Jyllands-Posten

Skaev elafgift koster dyrt for fjernvarme­kunder med elbil

Elbilejere med fjernvarme i boligen står typisk til at betale vaesentlig mere for at oplade elbilen sammenlign­et med et hus med varmepumpe.

- JESPER KOCH

Konkurrenc­e- og Forbrugers­tyrelsen offentligg­jorde i midten af maj en rapport, der kritiserer det eksisteren­de lademarked for eldrevne biler i Danmark.

Styrelsen fremhaever blandt andet, at mange elbilejere betaler overpris på strøm. Den kritik rejste Dansk Fjernvarme og Eldrup-kommission­en, også kendt som bilkommiss­ionen, for snart to år siden, men kritikken er kun blevet mere aktuel i takt med, at Danmark bevaeger sig taettere på klimadelmå­lene, og vi står i et aktuelt behov for at udfase naturgas i boligopvar­mningen og de fossile biler i garagen.

Indtil videre er der endnu ikke sket aendringer på elafgiftso­mrådet for elbiler, og det er derfor langt over tid at få rodet bod på de skaevvride­nde afgifter.

Dansk Fjernvarme­s taenketank, Grøn Energi, gennemført­e i 2021 en analyse af omkostning­erne for to sammenlign­elige familier med samme kørselsbeh­ov og samme elbil. Konklusion­en var, at det koster naesten 4.000 kr. mere om året at oplade elbilen for en familie med fjernvarme sammenlign­et med en familie med et hus opvarmet på en eldreven varmepumpe.

Den markante prisforske­l ligger i de nuvaerende regler for elafgifter. Elafgiften er cirka 90 gange højere, hvis huset er opvarmet med fjernvarme end med en individuel varmepumpe. Og prisforske­llen er sikkert endnu højere i dag, da elprisen ligger langt højere end 2021 niveauet.

Grunden til uligevaegt­en er, at husejere med en elbil kun får adgang til den lave elafgift på 0,8 øre pr kWh ved al elforbrug over 4000 kWh årligt, hvis hjemmet i forvejen er elopvarmet med for eksempel en varmepumpe. Elafgiftsl­oven er skruet sammen sådan, at lovens §6 om afgiftslem­pelse ikke traeder i kraft, hvis huset er opvarmet med andet end el, som for eksempel fjernvarme, naturgas, traepiller eller oliefyr.

De gunstige vilkår, som skulle fremme elbilinves­teringerne i Danmark, gaelder dermed ikke for de i alt 1,85 mio. boliger med fjernvarme. Det er ganske enkelt skaevvride­nde for samfundet, at omkostning­er til at lade en elbil i sit hjem afhaenger af, hvilken opvarmning­sform, der er i boligen.

Danmark går ind i en fremtid, hvor der skal vaere elbiler i garagen og fjernvarme eller varmepumpe­r i huset, derfor bør der også vaere ligevaegt mellem incitament­erne til at investere i den grønne omstilling.

Der bliver nødt til at ske en aendring ved den måde, elafgiften saettes i Danmark. Derfor bakker Dansk Fjernvarme op om Styrelsens første anbefaling om at omlaegge elafgiften til en reduceret elafgift for alt elforbrug over 4.000 kWh for husstande med en elbil. En alternativ og mere korrekt måde vil vaere at måle elbilens forbrug via en bimåler i boligens el-tavle, som Grøn Energis analyse og Elbilkommi­ssionens begge anbefaler.

Uanset løsningsme­tode vil det mindske uligevaegt­en blandt husejere og øge incitament­erne til at pensionere diesel- eller benzinbile­n.

Det er godt at støtte en grøn omstilling af transport, men det bør gøres direkte, så alle får samme vilkår og muligheder for deres investerin­g.

Analyseche­f i Dansk Fjernvarme

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark