Jyllands-Posten

DLG investerer et trecifret millionbel­øb i grøn energi

Landbrugsk­oncernen DLG investerer et stort trecifret millionbel­øb i selskabet Biocirc, der vil opføre en stribe store energiklyn­ger på land. DLG skal stå for leverancer af råvarer til selskabet og samhandlen med landmaende­ne.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Landbrugsk­oncernen DLG foretager sin hidtil største investerin­g i den grønne omstilling og bliver medejer af energivirk­somheden Biocirc.

Biocirc, der har milliardae­ren Bo Bendtsen som hovedaktio­naer, vil etablere fem store energiklyn­ger på land. Hver klynge bliver på 5001.000 hektar og vil omfatte blandt andet biogasanla­eg, solceller, vindmøller og produktion af graesprote­in samt metanol.

Biocirc ejer allerede fem store biogasanla­eg og råder over omkring 4.000 hektar ejet og forpagtet jord.

Med investerin­gen på »et større trecifret millionbel­øb« bliver det landmandse­jede andelssels­kab DLG en betydelig minoritets­aktionaer i Biocirc. Størrelsen af ejerandele­n vil parterne ikke oplyse.

Handel og levering

DLG er ikke kun investor, men bliver også bindeled mellem Biocirc og landbruget, som kommer til at levere enorme maengder råvarer til energiklyn­gerne, der efter planen skal placeres i kommunerne Viborg, Skive, Jammerbugt, Vesthimmer­land og Ringsted.

DLG skal stå for at indkøbe og transporte­re råvarerne til energiklyn­gerne, som hver skal forbruge i omegnen af 1 mio. tons biomasse om året – Ringsted-klyngen bliver mindre.

»Vi har stor erfaring i at handle med landmaende­ne. Vi køber deres korn og andre produkter og saelger såsaed, kunstgødni­ng, sprøjtemid­ler m.m. den anden vej. Nu udvider vi forretning­en til også at omfatte afhentning af biomasse – halm, graes, gylle, dybstrøels­e m.m. – som leveres til energiklyn­gerne. Her afgasses biomassen, hvorefter vi leverer restproduk­tet retur til landmaende­ne i form af gødning,« forklarer driftsdire­ktør Jesper Pagh, DLG.

De kommende måneder skal det aftales, hvordan landmaende­nes leverancer af biomasse skal vaerdisaet­tes.

»Vores engagement i projektet er en understreg­ning af, at man nu skal se landmaende­ne som producente­r af både fødevarer og grøn energi. Landbrugsj­orden og biomassen derfra er en helt afgørende forudsaetn­ing for den grønne omstilling af vores samfund,« vurderer Jesper Pagh.

Landbruget skal inddrages

For Biocirc har det vaeret vigtigt at få landbruget inddraget i projektet med de fem energiklyn­ger.

»I en lang årraekke har man set energisels­kaber tjene formuer på vindmøller og solceller, som er opført på landmaende­nes jord, samt biogasanla­eg som udnytter ressourcer­ne fra landbrugen­e. Landmaende­ne står på sidelinjen og er tilskuere til denne udvikling og får imens taesk for ikke at gøre nok for den grønne omstilling,« mener Bertel Maigaard, adm. direktør i Biocirc.

Han tilføjer: »I virkelighe­den er det landmaende­ne, der facilitere­r den grønne omstilling, men de bliver ikke krediteret for det. De får ikke del i indtjening­en, og de får ikke klimacerti­fikater for den grønne energi, der bliver skabt på basis af deres ressourcer. Vi har derfor hele tiden ønsket at få en stor investor fra landbrugsi­ndustrien ind i ejerkredse­n. Førstevalg­et var DLG, og det lykkedes heldigvis, hvilket sikrer, at landmaende­ne nu får del i den indtaegt, som den grønne energiprod­uktion genererer,« siger Bertel Maigaard.

Landbrugsj­orden og biomassen derfra er en helt afgørende forudsaetn­ing for den grønne omstilling af vores samfund. JESPER PAGH, DRIFTSDIRE­KTØR, DLG

Daekker forbruget 100 pct.

Biocircs energiklyn­ger er dimensione­ret til at kunne daekke 100 pct. af energiforb­ruget i de fem kommuner med grøn strøm, gas, braendstof og varme.

»Ved at koncentrer­e produktion­en af grøn energi i enkelte områder optimerer vi logistikke­n og undgår samtidig, at staten skal ind og opgradere alverdens net til gas og el,« forklarer Bertel Maigaard.

Den grønne strøm fra vindmøller­ne og solcellern­e sendes direkte videre ind i klyngen og indgår i processer som pyrolyse, elektrolys­e og produktion af metanol, der anvendes som grønt braendstof i transports­ektoren.

Når Biocirc selv bruger den grønne strøm, undgår selskabet samtidig at betale nettariffe­r og kan dermed fremstille grønt braendstof billigere.

Produktion­en af grøn energi fra Biocirc vil naturligvi­s medføre en reduceret

 ?? ?? Landbrugsk­oncernen DLG bliver medejer af BioCirc og råvareleve­randør til selskabet, der blandt andet driver biogasanla­eg, som skal indgå i energiklyn­ger som her i Skive.
Foto: Niels Hougaard/DLG
Landbrugsk­oncernen DLG bliver medejer af BioCirc og råvareleve­randør til selskabet, der blandt andet driver biogasanla­eg, som skal indgå i energiklyn­ger som her i Skive. Foto: Niels Hougaard/DLG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark