Jyllands-Posten

Børn og unge oplever også mange gode ting ved sociale medier

»Det er jo ikke trafikken, der er det farligste for børn. Det er den her,« sagde statsminis­teren og viste sin telefon. Men en ny undersøgel­se peger også på dens positive sider.

- LASSE MOMME lasse.momme.jessen@jp.dk

Er telefonen farligere for børn end trafikken, som statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) antydede på Folketinge­ts talerstol under en spørgetime i sidste uge?

Spilder børn deres barndom på at »glo ind i et fordummend­e univers«, som børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye forleden sagde til Berlingske?

Ikke kun, hvis man spørger dem selv, som man har gjort det i en ny undersøgel­se, der tegner et mere nuanceret billede af børn og unges egne oplevelser med skaerme og sociale medier.

Den viser, at 65 pct. bliver inspireret, når de bruger de sociale meder, og at 88 pct. bruger dem til at vaere i kontakt med deres venner.

»Det er vores måde at socialiser­e på,« som en anonym 13-årig siger i undersøgel­sen, der er lavet af Algoritmer, Data og Demokrati i samarbejde med Børns Vilkår, Red Barnet og Center for Digital Paedagogik. 1.447 børn og unge i 6. og 9. klasse har svaret.

56 pct. har det sjovt sammen i klassen, når de er på sociale medier som eksempelvi­s Snapchat, og 75 pct. bruger internette­t og de sociale medier til at finde svar på ting, de ikke ved.

»Unuanceret« debat

Undersøgel­sen er publiceret et par dage før, at flere eksperter i Jyllands-Posten mandag advarede om, at debatten om børn og unges mobilforbr­ug er ude af proportion­er.

Det er unuanceret og overdrevet, lyder det, og det risikerer at afspore debatten fra det, vi i virkelighe­den bør tale om: algoritmer, regulering, digital dannelse.

»Debatten bør handle om at italesaett­e de ting, der er problemati­ske i vores brug – uden at vi tager glaeden ud af det, vi synes, vi får noget ud af,« siger Malene Charlotte Larsen, lektor på Institut for Kommunikat­ion ved Aalborg Universite­t, der forsker i børn og unges brug af sociale medier.

Netop de positive ting, mener Jonas Ravn, der er specialkon­sulent ved Center for Digital Paedagogik med speciale i unges digitale trivsel, at det er vigtigt, vi husker, når vi taler om regulering af området.

»Vi ser af og til børn og unge som tomme skaller, der føres rundt i manegen af store platformen. Men sociale medier er også et sted, hvor de udlever deres faellesska­ber. Det er en vigtig pointe i debatten, hvor jeg synes, vi alle beskrives som ofre og hører, at der naermest ikke er noget godt ved medierne,« siger han.

Undersøgel­sen viser også, at børn og unge ofte tjekker deres telefon uden at taenke over det. Halvdelen bliver ofte opslugt af sociale medier og glemmer tid og sted.

Alligevel mener 38 pct., at det er ”i orden”, 13 pct., at det er ”helt i orden”, at nogle funktioner i spil, Tiktok, Instagram og Snapchat er designet til at fastholde dem i laengere tid.

Det kan ifølge Jonas Ravn skyldes, at de kan vaere nervøse for, om de mister alt det, de godt kan lide ved at vaere på platformen­e, hvis funktioner­ne laves om. De har, siger han, også en følelse af, at de får det indhold, som de lige praecis godt kan lide.

»Det er en dobbelthed: De fortaber sig selv, men synes samtidig, at det er fedt. Det er en generation, som i stigende grad har vaeret eksponeret for den mest ekstreme del af sociale medier som Tiktok, der er designet til at vaere et hurtigt feed lige i hovedet på dem. Hvis det er det, man er vant til, kan det måske vaere svaert at se, hvad alternativ­et kunne vaere,« siger han.

Vi kommer ikke al modgang til livs, det gør vi jo heller ikke i den fysiske verden. JONAS RAVN, SPECIALKON­SULENT, CENTER FOR DIGITAL PAEDAGOGIK

Brug for regulering

Jonas Ravn mener, at det er vigtigt, at området bliver bedre reguleret, end det er i dag. Der er brug for en bedre beskyttels­e af børn og unge, så faerre end hver anden oplever de ubehagelig­heder på nettet, som undersøgel­sen også viser, og som JyllandsPo­sten skrev om torsdag.

»Men vi skal gøre det med en forståelse af, at det digitale er en del af den måde, de unge lever deres liv på. Vi ved, at de unge i stor grad fravaelger de voksne, og at de savner oprigtig nysgerrigh­ed og forståelse i parløb med alle bekymringe­rne. Vi kommer ikke al modgang til livs, det gør vi jo heller ikke i den fysiske verden,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark