Jyllands-Posten

18-årig ukrainer fik 40 dages faengsel for trusler mod LGBT+-miljøet

Retten fandt det tydeligt, at der var tale om trusler ud fra billeder, som den dømte ukrainer havde sendt.

-

En 18-årig ukrainsk mand idømmes og accepterer 40 dages betinget faengsel for trusler mod LGBT+-miljøet i Aarhus og overtraede­lse af knivloven.

Det har Retten i Aarhus afgjort.

Han var også tiltalt for forsøg på grov vold og forsøg på brandstift­else, hvilket han frifindes for.

Den 18-årige havde i en chatgruppe på beskedtjen­esten Telegram forbundet til den nynazistis­ke gruppering Den Nordiske Modstandsb­evaegelse blandt andet spurgt, hvordan man laver en molotovcoc­ktail og sendt billeder af LGBT+-caféen Sappho samt regnbuefla­g.

Specialank­lager Jakob Beyer påpegede under proceduren, at det ikke kunne betvivles, at der var tale om et planlagt angreb mod LGBT+-miljøet, da den unge ukrainer først sendte billeder af caféens facade og derefter et regnbuefla­g.

Retten fandt det dog ikke tilstraekk­eligt at dømme ham for forsøgene på vold. De synes dog, at han havde lavet nogle relevante forberedel­seshandlin­ger.

»Du har ikke hjulpet dig selv ved at have et profilbill­ede, der hentyder til, at du er nazist,« sagde retsforman­den ved domsafsige­lsen.

Manden havde et profilbill­ede på Telegram af en mand med et hagekors på armen.

I begyndelse­n af retsmødet blev det af den dømtes forsvarer klargjort, at han erkendte, at han havde haft en ulovlig springkniv på sig.

Kvindeinfo­rmationsca­féen Sapphos bestyrelse er tilfredse med, at sagen nu er overstået.

»Det har vaeret en meget ubehagelig oplevelse for vores faellesska­b og forening, og vi er glade for, at politiet har taget haendelsen alvorligt.«

Ifølge den unge ukrainer var det bare for sjov, at han sendte beskederne. Men han erkender, at han har sendt dem.

»Anser du bare hele situatione­n for at have vaeret for sjov? Altså at det var sort humor,« spurgte specialank­lager Jakob Beyer den unge mand i retten.

»Ja det var sort humor. Jeg vil ikke draebe nogen, jeg vil ikke skade nogen,« svarede den 18-årige mand.

Ved sin afsluttend­e bemaerknin­g inden rettens votering var det tydeligt, at manden angrede sine handlinger.

»Jeg vidste ikke, at der ville komme så store konsekvens­er, og jeg er ked af, at det er sket,« sagde han med gråd i stemmen.

Det har vaeret en meget ubehagelig oplevelse for vores faellesska­b og forening, og vi er glade for, at politiet har taget haendelsen alvorligt. UDTALELSE FRA KVINDEINFO­RMATIONSCA­FÉEN SAPPHOS BESTYRELSE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark