Jyllands-Posten

DMI kommer med en advarsel

DMI beretter om et højtryk, der giver varmt vejr, men det kommer ikke uden udfordring­er.

- BENJAMIN LILLELUND benjamin.lillelund@jp.dk

Det er varmt, og det er ubetinget skønt – eller hvad?

Foråret lakker mod enden, og det er som regel ensbetyden­de med flere solskinsti­mer og varmere vejr. Sådan er det også i år, hvor et højtryk over De Britiske Øer giver tørt og solrigt vejr med temperatur­er over 20 grader.

Kun svage fronter vil af og til nå Danmark fra nordvest og give korte perioder med mere skyet vejr, men der er ingen tegn på regn af betydning den kommende tid. Og det er efterhånde­n laenge siden, at regnen er faldet rundt om i Danmark. I maj plejer der normalt at falde ca. 47 mm regn fordelt ud over hele landet. I år er der kun faldet 14 mm.

Høj risiko for tørke

Det betyder ifølge DMI, at haver og marker er godt tørre. Tørkeindek­set er på en måned gået fra 2,8 til 8,9 på en skala fra 0-10. Det kan oversaette­s til høj risiko for tørke.

»Det må vaere op til beredskabe­t at bedømme, om et afbraendin­gsforbud skal vaere på vej. Men jeg vil da personligt føle, at når man er så højt oppe på indekset, skal man passe på med at åbne ild eller smide cigaretter i naturen,« siger Bolette Brødsgaard, der er vagthavend­e DMI.

»Jeg ville personligt også taenke mig om med at vande en have. Hvor nødvendigt er det? Er det ikke okay, at der er lidt gule pletter? Så kan man i stedet saette klippehøjd­en lidt op på graesslåma­skinen for at hjaelpe graesset,« forklarer Brødsgaard.

På brandfare.dk er naesten meteorolog hos hele Sjaelland, Bornholm, Fyn samt Djursland og Nordjyllan­d markeret med høj risiko for brandfare. For resten af landet er risikoen moderat. Skalaen går i seks kategorier fra ingen og lav til meget høj og ekstrem høj.

Ser man på tørkeindek­set hos DMI, fremgår det, at tørken er langt højere i den østlige del af landet, mens

 ?? ?? Sidste år faldt der 43 mm vand i maj, i år er der kun faldet en tredjedel. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Sidste år faldt der 43 mm vand i maj, i år er der kun faldet en tredjedel. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark