Jyllands-Posten

TRE SPØRGSMÅL TIL MARTIN KIRKETERPS KARRIERE

-

»I andre sejladser handler det om perfektion. Man får lagt en bane ud foran sig, som passer til vindretnin­gen. Ocean Race handler mere om at få det bedste ude af det, for tingene aendrer sig. Opgaven er at sejle fra Aarhus til Haag med nogle stop, og så må man bare løse den ud fra de kår, man får givet. Letluft, blaesevejr, regnvejr, tåge. Andre skibe og både,« siger Martin Kirketerp.

Første gang han sejlede Volvo Ocean Race, var han og holdet ved at kaentre i Sydhavet, fordi båden begyndte at tage vand ind.

»Vi fandt ud af, at hvis der er noget sted i verden, man er alene, så er det i Sydhavet. Vi var ved at synke to gange, men vi klarede det heldigvis fint,« siger han.

Hvad går gennem hovedet derude i ingenting, når det er ved at gå galt?

»Man taenker ikke så meget, for det skal bare fikses. Der er meget, meget lidt panik. Andre steder i verden er der opstået større panik i vaesentlig mindre kraevende situatione­r. Men vi er sømaend, og vi er kun interesser­ede i at komme i land igen allesammen, så der er ikke plads til panik.«

På sådan en tur er man hele tiden beredt. Klar til at handle.»Det er kold kalkule. Accept af risici. Jeg reflektere­r ikke så meget over det. Jeg tager det med, jeg kan laere af det. Men jeg er videre. Hvis man taenker for meget over det, må man hellere lade vaere.«

»Ikke endnu«

Sydhavsuly­kken var hverken første eller sidste gang, Martin

Kirketerp har vaeret i knibe til havs. Først til OL i 2008, hvor masten knaekkede, og de to danske sejlere måtte kapre den kroatiske båd. Senest i starten af 2023, hvor han blev ramt af et lyn på vej op ad vandet.

Når man konfronter­er ham med, at han blev ramt af et lyn, griner han lidt.

»Katte og Martin Kirketerp har ni liv,« siger han.

Når sådanne ting sker, genovervej­er du så nogensinde, om det skal vaere sejlads?

»Ikke endnu. Det kan vaere, at det kommer en dag. Men jeg er gammel nok til at kende risikoen på alt, hvad vi laver. Både The Ocean Race, SailGP og alle andre steder. Så hvis man ikke kan lide udregninge­n, må man lade vaere.«

Hvad forventer du af de sidste to etaper af The Ocean Race?

»Den første etape med fly-by i Kiel har jeg aldrig sejlet noget, der minder om. Så det er lidt en joker. Specielt med det danske og tyske sommervejr. Ja, det kan gå alle veje. På den sidste etape fra Haag til Genova sejler vi syd på langs Portugals kyst, og typisk kommer vinden fra nord og er ret kraftig, så den har potentiale til at blive legendaris­k fed. Ind gennem Gibraltars­traedet, hvor der er rigtig meget trafik. Sidste stykke er i Middelhave­t, og om sommeren kan det også vaere en kaempe joker med masser af kraft eller helt vindstille. Men jeg er glad for, at vi skal sejle fra Haag til Genova og ikke den anden vej rundt,« siger Martin Kirketerp.

Hvorfor blev det sejlads?

Hvordan blev sejlads en karriere?

Hvad tror du, at 10-årige Martin ville sige, hvis du fortalte ham, at du skulle sejle The Ocean Race for anden gang naeste torsdag?

 ?? ?? På en kapsejlads som The Ocean Race skiftes holdet til at sove. Sengene kan justeres, afhaengigt af hvor meget båden vipper.
På en kapsejlads som The Ocean Race skiftes holdet til at sove. Sengene kan justeres, afhaengigt af hvor meget båden vipper.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark