Jyllands-Posten

Lula forsøger at samle et splittet Sydamerika

En faelles valuta og et landbasere­t transports­ystem var blandt emnerne på de sydamerika­nske praesident­ers topmøde i Brasilia.

- JAN LUND

Det står ikke altid krystalkla­rt på denne side af Atlanten, om Sydamerika er andet end fodbold, evindelige halvtotali­taere politiske omvaeltnin­ger og en verden af i går - eller i forgårs.

I begyndelse­n af 1900-tallet var der ingen større forskel mellem USA og Argentina. Der er sket lidt siden dengang, da ingen kunne forudse hvem af dem, der ville udvikle sig til en global supermagt 100 år senere.

Mens Afrika er blevet en ideologisk slagmark for Europa, USA, Kina og Indien, svaever Sydamerika rundt i nutidens geopolitis­ke univers som familiens fortabte, anonyme og relativt ligegyldig­e faetter.

Den opfattelse eksisterer ikke kun i verden udenfor. Den er også bundfaelde­t hos de regionale ledere, der magter at taenke ud over det naeste truende krak eller den naeste semidemokr­atiske omvaeltnin­g.

Det forsøger Brasiliens praesident Luiz Inácio Lula da Silva nu (igen) at gøre noget ved. Tirsdag havde han inviteret til sydamerika­nsk topmøde hjemme i hovedstade­n Brasilia. Bare en enkelt dag og med et program, der handlede mere om bare at mødes end om at skabe konkrete resultater.

Det var mildest talt en broget flok, der dukkede op til denne første samling af sydamerika­nske praesident­er i ni år. Hver isaer med gedigne problemer på hjemmefron­ten fra regimeskif­ter over truende rigsretssa­ger til økonomiske nedsmeltni­nger og hele den politiske ballade om Venezuelas oliesankti­oner og forholdet til alle andre og hinanden.

Typisk forsøger de hver isaer at knytte sig til økonomier og organisati­oner udenfor regionen. Brasilien for eksempel i Briks. Chile og Peru i Apec og Cptpp. Argentina forsøger nu at også at blive medlem af Briks.

Der blev indgivet en formel ansøgning i efteråret, men den argentinsk­e økonomi med en inflation på 90 pct. sidste år har igen direkte kurs mod afgrunden, så tiden skal nok lige ses an.

I håb om kunne rokke båden lidt ved at kalde en spade for en spade satte

Lula en dagsorden, der reflektere­r tingenes tilstand.

Hans fire hovedpunkt­er på agendaen var:

■ Revitalise­ring af integratio­nen i Sydamerika.

■ Reposition­ering af Sydamerika globalt.

■ Genetabler­ing af Sydamerika som en region af fred og samarbejde.

■ Genaktiver­ing af Unasur.

Unasur (Union of South American Nations) var et efterhånde­n 15 år gammelt forsøg fra Lula og den nu afdøde venezuelan­ske diktator Hugo Chavez på at etablere noget, der lignede en økonomisk samarbejds­organisati­on. Men projektet faldt hurtigt fra hinanden og er definitivt brudt sammen.

Lula taler i sit oplaeg om et skaebnefae­llesskab og vigtighede­n af at gøre regionen til en betydnings­fuld operatør på den globale scene.

På en pressekonf­erence mandag fastslog han, at der intet vil blive besluttet på denne første seance. Men som det mest radikale og konkrete forslag til et samarbejde luftede han en gammel ide om at skabe en faelles valuta kaldet sur som alternativ til den amerikansk­e dollar.

Dollaren har spillet en altafgøren­de rolle i sydamerika­nsk økonomi i mere end 100 år. Dollarinve­steringer har hjulpet økonomiern­e, når det gik godt. Dollarflug­t har sendt de fleste lande ud i bankerot og armod. Dollaren har vaeret individets og erhvervsli­vets sikre platform mod de skrøbelige nationale valutaer.

Helt fundamenta­l er en sydamerika­nsk union et spørgsmål om politisk stabilitet – og det er stadig en mangelvare. JAN LUND

Lula kalder det “en drøm” at have en regional valuta, så erhvervsli­vet ikke er afhaengigt af dollaren. Fordi som han sagde: “Dollaren tilhører USA, og det kan gøre med den lige, hvad det vil”.

Et andet projekt i den mere konkrete afdeling er en såkaldt “Bi-Oceanic corridor”. Det er en vision om et forgrenet transports­ystem, der gør det muligt at transporte­re varer rundt i kontinente­t over land i stedet for til søs. Bjerge og jungler udgør en naturlig forhindrin­g, men de ringe direkte forbindels­er mellem landene skyldes også en bevidst politik fra den spanske kolonimagt om at kunne kontroller­e al samhandel mellem de forskellig­e regionen og territorie­r.

»Hovedideen er at forme en blok der kan samarbejde«, lyder det fra Lula.

Da Unasur blev stiftet, var EU det store forbillede. En pasunion, en toldunion og en faelles mønt var nogle af de konkrete mål, der blev sat. I dag er inspiratio­nskilden mere det rent økonomiske samarbejde imellem de vidt forskellig­e nationer i Asean.

Men helt fundamenta­l er en sydamerika­nsk union et spørgsmål om politisk stabilitet – og det er stadig en mangelvare.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark