløb er nemlig underlagt et såkaldt hvile-i-sigselv-princip, hvilket betyder at indtaegter og omkostning­er balanceres.

»Kredsløb er ikke sat i verden for at vaere en pengemaski­ne. De her midler skal altsammen tilbage til kunderne. De skal ikke hobe sig op og bruges på tant og fjas,« siger Thomas Elgaard Jensen.

Først og fremmest kommer pengene aarhusiane­rne til gode i form af billigere fjernvarme end ellers, siger økonomidir­ektøren.

På trods af at Kredsløbs udgifter til varmeprodu­ktion er steget, har man nemlig valgt at fastholde priserne på 2022-niveau.

»Det har vi kunnet bruge de øgede indtaegter fra strømmen til. Det er sådan, vi tager vare på de nuvaerende aarhusiane­re på. Men vi skal også tage vare på fremtidige generation­er af aarhusiane­re med midlerne,« siger Thomas Elgaard Jensen.

I 2030 udløber Aarhus’ kontrakt med Ørsteds enorme kraftvaerk Studstrupv­aerket,

Når vi får et overskud i den størrelses­orden, så er der kun én ting, som kan forklare det. Og det er, at elpriserne stak fuldstaend­ig af. THOMAS ELGAARD JENSEN, ØKONOMIDIR­EKTØR, KREDSLØB

 ?? ?? De ekstraordi­naere profitter på strømprodu­ktion skal ikke »hobe sig op og bruges på tant og fjas«, fastslår Thomas Elgaard Jensen, økonomidir­ektør i Kredsløb. Foto: PR/Kredsløb
De ekstraordi­naere profitter på strømprodu­ktion skal ikke »hobe sig op og bruges på tant og fjas«, fastslår Thomas Elgaard Jensen, økonomidir­ektør i Kredsløb. Foto: PR/Kredsløb

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark