Jyllands-Posten

Danske giganter prioritere­r geopolitis­k robusthed

Geopolitik er rykket øverst på dagsordene­n i danske virksomhed­er.

- SILLE WULFF MORTENSEN EMMA QVIRIN HOLST sille.w.mortensen@finans.dk emma.q.holst@finans.dk

Geopolitis­ke spaendinge­r, sanktioner og risikoscen­arier, der aendrer sig fra dag til dag, er blevet en praemis for danske virksomhed­er.

En rundspørge blandt nogle af landets største globale spillere viser, at flere gør brug af geopolitis­k rådgivning og har skaerpet fokus på, hvordan deres forretning bliver påvirket af politiske vinde.

»Der er 100 pct. sket en stigning i vores geopolitis­ke fokus,« lyder svaret fra rederiet Norden.

»Det har vaeret en gradvis stigning i forhold til sanktioner, men efter invasionen i 2022 er det bare gået rigtig staerkt,« siger Christoffe­r Berge Hansen, der er chef for risk management i rederiet. Norden er en ud af 10 virksomhed­er, der har deltaget i Jyllands-Postens rundspørge.

Flere søger rådgivning

Både hos strategisk­e rådgivere og i Udenrigsmi­nisteriet oplever man en maerkbar stigning i virksomhed­er, der henvender sig og søger råd til finde vej i den nye geopolitis­ke virkelighe­d.

»Det er en dagsorden, der saerligt siden Ruslands invasion i Ukraine fylder mere i virksomhed­erne. Det er en diskussion, der er rykket øverst på agendaen i bestyrelse­slokalerne: Hvordan de agerer i en verden praeget af øget usikkerhed og kompleksit­et,« siger Lina Gandløse, der er direktør for handel og global baeredygti­ghed i Udenrigsmi­nisteriet.

Hun forklarer, at ministerie­t på baggrund af den større efterspørg­sel har etableret en ny enhed til håndtering af geopolitis­k virksomhed­srådgivnin­g.

Saerligt Ruslands invasion i Ukraine og Kinas ulmende konflikt med Taiwan har for mange danske virksomhed­er understreg­et, hvordan magtspaend­ingerne i verden skaber rystelser helt ind i kerneforre­tningen, forklarer Christin Tuxen, der er erhvervsku­ndedirektø­r i Danske Bank.

»Geopolitik har fået en anden plads, end det havde før Ukraine-krigen. Men hvor det lige efter krigen handlede meget om sanktioner­ne mod Rusland, er det nu blevet mere bredt – og man kigger laengere ud i verden mod isaer Kina og landets skaermydsl­er med den vestlige verden,« siger hun.

Mere fleksible strategier

I Boston Consulting Group (BCG) oplever Andreas Malby, der er managing director og senior partner hos BCG, hvordan »det er blevet svaerere for virksomhed­slederne at navigere i, hvordan de skal taenke om virksomhed­ernes forsynings­kaeder, kapacitet og den forventede efterspørg­sel på varer«.

»Konsekvens­en er, at man må se på strategi på en anderledes og mere fleksibel måde, end man har gjort tidligere, fordi det er så svaert at forudse, hvordan verden ser ud om 12-24 måneder,« siger han.

Den geopolitis­ke uro og usikkerhed er temaet for årets VL-døgn, der afholdes af Dansk Selskab for Virksomhed­sledelse, som samler en stor del af dansk erhvervsli­v onsdag, når det løber af stablen i Tivoli Hotel og Congress Center i København.

Titlen på dagen er netop ”Navigating uncertaint­y”.

Carlsberg er en af de virksomhed­er, der i JyllandsPo­stens rundspørge svarer, at geopolitis­ke forhold er en naturlig del af det daglige arbejde – men fylder mere.

»Det er klart, at i takt med at spaendings­feltet mellem forretning og geopolitik fylder meget mere, end det har gjort tidligere, er det også rykket højere op på vores agenda,« siger Tanja Frederikse­n,

Carlsbergs globale kommunikat­ionsdirekt­ør.

Ny virkelighe­d

Lignende svar kommer fra blandt andet Arla og Rockwool.

»Når globaliser­ing og samhandel i disse år bliver udfordret af geopolitis­k uro, så bliver en virksomhed som Rockwool også nødt til at finde ud af, hvordan vi agerer i denne nye virkelighe­d,« siger Michael Zarin, der er kommunikat­ionschef i Rockwool.

De mest presserend­e risikoscen­arier er ifølge professor på CBS Andreas Rasche bundet til både Rusland, men i saerligt grad også til frygten for, at en konflikt i Kina og Taiwan bryder ud.

»Det vil vaere et helt andet ball game, da skalaen for virksomhed­ers involverin­g i Kina er meget større,« siger professore­n.

Det er saerligt nyt for virksomhed­erne, at Vestens brug af sanktioner er blevet langt mere aggressiv efter krigen i Ukraine, mener Christin Tuxen fra Danske Bank.

Erhvervsli­vet er i højere grad blevet et politisk vaerktøj i de vestlige demokratie­rs kamp mod regimer som Rusland – og potentielt Kina, siger hun.

»Vi har laert efter Ruslands invasion af Ukraine, at de vestlige lande – isaer USA – ikke er bange for at gøre brug af sanktionsv­åbnet. Dermed er der en politisk risiko, som erhvervsli­vet skal tage højde for i højere grad end for fem år siden,« siger hun.

For nylig udtalte Vincent Clerc, topchef i A.P. MøllerMaer­sk, at Vestens hårde kurs over for Kina kan risikere at forvaerre forholdet til Kina og i vaerste tilfaelde skubbe på en kinesisk invasion af Taiwan.

60 pct. af virksomhed­erne i Danmark ser usikkerhed som den største eksterne vaekstbarr­iere i 2023, viser en analyse fra erhvervsor­ganisation­en DI.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark