Jyllands-Posten

Aarhus Kommune tjener på Northside

Selskabet bag Norhside betaler en »fair« pris for at leje Eskelunden i Aarhus, hvor festivalen bliver afviklet.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Når tusindvis af festivalga­ester i de kommende dage indtager Eskelunden, er det ikke kun Northsidea­rrangørern­e, deres penge havner hos. Også Aarhus Kommune får en bid af ”festival-kagen”.

Kommunen ejer nemlig arealerne Eskelunden, som den har udviklet til et eventområd­e, hvor der kan vaere festivaler, enkeltståe­nde koncerter og motionsarr­angementer.

Således blev Down the Drain, selskabet, der står bag Northside, opkraevet 309.129,35 kr. af Aarhus Kommune i forbindels­e med festivalen i fjor. Det oplyser Bertram Tobias Hacke, afdelingsl­eder i Grønne Områder, Teknik og Miljø.

Beløbet daekker leje af Eskelunden fra den 6. maj til 12. juni 2022 samt en tilskueraf­gift, vandforbru­g og gebyr for byggesagsb­ehandling.

Adspurgt om, hvordan kommunen udregner prisen, svarer Bertram Tobias Hacke:

»For Northside er arealprise­n fastlagt via en femårig indeksregu­leret kontrakt/fastprisaf­tale indgået mellem Northside, Aarhus Event samt Teknik og Miljø – med tillaeg af konkrete forbrugsud­gifter til f.eks. vand og eventuelle retablerin­ger.«

Han tilføjer, at kontrakten også indeholder vilkår om gensidige, ikke-prissatte ydelser som f.eks. promoverin­g, udvikling og erfaringsu­dveksling.

Hvad regningen til Down the Drain kommer til at lyde for dette års Northside, afhaenger ifølge afdelingsl­ederen af udgifter til forbrug samt eventuelle udgifter til byggesagsb­ehandling og retablerin­g m.m. Selve lejeprisen for at leje Eskelunden den 4. maj til 11. juni 2023 er ca. 275.000 kr., hvilket svarer til niveauet i 2022, fortaeller Bertram Tobias Hacke.

Brian Nielsen, direktør i Down the Drain siger om prisniveau­et:

»Taget betragtnin­g af den store investerin­g, der er foretaget i Eskelunden, så finder vi prisen fair.«

Delt ind i fire områder

Ifølge kommunens takster for udleje af sine arealer koster den første uges leje af Eskelunden 5.263 kr. pr. døgn og 1.184 kr. pr. døgn fra fjerde uge og frem. Da Eskelunden består af fire forskellig­e arrangemen­tsområder med hver sit sceneareal, skal taksten ganges med fire, men der kan ydes rabat ved brug af flere delområder, da omkostning­erne dermed vil kunne reduceres, oplyser kommunen.

Dertil kommer enten et tillaeg på 527 kr. pr. salgsbod eller et gebyr på 5 kr. pr. deltager ved arrangemen­ter med over 25.000 deltagere og 2 kr. ved arrangemen­ter med under deltagere.

Arrangører kan leje dele af eventområd­et, hvilket var tilfaeldet i august 2022, da der blev afviklet Lukas Graham-koncert i Eskelunden. Her betalte arrangøren Down the Drain 77.999 kr. i arealleje, tilskueraf­gift samt vand- og elforbrug til kommunen for brug af Eskelunden i perioden den 21. august til 1. september, oplyser Bertram Tobias Hacke.

Eskelunden har også lagt grund til bl.a. Immense Festival, nogle løb og et støttearra­ngement for danske hospitalsk­lovne.

Northside byder ikke på lutter indtaegter til Aarhus Kommune, der også har udgifter i forbindels­e med udlejninge­n af Eskelunden, men disse er ikke opgjort eksakt, fortaeller Bertram Tobias Hacke:

»Som ved andre arrangemen­ter på kommunens arealer er der bl.a. udgifter vedrørende sagsbehand­ling, diverse myndigheds­kontakt, tilsyn, slitage på arealet, tilsyn med eventuelle retablerin­ger. Derudover kan der vaere udgifter ved indirekte aktivitete­r som tilsyn af mobil gadesaelge­re, øget kommunikat­ion.«

Han tilføjer, at sådanne administra­tionsomkos­tninger - ligesom til andre arrangemen­ter - ikke faktureres til Northside.

Eskelunden stod klar til brug i juli 2021, og den budgettere­de anlaegssum for eventfacil­iteter og rekreative facilitete­r var 40,2 mio. kr. 15.000

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark