Jyllands-Posten

Med vognmaende­nes protest er vi ét skridt taettere på det, Mette Frederikse­n frygtede

Den grønne omstilling måtte ikke for alvor gøre ondt på landmaend, erhvervsli­vet eller enlige mødre med hang til spaghetti bolognese. Så kom kilometera­fgiften og gjorde vognmaende­ne rasende. Nu kan klimaet vaere på vej til at blive den kampplads, vi kende

- ANDERS REDDER anders.redder@jp.dk

Vognmanden Michael Johansson svarer naesten uden at tøve, at det fedeste ved at køre lastbil er »friheden til at vaere sig selv«. Selv om han møder ind kl. 5, er hjemme sent på eftermidda­gen og rask vaek kører 500 km om dagen, er han glad for sit arbejde.

Saerligt stunderne om morgenen er gode. Så sidder han der i førerhuset og »vågner med en kop kaffe«, siger han.

Man forestille­r sig den 46-årige randrusian­er højt haevet over asfalten, alene, måske i selskab med lidt god radio og udsigten til endeløse timer langs bakkede veje, mens han venter på, at Solen farver raps- og hvedemarke­rne gule.

Hårdt arbejde, jovist. Men også en følelse af selvbestem­melse, der passer den taetbygged­e kronjyde godt.

For tiden har han det, som om dén selvbestem­melse er truet.

En ny, kilometerb­aseret afgift på lastvognsk­ørsel vedtages denne torsdag af Folketinge­t, og det har fået Michael Johansson, der aldrig har vaeret politisk aktiv eller deltaget i demonstrat­ioner, til at gøre noget drastisk.

For et par mandage siden startede han sin lastbil og satte som hundredvis af andre vognmaend kursen mod indfaldsve­je, motorvejst­ilkørsler og de større byer i en landsdaekk­ende protestakt­ion mod afgiften for at blokere trafikken.

De er rasende over det, de ser som en saerskat på vognmandsv­irksomhed og ikke mindst livet på landet, men som skattemini­ster Jeppe Bruus (S) på Twitter har kaldt for den »første store klimaaftal­e efter valget«.

Sikkert er: Fra 2025 skal vognmaende­ne betale en afgift, der frem mod 2030 vil stige til gennemsnit­ligt 1,3 kr. pr. kørt km i en benzin- eller diesellast­bil.

Mens den grønne sag gang på gang har mobilisere­t store folkemaeng­der til marcher for mere handling, er loven den første af sin slags, der for alvor har vakt bred modstand mod et CO2-besparende tiltag.

På Facebook har over 26.000 medlemmer meldt sig ind i vognmaende­nes protestgru­ppe, Opråb, der har som erklaeret mål at få SVM-regeringen til at droppe loven. Den er fyldt med støtteerkl­aeringer fra alt fra håndvaerke­re til sosu’er og privatbili­ster, der spørger, om gruppens karakteris­tiske gule støttebann­er kan leveres til personbile­r.

For nylig er sympatien skvulpet over i andre brancher, hvor fiskere og landmaend har oprettet søstergrup­perne Opråb fisker og Opråb fra landet.

Liberal Alliances Ole Birk Olesen har sammenlign­et chauffører­nes metoder med venstreeks­tremisme, men i Oprør-grupperne fyger det med opfordring­er til at fortsaette blokaderne.

Et tilløb til en reel dansk modbevaege­lse er taget.

»Nok er nok. Man bliver ved med at traekke ting ned over hovedet på folk, som ikke giver mening. At kalde kilometera­fgiften for grøn omstilling er helt hen i vejret,« siger Michael Johansson fra sit køkkenbord, mens han jager schaeferhu­nden Karla ud i haven, hvorfra der er udsigt til et bølget og om ikke så laenge høstmodent marklandsk­ab.

Der – ude i afgrøderne – ligger naeste offer i køen, frygter han.

»Landbruget er ellers jagtet nok i forvejen, synes jeg. Vi kan jo ikke redde hele verden i det her lille frimaerke.«

En »skjult skat«

Statsminis­ter Mette Frederikse­ns (S) klimadoktr­in har i årevis båret praeg af, at hun efter eget udsagn har vaeret »bange for gule veste«. Den grønne omstilling måtte ikke føre til social armod, lukkede fabrikker eller geografisk­e ubalancer.

Hun har forsvaret den enlige mors ret til at spise spaghetti med kødsovs, givet Aalborg Portland rabat på en CO2-afgift for industrien, ligesom SVM-regeringen ifølge regeringsg­rundlaget vil »udvikle – ikke afvikle – den danske fødevarepr­oduktion«.

Der er noget saerligt dansk og konsensusd­emokratisk over den måde at anskue det på; at politik ikke gør ondt, ikke er en konflikt om knappe ressourcer. At hvis bare vi saetter os sammen i en rundkreds og bliver enige, kan vi både blive grønnere og rigere.

Set fra Michael Johanssons køkkenbord er det tomme floskler.

»Det er Udkantsdan­mark, der kommer til at betale for det her,« siger han.

Han begyndte som selvstaend­ig vognmand i 2000’erne og har i dag i sin vognmandsv­irksomhed sydvest for Randers 10 lastbiler og otte ansatte, der primaert kører med gylle, foder og korn til og fra landbruget. Her er afstandene bare laengere end inde i byerne. Ifølge Michael Johansson vil hans virksomhed med den nye kilometera­fgift få en ekstraregn­ing på 1,6 mio. kr. om året.

»Det beløb er vi nødt til at viderefakt­urere til kunderne, som for mit vedkommend­e er landbruget. Til sidst ender det jo ude hos forbrugern­e,« siger han:

»Tingene er ikke blevet billigere i Danmark i de seneste par år. Med corona, krig i Ukraine og energipris­er, der er stukket fuldstaend­ig af. Jeg skal nok overleve. Men jeg tror, at mange familier har problemer med at få tingene til at haenge sammen. Hvis så maelken også lige stiger i pris, eller hvad det nu ender med.«

Dét, der gør ham så harm, er, at han ifølge eget udsagn ikke kan omstille sig til grønt. Kilometera­fgiften er skruet sådan sammen, at de mest forurenend­e lastbiler betaler mest: Kører man på diesel, betaler man den fulde sats. Kører man på el, slipper man langt billigere.

Michael Johansson kalder det »fysisk umuligt« at skifte til el-lastbiler. Deres raekkevidd­e er alt for kort, de er alt for dyre, og der er stort set ingen ladestande­re sat op.

»Det er derfor, at det ikke har noget med grøn omstilling at gøre, men bare er en skjult skat.«

Tal fra Skattemini­steriet bakker ham op. I 2030 regner man kun med, at hver 10. lastbil på vejene er en el-lastbil, selv om den nye afgift på papiret er et kaempe incitament til at skifte vogn.

Størstedel­en af CO2-effekten – 0,3 mio. tons i 2030 – kommer slet ikke af grønne lastbiler, men fordi det bliver så dyrt at køre lastbil, at faerre vil gøre det, og at man vil pakke dem mere effektivt, står der sort på hvidt i lovforslag­et.

På vej mod roadpricin­g?

I Michael Johanssons – og i mange eksperters øjne – findes der en langt mere ligetil løsning.

»Det bedste er at beskatte CO2-udledninge­n. Det kan vi gøre supernemt, fordi vi ved, hvor den er. Den er nemlig i dieselen,« som Mogens Fosgerau, økonomipro­fessor og medlem af Det Miljøøkono­miske Råd, forleden sagde i en P1-udsendelse.

Også Klimarådet foreslår en afgift på diesel i en nylig rapport. Gør man det sorte braendstof en halv krone dyrere pr. liter, vil det mindske Danmarks CO2-udslip med 0,5 mio. tons – altså en del mere end den nye lastbilsaf­gift.

Dertil kommer en anden grøn gulerod. I Tyskland beskatter man diesel højere end i Danmark, hvilket har den uheldige konsekvens, at lastbiler konstant kører over graensen for at tanke billigt op i Sønderjyll­and. Det boner ud på vores CO2-regnskab, ikke tyskernes. Faktisk så meget, at graensehan­del med diesel om få år vil føre til udledninge­r på 0,8 mio. tons CO2 i Danmark, mener Klimarådet.

Der er altså ret heftige CO2 -besparelse­r at hente ved at beskatte sort braendstof, og dertil vil det vaere mere socialt retfaerdig­t, mener Michael Johansson.

»Laeg afgiften på diesel, så vi løfter i flok alle sammen,« siger han.

Hvorfor gør man det så ikke?

Et argument er, at dyrere diesel også vil have en geografisk slagside og ramme i landdistri­kterne, hvor man har mest behov for at køre langt.

Et andet er, at privatbili­sterne i forvejen er højt beskattet herhjemme – eksempelvi­s gennem den grønne afgift og registreri­ngsafgifte­n.

Et tredje og endnu mere interessan­te indspark i debatten er, at kilometera­fgiften måske slet ikke handler så meget om CO2bespare­lser, men mere handler om at beskatte vognmaende­ne for alle de andre uhensigtsm­aessighede­r, de påfører faellesska­bet.

Selv med den nye afgift er det alt for billigt at køre lastbil i Danmark, mener eksperter. Vognene forurener, de er tunge og belaster vejnettet, de skaber traengsel, forårsager ulykker og støjer. Det er derfor, at afgiften er pålagt kørsel, ikke diesel; det bringer os simpelthen et skridt taettere på en retmaessig beskatning af lastbiler og har dertil den positive »bieffekt«, at den også gavner klimaet, som Mogens Fosgerau har udtalt til P1.

Økonomipro­fessoren spekulerer i samme udsendelse i, hvorvidt afgiften fungerer som et forsøg på egentlig roadpricin­g i Danmark.

Jyllands-Posten har hørt samme argument florere i vognmiljøe­t. At lastbilcha­ufførerne egentlig bare er tekniske forsøgskan­iner for en påtaenkt udrulning af en takst pr. kørt km, som på et tidspunkt vil ramme os alle sammen, når vi om nogle år kører rundt i vores elbiler, mens staten har et stort hul i kassen fra alle de benzin- og registreri­ngsafgifte­r, den ikke laengere kan varme sig ved.

»Vi begynder med at indføre en kilometerb­etaling for lastbiler fra 2025, og jeg er ikke i

Vi bor herude, hvor tingene bliver grønne hvert år. Og hvor man har begge ben på jorden og godt kan se, at det er fint nok med grøn omstilling, men at der er graenser for, hvad der kan lade sig gøre. MICHAEL JOHANSSON

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark