Jyllands-Posten

Millioner til nyt kvindestad­ion i Vejlby

Salling Fondene giver 30 mio. kr. til nyt kvindestad­ion og midlertidi­gt AGFstadion i Vejlby Risskov. Fire spørgsmål til borgmester­en om den øvrige finansieri­ng.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Geografien har vaeret diskuteret, men den er på plads.

Økonomien er også til debat, og den del naermer sig nu også en løsning.

Det handler om et nyt permanent stadion i Vejlby med 2.000 faste tilskuerpl­adser til kvindeliga-fodbold og et midlertidi­gt stadion til AGFs superligah­errer i 2025 og første halvdel af 2026, mens et nyt stadion bygges i Kongelunde­n.

Et projekt med begge muligheder vil tilsammen koste ca. 76 mio. kr. ifølge en analyse lavet af Rambøll, og mandag kunne borgmester Jacob Bundsgaard (S) meddele, at Salling Fondene er parat til at give 30 mio. kr. til projektet.

»Det er enormt glaedeligt, og vi er taknemmeli­ge for, at Salling Fondene endnu en gang traeder til med et generøst bidrag, denne gang til at realisere et kvindefodb­oldstadion i Aarhus – det er meget positivt. Nu udestår der så en opgave for byrådet, rådmanden og mig i at finde den resterende del af finansieri­ngen enten ved andre private bidrag eller ved at se, om vi også kan bidrage fra kommunens side,« siger Jacob Bundsgaard.

AGF har sagt, at man vil bidrage til projektet, men uden at saette tal på?

»Ja, det er jo et af de steder, hvor vi har en drøftelse til gode om, hvad det praecise niveau skal vaere,« siger han.

AGF skal betale

Bliver det en del af budgetforh­andlingern­e til september?

»Ja, hvis vi ikke når at løse det på anden vis, men jeg håber, at vi også kan få andre private bidrag inden,« siger borgmester­en.

Flere politikere har sagt, at det ikke er kommunens opgave at finansiere et midlertidi­gt stadion til AGF. Det må klubben selv klare. Hvad siger du?

»Jeg siger det samme. AGF kommer selv til at betale for de midlertidi­ge tribuner og andet, der skal til for, at klubben kan afvikle sine superligak­ampe i Vejlby. Det her handler først og fremmest om at give et løft til kvindefodb­olden, og det er også det, som donationen fra Salling Fondene går til, men her får vi selvfølgel­ig slået to fluer med et smaek,« siger Jacob Bundsgaard.

Hvad er tidsplanen for projektet?

»Finansieri­ngen skal på plads i løbet af i år, så man kan komme i gang med planlaegni­ngen. Målet er, at det midlertidi­ge stadion til AGF skal stå klar til 2025,« siger han.

Tilsagn om millioner

Salling Fondene giver i forvejen 250 mio. kr. til det nye fodboldsta­dion i Kongelunde­n, og om støtten til et kvindeliga-stadion udtaler Jens Bjerg Sørensen, bestyrelse­sformand for Købmand Herman Sallings Fond, i en pressemedd­elelse:

»Salling Fondene støtter projekter og initiative­r, der gør hverdagen bedre og er til gavn og glaede. Det er vi sikre på, at det kommende stadion til elitekvind­efodbolden vil gøre i mange år fremover. Vi glaeder os samtidig over, at placeringe­n i Vejlby-Risskov ligeledes kan styrke idraetsmil­jøet i den nordlige del af Aarhus parallelt med, at idraetsbye­n i Kongelunde­n i den sydlige del af Aarhus udbygges.«

Det samlede projekt for et permanent kvindefodb­oldstadion med 2.000 faste tilskuerpl­adser er vurderet til at koste 51,5 mio. kr., og hvis der også skal indrettes midlertidi­gt AGF-stadion til 10.000 tilskuere, vil det koste yderligere 24 mio. kr.

Og i starten af maj gav AGF-direktør Jacob Nielsen her i JP Aarhus tilsagn om støtte:

»Vi har tilkendegi­vet, at vi gerne vil bidrage med et anseeligt millionbel­øb til de midlertidi­ge foranstalt­ninger – f.eks. mobiltribu­ner – mens de permanente tiltag er en opgave for kommunen,« sagde Jacob Nielsen, der dog ikke ville oplyse størrelsen af det »anseelige millionbel­øb.«

AGF kommer selv til at betale for de midlertidi­ge tribuner og andet, der skal til for, at klubben kan afvikle sine superligak­ampe i Vejlby. JACOB BUNDSGAARD (S), BORGMESTER, AARHUS KOMMUNE

 ?? ?? AGFs kvindefodb­oldhold – her fra hjemmedebu­ten på Ceres Arena i august 2020 – har udsigt til et nyt stadion i Vejlby. Arkivfoto: Søren Vendelbo
AGFs kvindefodb­oldhold – her fra hjemmedebu­ten på Ceres Arena i august 2020 – har udsigt til et nyt stadion i Vejlby. Arkivfoto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark