Jyllands-Posten

NATIONAL ENHED FOR SAERLIG KRIMINALIT­ET (NSK)

-

igennem et medlem, der havde registrere­t uoverensst­emmelser i det, der skulle udbetales til rettigheds­haverne, og derfor kontaktede alliancen. Her foretog man et større kortlaegni­ngsarbejde af sagen og endte med at politianme­lde den nu tiltalte mand den 2. marts 2018. Året efter kunne alliancen sende politiet yderligere materiale, som viste afspilning­smønstre af nogle af de omfattede musiknumre på Spotify.

»Her kunne vi se, at nogle af numre var afspillet flere hundredtus­inde gange på Spotify, nogle numre var korte (lidt over 1 min. laengde), hvilket ikke er saerlig normalt for populaer musik. Og når vi så på album, så var der naesten altid lige mange afspilning­er af numre på et album – det er heller ikke normalt, da lyttere vil foretraekk­e nogle numre frem for andre, eller aldrig nå frem til at afspille samtlige numre, når de lytter til et album,« forklarer Maria Fredenslun­d.

Robotlytni­ng

Det, sagen handler om, er stream-manipulati­on. Det foregår i mange forskellig­e afskygning­er, men handler lidt simpelt forklaret om, at man uploader musik til en musiktjene­ste – f.eks. Spotify – og f.eks. får en eller flere robotter til at afspille musikken automatisk, hvorved man opnår honorering fra musiktjene­sten, som betaler et beløb per afspilning.

Ifølge Maria Fredenslun­d er streamingt­jenesterne­s model skruet sådan sammen, at der er et ret fast beløb til fordeling mellem rettigheds­haverne. Beløbet udbetales til f.eks. musikretti­ghedsorgan­isationen Koda, som fordeler pengene forholdsma­essigt. Hvis én kunstner så uretmaessi­gt får udbetalt et højt beløb, opnår vedkommend­e altså økonomisk vinding på bekostning af andre artister, komponiste­r osv.

Rettigheds­alliancen er ikke involveret i udbetaling af rettigheds­midler, men fortaeller, at man i branchen hører, at det, den tiltalte fik udbetalt, var i størrelses­ordenen af, hvad store kendte internatio­nale kunstnere kunne tjene på streaming.

Maria Fredenslun­d har svaert ved at kvalificer­e, i hvor stort omfang streamingm­anipulatio­n finder sted, da Rettigheds­alliancen ikke har foretaget undersøgel­ser af det.

»Vi har set og undersøger for tiden også lignende sager, og så arbejder vi generelt med alle de her former for kriminelle aktivitete­r og anmelder mange sager – også sager, som er nyudviklin­ger og ikke passer på noget, som vi har haft sager med før.«

Problemati­sk ventetid

Sagen skal behandles i Retten i Aarhus og er planlagt til tre retsdage med medvirken af domsmaend. Men på trods af at sagen er flere år gammel, er det fortsat ikke planlagt, hvornår den skal køre. Og det er problemati­sk, mener Maria Fredenslun­d, der kalder sagen principiel.

»Vi har et politi og en anklagemyn­dighed, som er specialise­ret og har kompetence­r til at løfte denne slags sager, og så er det problemati­sk, at de ikke kan sparkes i mål,« siger hun, der frygter, at den lange sagsbehand­lingstid vil forringe den praeventiv­e effekt, som har stor betydning for beskyttels­en af kreativt indhold på internette­t.

»Grundlaegg­ende er det et problem med internette­t, at man kan gøre alt konsekvens­frit. Det arbejder vi på at lave om på, og derfor er det en vigtig sag, fordi den statuerer et eksempel.«

Det er en kendt sag, at Retten i Aarhus pga. travlhed kaemper med en stor sagspukken af uafslutted­e sager, hvilket bl.a. forsvarsad­vokater tidligere har kritiseret.

Den tiltalte i den aktuelle sag naegter sig skyldig. Det er ikke lykkedes JP Aarhus at traeffe ham, men hans forsvarer, Henrik Garlik siger, at fordi der ikke er ret mange sager om den slags databedrag­eri og kopiering, kommer det til at bero på skøn. At sagen så samtidig har stået stille i flere år, er en kolossal belastning for hans klient både økonomisk og psykisk – for hans virksomhed og hans privatliv.

JP Aarhus har bedt National Enhed for Saerlig Kriminalit­et om et interview om sagen, men enheden udtaler

En landsdaekk­ende enhed i politiet, som håndterer indsatsen mod de mest komplekse og alvorlige sager om økonomisk kriminalit­et, organisere­t kriminalit­et og cyberkrimi­nalitet.

Sektionen for Rettigheds­beskyttels­e hører under NSK og tager sig af bl.a. af sager om kraenkelse af ophavsrett­igheder.

NSK har egen anklagemyn­dighed, der fører de straffesag­er, hvor efterforsk­ningen har udgangspun­kt i NSK’s politiarbe­jde. sig ikke om uafslutted­e sager. Avisen ville også gerne have interviewe­t Koda og bl.a. spurgt, hvordan selskabet imødegår misbrug, men heller ikke her ønsker man at udtale sig om sagen.

Statsadvok­aten for Saerlig Økonomisk og Internatio­nal Kriminalit­et, som fører sagen, har nedlagt påstand om konfiskati­on af 4,3 mio. kr. samt af en Apple iPad Air 2, en baerbar computer og to harddiske, som skal vaere brugt til den påståede svindel. Anklagemyn­digheden går desuden efter bøde- og faengselss­traf. Faengsel til den tiltalte og bøde til hans virksomhed.

Samtidig er der nedlagt påstand om erstatning, hvilket giver eks. Rettigheds­alliancen mulighed for at søge erstatning på vegne af medlemmer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark