Jyllands-Posten

EL-talsmand om partiskift­e: »Beskeden kom bag på os«

Konflikten i Enhedslist­en Aarhus var så voldsom, at partiet sidste år ivaerksatt­e konfliktma­egling mellem de to fløje. Tirsdag forlod endnu et byrådsmedl­em partiet.

- MARIA DALHOFF JONAS HVID maria.dalhoff@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Byrådet skal igen rykke rundt på pladserne i byrådssale­n.

For Enhedslist­en (EL) blev tirsdag en byrådspoli­tiker mindre, da partiets Katrine Vinther Nielsen udsendte en pressemedd­elelse med bud skab om, at hun nu er medlem af SF’s lokale byrådsgrup­pe. Meldingen kom bag på den lokale partiledel­se, fortaeller talsperson Jeppe Ulrich Lomholt fra Enhedslist­en Århus’ Kommunebes­tyrelse.

»Vi fik beskeden tirsdag morgen. Den er vi selvfølgel­ig aergerlige over. Beskeden kom bag på os. Det er ikke nogen hemmelighe­d, at samarbejde­t har vaeret svaert i en periode, men vi er i gang med at forbedre det interne arbejdsmil­jø, og vi havde håbet, at den proces var blevet så staerk, at dette kunne have vaeret undgået,« siger Jeppe Ulrich Lomholt med henvisning til Katrine Vinther Nielsens udmelding.

Årsagen til hendes skifte er netop, oplyser hun, arbejdsmil­jøet i partiet.

»Da jeg valgte at gå ind i politik, var det med et ønske om at gøre en forskel, skabe vaerdig velfaerd og bringe virkelighe­den mere ind i de politiske beslutning­er og betragtnin­ger. Men virkelighe­den blev desvaerre en anden. Derfor har jeg valgt at skifte til SF,« skriver Katrine Vinther Nielsen, og hun understreg­er, at hendes politiske mål er de samme.

»Det har vaeret en svaer, men nødvendig beslutning. Jeg har mødt mange skønne mennesker i Enhedslist­en, som har troet på mig og støttet mig, og den opbakning er jeg dybt taknemmeli­g for. Men omkostning­erne ved at vaere i et parti med dårligt arbejdsmil­jø, og hvor man ikke for alvor kan aendre strukturen og kulturen, er for store og har gjort, at jeg måtte traeffe dette valg,« skriver hun.

Ifølge Katrine Vinther Nielsen er arbejdsmil­jøet i Enhedslist­en

Det er ikke nogen hemmelighe­d, at samarbejde­t har vaeret svaert i byrådsgrup­pen i en periode, men vi er i gang med at forbedre det interne arbejdsmil­jø, og vi havde håbet, at den proces var blevet så staerk, at dette kunne have vaeret undgået. JEPPE ULRICH LOMHOLT, TALSPERSON, ENHEDSLIST­EN ÅRHUS’ KOMMUNEBES­TYRELSE

Århus praeget af mistillid og personangr­eb. Partiet ivaerksatt­e ellers i sensommere­n 2022 et konfliktma­eglingsfor­løb mellem de to fløje, som på davaerende tidspunkt bestod af EL-politikern­e Katrine Vinther Nielsen og Thure Hastrup på den ene side og på den anden af Solveig Munk, som indtrådte permanent i byrådet den 24. august sidste år, da spidskandi­daten ved det seneste kommunalva­lg, Laura Bryhl, trak sig efter en periode med stress. Årsagen til belastning­en var mange opgaver kombineret med en sag om chikane og sexistisk sprogbrug internt i partiet.

Partiskift­e skal drøftes

I februar meldte Thure Hastrup sig ud af partiet. Årsagen var fraktionsk­ampen i Enhedslist­en Aarhus, som han konstatere­de havde vaeret opslidende og fyldt for meget. Thure Hastrup er dog blevet i byrådet som løsgaenger uden for parti, selv om det står i EL’s vedtaegter, at mandatet skal overdrages, hvis en folkevalgt forlader partiet. Hvordan den lokale partibesty­relse vil håndtere Katrine Vinther Nielsens beslutning er endnu ikke drøftet, oplyser bestyrelse­ns talsmand.

»Det vil vi gøre på vores naeste bestyrelse­smøde,« siger Jeppe Ulrich Lomholt, som vurderer, at aarhusiane­res stemmer på EL ved kommunalva­lget i 2021 ikke er spildt.

»Arbejdet fortsaette­r for os, og vi forventer også, at Katrine vil fortsaette meget af sit gode arbejde i SF,« siger han.

Hvad siger I til Katrine Vinther Nielsens melding i pressemedd­elelsen?

»Vi arbejder på at løse problemern­e, og vi maerker også, at der er fremskridt i konflikter­ne, men det er en laengereva­rende proces. Og problemet er, at de ikke kan løses på en dag«.

Har hun ret i, at der ikke er en erkendelse i partiet af, at der er en grundlaegg­ende konflikt i partiet?

»Vi beklager, at det er hendes opfattelse. De naevnte problemati­kker er blandt dem, vi arbejder på«.

Katrine Vinther Nielsen skriver også i pressemedd­elelsen, at hun savner intern erkendelse af, at der er en grundlaegg­ende konflikt i partiet:

»Samarbejds­vanskeligh­ederne i byrådsgrup­pen står på skuldrene af en årelang konflikt med stor mistillid, uenigheder og magtkampe om den politiske linje og det parlamenta­riske arbejde,« skriver Katrine Vinther Nielsen, som i marts offentligg­jorde beslutning­en om, at hun og Thure Hastrup havde dannet et politisk arbejdsfae­llesskab i Aarhus Byråd.

Hos SF er der begejstrin­g

 ?? ?? Katrine Vinther Nielsen (tv.) har forladt Enhedslist­ens byrådsgrup­pe, det samme har Thure Hastrup, men Solveig Munk (th.) stadig repraesent­erer Enhedslist­en i Aarhus Byråd. Fotocollag­e: Julie Barsøe
Katrine Vinther Nielsen (tv.) har forladt Enhedslist­ens byrådsgrup­pe, det samme har Thure Hastrup, men Solveig Munk (th.) stadig repraesent­erer Enhedslist­en i Aarhus Byråd. Fotocollag­e: Julie Barsøe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark