Jyllands-Posten

Politisk ordfører er »stolt« over, at Mette Frederikse­n naevnes som mulig Nato-chef

Opposition­en driller Socialdemo­kratiet med rygterne om Mette Frederikse­ns mulige fremtidspl­aner.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Statsminis­ter Mette Frederikse­ns (S) fremtidspl­aner spøgte onsdag under Folketinge­ts afslutning­sdebat.

Her benyttede flere opposition­spolitiker­e muligheden for at stikke til den socialdemo­kratiske formand i spørgsmåle­t om, hvem der skal vaere Natos naeste generalsek­retaer, når norske Jens Stoltenber­g efter planen forlader posten til september.

Mette Frederikse­n er i flere udenlandsk­e medier blevet naevnt som en mulig efterfølge­r. Selv har hun afvist, at hun har en ansøgning ude, men rygterne bliver ved med at svirre.

Socialdemo­kratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, valgte onsdag at se positivt på sagen:

»Det er da positivt – der er grund til at vaere stolt over, at vi i Danmark har en statsminis­ter, som er så kompetent og dygtig, at hun i flaeng naevnes af internatio­nale medier som en mulig Natogenera­lsekretaer,« svarede han Dansk Folkeparti­s formand, Morten Messerschm­idt. Rabjerg Madsen understreg­ede dog, at Mette Frederikse­n selv har manet rygterne i jorden:

»Jeg kan forstå på statsminis­teren, at hun ikke er kandidat til en toppost. Det er vist dét, jeg har at sige til det spørgsmål.«

»Jo jo,« lød det fra Morten Messerschm­idt. Anders Fogh Rasmussen var jo heller ikke kandidat til nogen internatio­nal post, før han fik jobbet som Nato-generalsek­retaer i 2009, påpegede han.

I øjeblikket bliver mange af regeringen­s gerninger laest ind i de rumlende rygter om Mette Frederikse­ns fremtid.

Mødes med Biden

For eksempel da regeringen tirsdag praesenter­ede en metode til pludselig at opfylde Nato-målsaetnin­gen om at bruge 2 pct. af bruttonati­onalproduk­tet på forsvar ved at skrue markant op for den militaere milliardst­øtte til Ukraine i år og naeste år. Og når Mette Frederikse­n på mandag, grundlovsd­ag, mødes med USA’s praesident, Joe Biden, i Det Hvide Hus ved et besøg, der har vaeret laenge undervejs.

»Jeg går ikke efter nogle poster. Jeg er inviteret til at besøge praesident Biden, og det glaeder jeg mig til,« forsikrede Mette Frederikse­n i sidste uge.

Ordene havde dog ikke gjort indtryk på alle i folketings­salen onsdag, hvor Liberal Alliances Ole Birk Olesen direkte spurgte, »hvem der skal passe på Danmark, når og hvis fru Mette Frederikse­n forlader landet«.

Svaret fra Christian Rabjerg Madsen lød blot:

»Det er korrekt, at Socialdemo­kratiet gik til valg på, at fru Mette Frederikse­n skulle vaere statsminis­ter. Det var et valgløfte, vi leverede på, og det er jeg meget stolt af.«

Han skyndte sig at tilføje: »Statsminis­teren har klart sagt, at hun ikke er kandidat til noget topjob.«

Der er grund til at vaere stolt over, at vi i Danmark har en statsminis­ter, som er så kompetent og dygtig, at hun i flaeng naevnes af internatio­nale medier som en mulig Nato-generalsek­retaer. CHRISTIAN RABJERG MADSEN (S), POLITISK ORDFØRER

 ?? ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­ns (S) fremtidspl­aner var onsdag til debat i folketings­salen. Foto: Jens Dresling
Statsminis­ter Mette Frederikse­ns (S) fremtidspl­aner var onsdag til debat i folketings­salen. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark