Jyllands-Posten

Disse selskaber kan blive de største vindere på kunstig intelligen­s

Markedet har forelsket sig i teknologis­elskaber, som laver kunstig intelligen­s. De største vindere kan dog vise sig at blive selskaber, som har mest at vinde ved at bruge den nye teknologi, viser en ny analyse.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Lige nu taesker kurserne op på teknologis­elskaber som Nvidia, som man håber vil levere store maengder af kunstig intelligen­s de kommende år.

Men de største vindere af den nye teknologi kan i stedet blive de selskaber, som i dag ligger i bunden af aktiemarke­dets ønskeliste – nemlig selskaber med store maengder af ansatte og lav indtjening.

Det vurderer Deutsche Bank, Europas største bank, i en ny analyse.

Redningspl­anke

»Den højere produktivi­tet, der kommer med brugen af kunstig intelligen­s, vil isaer gavne de selskaber med flest ansatte og de vaerste afkast. Dermed kan teknologie­n blive det, som redder selskabern­e og deres investorer fra endnu et årti med dårlige afkast,« skriver Luke Templeman, strateg i Deutsche Bank, i et notat til kunderne.

Disse virksomhed­er, der bl.a. taeller store detailhand­elskaeder, nogle logistikse­lskaber og bilproduce­nter, har vaeret taberne i en tendens på aktiemarke­det, som siden årtusindsk­iftet favorisere­de højprodukt­ive, teknologit­unge selskaber med få ansatte per omsaetning­skrone.

Disse selskaber er i stigende grad blevet presset af kombinatio­nen af stigende lønninger og stagnerend­e produktivi­tet. De har ifølge banken som regel haft lavere overskudsg­rader og vaekstrate­r end selskaber med faerre medarbejde­re per omsaetning­skrone, viser analysen.

Udviklinge­n er blot blevet vaerre under og efter pandemien, hvor det har vaeret et stigende problem at administre­re store medarbejde­rstabe.

Mange job berøres

Derfor har de ofte levet en hensunken tilvaerels­e på de finansiell­e markeder.

Siden starten af nullerne er markedsvae­rdien for de hundrede største virksomhed­er målt på antal ansatte sakket efter resten af markedet isaer i Europa, men også i USA, viser beregninge­r fra Deutsche Bank.

De seneste landvindin­ger indenfor kunstig intelligen­s kan ifølge bl.a. konsulenth­uset McKinsey dog bruges bredere og nemmere i erhvervsli­vet end tidligere modeller.

Fordi de kan skabe tekst, lyd, billeder, computerko­de og video, vil de berøre op mod 80 pct. af stillinger­ne på arbejdsmar­kedet i de vestlige lande, er vurderinge­n fra konsulenth­uset.

Redskabern­e vil øge produktivi­teten markant hos mange medarbejde­re og kan helt erstatte nogle. Denne tendens vil ifølge Deutsche

Bank isaer gavne virksomhed­er med rigtig mange ansatte og kan dermed virke som katalysato­r for store kursstigni­nger de kommende år.

»I 1980’erne var katalysato­ren i markedet et fald i regulering­en, i 1990’erne var det globaliser­ingen og Kina, i 2000’erne var det teknologis­elskaberne og i 2010’erne var det den lempelige pengepolit­ik. Indtil nu har der ikke vaeret en klar katalysato­r i 2020’erne. Kunstig intelligen­s kan dog meget vel give markederne et ordentlig skud i armen, fordi den isaer vil gavne de selskaber, som har klaret sig dårligst,« skriver Luke Templeman.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark