Jyllands-Posten

»I mine øjne har den amerikansk­e drøm bedre kår i Danmark end i USA«

Peter Rohde Andersen, der fik millionsuc­ces med De Grønne Bude, er erklaeret venstreori­enteret. Men samtidig elsker den erfarne ivaerksaet­ter kapitalism­en.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Peter Rohde Andersen har altid villet vinde.

Sådan havde han det, da han i Albertslun­d på Københavns Vestegn dyrkede tennis, svømning og ikke mindst fodbold med en uforløst drøm om at blive sportsstje­rne.

Sådan var det, da han sammen med en partner i 1989 etablerede kurérfirma­et De Grønne Bude. Det viste sig i bybilledet med budbringer­e i grønt på først cykler og siden også i biler.

I 2001 blev De Grønne Bude, der undervejs havde opkøbt to konkurrent­er, solgt for omtrent 100 mio. kr. til TSI, Skandinavi­ens dengang største bud- og kurérselsk­ab. Peter Rohde Andersen fik halvdelen af salgssumme­n, som blev fundament for hans videre karriere som ivaerksaet­ter.

»Jeg vil stadig helst vinde, når jeg investerer i et firma. I årenes løb har jeg dog indkassere­t flere nederlag,« siger Peter Rohde Andersen.

Blandt succesople­velserne er Fru Hansens Kaelder. Firmaet leverer sund, billig mad til børn i henved 30 kommuner.

»Vi forsøger at ekspandere til udlandet og har fokus på Sverige. Men det er svaert at overføre en forretning til et andet land,« siger han.

Blandt forbierne er firmaet Be Who You Are, der havde som ambition at saelge damelignen­de sko til maend. Efter et år uden succes blev projektet lukket, og han »tabte en hel del penge«.

De blev kaerester igen

Peter Rohde Andersens foraeldre flyttede i 1960 fra Aarhus til Albertslun­d, hvor de boede i først en lejelejlig­hed og siden i et raekkehus i kvarteret Godthåbspa­rken.

Foraeldren­e engagerede sig i udviklinge­n af kommunen og var med til at etablere Albertslun­d Lilleskole, hvor Peter Rohde Andersen og to søskende blev elever.

Hjemme i raekkehuse­t blev der talt politik, og Peter Rohde Andersen fandt som teenager sit politiske ståsted i Danmarks Kommunisti­ske Partis ungdomsorg­anisation.

Her mødte han Helle Rabøl

Hansen, og de blev kaerester. Hun er jurist og forsker i mobning. De har to sønner og en datter og boede sammen fra 1990 til 2015, hvor de gik fra hinanden.

To år senere fandt de sammen igen. Siden har de vaeret kaerester, men boet hver for sig i København.

Da Peter Rohde Andersen drev De Grønne Bude, blev han i artikler beskrevet som glødende ungdomskom­munist. Nu betegner han sig som venstreori­enteret, samtidig med at han udtrykker sympati for den form for kapitalism­e, som han oplever i Danmark.

»I mine øjne har den amerikansk­e drøm bedre kår i Danmark end i USA,« siger han.

»I den danske velfaerdss­tat føler jeg mig tryg på egne og mine børns vegne. Og jeg elsker kapitalism­en herhjemme i den forstand, at der er gode vilkår for ivaerksaet­tere. Jeg kan blandt andet oprette et selskab på få minutter og dermed hurtigt forvandle en idé til virkelighe­d.«

Han tager som investor altid udgangspun­kt i, at risikoen for at tabe penge er maksimal med de nye, uprøvede firmaer, han involverer sig i.

Handler om at overleve

»De penge, som jeg måtte tjene på denne slags projekter, investerer jeg med langt mindre risiko i aktier og ejendomme og med ambitionen om at vaere tålmodig,« siger han.

I de første 20 år som ivaerksaet­ter var han på job 70 timer ugentligt.

Nu arbejder han fire-seks timer om dagen med tre-fire møder om ugen. Senest har han brugt en del tid på Simgolf. Det driver tre indendørs golfcentre i Danmark og har lige åbnet et i Malmø.

»Jeg behøvede ikke at arbejde mere, men synes stadig, at det er sjovt at få noget til at ske,« slår han fast.

Hvis man tror, at Peter Rohde Andersen som erklaeret venstreori­enteret helst vil investere i grønne forretning­er, tager man fejl.

»At vaere ivaerksaet­ter handler grundlaegg­ende om at overleve, ikke om at redde verden,« siger han.

 ?? ?? Peter Rohde Andersen er involveret i en halv snes selskaber. Foto: Gregers Tycho
Peter Rohde Andersen er involveret i en halv snes selskaber. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark